Trolling på nett – sadister & psykopaters lekeplass

Mobbing, hat og nett-trolling har blitt et problem som preger nettet, selv om det er en minoritet som bedriver dette. 80% av all trolling på nett sies å være av voksne menn. Har disse spesielle kjennetegn eller er det tilfeldige personer som lar sin mørke side få fritt spillerom bak en PC-skjerm?

Av Anita Sweeney

Tre kanadiske psykologer ville undersøke om det er noen spesielle personlighetstyper som går igjen blant nett-trollene eller om det er det tilfeldige personer som mister alle hemninger når de er på nett.

Erin Buckels, Paul Trapnell, og Delroy Paulhus  gjorde psykoanalyser av kommentarene til typiske nett-troll og fant at de som liker å trolle på nett gjerne har tegn på sadisme, psykopati, narsissisme og machiavellianisme. Disse personlighetstrekkene utgjør også det som gjerne blir kalt, «den mørke Tetrad«. Kort fortalt er machiavellianisme en vilje til å manipulere og lure andre,  narsissisme er preget av selvopptatthet og selvbesettelse, psykopati er mangel på anger og empati, og sadisme er å glede seg over andres lidelse.

Nett-troll er fryktelige mennesker

Studien fant ganske tydelige sammenhenger mellom trolling og personlighetstrekkene i , «den mørke Tetrad»  og den totale tiden brukt per dag på å kommentere på nett.

Psykologene ga deltakerne fem alternativer på hva de likte best å gjøre på nett som å;

– ikke kommentere

– diskutere viktige saker

– chatte med andre

– skaffe nye venner

– trolle

– annet

Så koplet de disse svarene opp mot kjennetegnene for personlighetstrekkene i «den mørke Tetrad».

Kun 5,6 prosent av deltakerne likte trolling og disse er et lite mindretall av online brukere.  Men det mest betenkelige de fant var at nett-trolling er en manifestasjon av hverdags-sadisme og ikke bare et fenomen på nett.

Forskning de senere årene har vist at nett-trollenes behov for å tilfredsstille eget iboende faenskap ved å egge til splid, æreskjelle og fornærme andre har bidratt til en markant polarisering av debatter og kommunikasjon på nett, fremfor å  for eksempel fremme bedre forståelse for vitenskapelige emner.  Splitt og hersk er en lek nett-troll har stor glede av, koste hva det koste vil.

I sum var forholdet mellom sadisme og trolling den sterkeste og sadister syns i tillegg trolling rett og slett er lystbetont.

«Både troll og sadister føler sadistisk fryd ved andres lidelse,» skrev psykologene. For sadister ønsker bare å ha det gøy, og internett er deres lekeplass ! «

Referanser:

Cyberstalking – organiserte angrep på ytringsfriheten

Don’t Feed The Trolls
Portrait of a Troll: Q&A with Dr. Erin Buckels
Trolls just want to have fun

Bilde/ Image:  testerdigital.ca

Oppdatert versjon av min original artikkel fra 2014

1 comment for “Trolling på nett – sadister & psykopaters lekeplass

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *