NÅR kan du kalle noen en narsissist eller psykopat? Om å kalle en spade for en spade

Når er det lov å kalle noen en narsissist eller psykopat om du ikke er fagperson som kan sette diagnoser? I utgangspunktet kan vi kalle andre hva vi vil når vi vil, men det kan få negative konsekvenser. Som når du står opp i en barnefordelingssak med en narsopat som motpart, skal du vokte deg vel for å kalle dem en narsissist/psykopat med mindre de faktisk har diagnosen. Selv om du måtte ha belegg for å påstå dette, vil det oftest bli brukt mot deg og DU blir mistenkeliggjort og sett på som vanskelig og konfliktskapende. Bakvendtland!

Hersketeknikker, personangrep og forsøk på å kneble deg hagler ofte i selskap med andre som mener det kun er fagfolk som kan ta slike ord i sin munn og vurdere om et menneske er narsissistisk eller ikke. Men også fagfolk med ekspertise på dette feltet får passet sitt påskrevet om de «fjern-diagnostiserer» personer de aldri har truffet selv, men lett og grundig kan observere i mediene over år for eksempel. Slik jeg ser det er det krefter som ønsker å kneble dette tema, stigmatisere kunnskap og folks reelle erfaringer. Det er krefter som ikke ønsker en åpen debatt om hvilken vei verden bærer når narsissister og psykopater har grafset til seg så mye makt at de preger hele verden negativt. Vi skal motvirke disse kreftene nå med å SNAKKE MER.

Psykolog Dr. Ramani er innom narsissisme i psykologiens historie som er av nyere dato. Hun tar et oppgjør med stigma folk får når de betegner noen med rette som en narsissistisk eller psykopatisk personlighet. Hun tar et oppgjør med sine kolleger som går rundt grøten og ikke vil kalle en spade for en spade, men labber rundt realiteten med ord som mishandler, manipulator, bedrager og overgriper, når de faktisk er narsopater. Hun tar også et oppgjør med alle som gisper i forakt når noen snakker om en narsopat de er utsatt for, og går til frontal angrep på den utsatte som skal værsågod stå i skammekroken til de slutter å sette merkelapper på andre, enda narsopater er mestere til nettopp det. Tiden har derfor kommet til at fagfolk og tidligere utsatte snakker mer om hvordan narsopater skader mennesker og verden og hva det koster individer og samfunnet. Vi skal med rette snakke om hvor farlige og skadelige og fundamentalt ulike narsopater er fra vanlige mennesker. La oss ta tilbake ord, begreper, definisjonsretten og fjerne stigma plantet rundt realiteten av narsopater og deres medløpere og tilretteleggere.

La oss virkelig snakke høyt og tydelig om det!

Underlag Dr. Ramani: Narcissism is an illness – Fact or fiction? https://www.youtube.com/watch?v=dRa1cWAqBgw&ab_channel=DoctorRamani

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *