KUNNSKAP redder liv – DU kan bidra

At kunnskap er makt skjønner mange, men at det også redder liv tenker ikke alle over. Når det gjelder forståelse for narsissisme og psykopati, er det ingen tvil om at kunnskap redder liv. Slik reddet jeg meg selv i sin tid, gjennom kunnskap som forklarte mine erfaringer med slike individer. Jeg ble reddet av å lese og høre om andres erfaringer og til slutt lytte til bevisste narsopater som avslører deres tankegang og adferd. Uten dette, kan det godt hende jeg ikke hadde sittet her i dag og formidlet egne erfaringer og videreformidlet informasjon og kunnskap. For jeg var langt nede og døden nær flere ganger, før jeg virkelig skjønte og gjorde en stor jobb med å reise meg selv igjen.

Av 8 milliarder mennesker på vår jord, er det estimert at 7% er alvorlig personlighetsforstyrret med narsissisme eller psykopati. Det vil si at 560 millioner individer kunne ha fått en slik diagnose og lever blant oss uten at mange nok skjønner det. To tredjedeler av hele Europa huser rovdyr i menneskedrakt, som spiller skuespill mesteparten av livet for å late som om de er som oss, for å lure oss inn i deres bakvendtland og stjele vår energi, ressurser, oppmerksomhet og livsgrunnlag.

Om vi sier at denne halve milliarden mennesker har 5 romantiske forhold i løpet av livet, har de rammet nesten 3 milliarder mennesker med sin giftige adferd. Og det er et snevert tall med tanke på at de har mange ulike, nære relasjoner gjennom livet. Familie, slekt, venner og kolleger kan være like utsatt for ikke å snakke om deres egne barn. For narsissisme og psykopati og lignende personlighetsforstyrrelser blir «klekket» i familier og slekter der barn blir ofre og utvikler seg på samme måte. Så får de barn og problemet går i «arv».

Disse menneskene representerer et seriøst, dyptgripende problem, helsemessig, på arbeidsplassen, i nære relasjoner og de er fremtredende i kriminelle miljøer. Men dette alvorlige problemet har ikke vært i fokus i helsefaglige miljøer over hele verden, fordi det er overhodet ikke ønskelig at vi skal skjønne oss på narsissisme og psykopati. For jo flere som skjønner desto verre blir det for dem å utøve sin mishandling og maktmisbruk og slippe unna med det.

Mitt nyttårsønske er derfor at flere av dere tar frem motet og deler av deres erfaring og kunnskap med omverden. For det er VI som må gjøre jobben med å lære hverandre at narsopater ikke er som oss, og hvorfor. Vi må undervise hverandre i kjennetegn og gode mestringsstrategier, sunne grenser, kritisk tenkning og hvordan komme seg unna og unngå å bli fanget på nytt.

Er du med?

1 comment for “KUNNSKAP redder liv – DU kan bidra

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *