Splitt og hersk på jobben – slik slipper narsissister unna

Alle som har jobbet med en narsissist vet hvor mye splid én person kan forårsake. En tåke av forvirring legger seg, og miljøet blir mer giftig for hvert minutt. Det er fordi folk med denne type personlighetsforstyrrelse trives med drama og splid, som de skaper ved å spre falske rykter med en liten dose sannhet i, for å gjøre historien mer troverdig.

Av ologsinquito

Oversatt at Anita Sweeney

De rekrutterer også flygende aper, som de kunstferdig manipulerer til å utføre deres agenda. Vanligvis blir ett offer valgt, og målet er å drive denne personen vekk fra hans eller hennes jobb. Etter en kort pause, blir neste offer valgt.

I mellomtiden, fordi atmosfæren er blitt så giftig, er ingen glade. Men det er veldig vanskelig å  skjønne nøyaktig hva som skjer. Det er fordi en voksen som lider av en karakterbrist alvorlig nok til å være en bølle og mobbe andre, vet at de vil bli avslørt om de ikke bruker mye røyk og speil for å avlede oppmerksomheten bort fra egne ugjerninger. En prøvd og sikker metode er å legge all skyld på en uskyldig person, som tilfeldigvis er offeret.  Deretter må de overbevise alle om at ting kun vil bli bedre om denne personen forsvinner fra jobben.

Hvis du fortsetter å lese, vil jeg forklare akkurat hvilke verktøy en narsissist liker å bruke som en kile for å splitte og herske og oppnå seier.

Kunsten å projisere

Narsissister er mestere i bedrag. De liker å projisere sine egne feil og mangler over på andre, og når de velger seg et offer, er det akkurat det de gjør. Denne forsvarsmekanismen tjener to formål. Det beskytter dem effektivt mot å få skylden. Det gjør også at de kan leve med vrangforestillingen om at offeret fortjener eller på noe vis har gjort seg fortjent til denne behandlingen.

Ofte gjøres dette for å skaffe medlidenhet. En narsissist vil skaffe seg sympati ved å hevde å være offeret. I et rollebytte, hevder de at offeret skaper problemer for dem. Til slutt, sympatiserer hele kontoret med overgriperen og går løs på offeret.

Noen eksperter mener  narsissister og sosiopater egentlig er to forskjellige manifestasjoner av samme lidelse, eller at det er lite som skiller dem.  I boken, «The Sociopath Next Door«, av  Dr. Martha Stout, forsøker hun å gi oss ledetråder til hvordan du kan oppdage disse sjarlataner når du først møter dem. Dette er en veldig vanskelig oppgave innrømmer hun, fordi folk med denne type karakterbrist ofte virker sjarmerende, i hvert fall i begynnelsen.

Men her er et tips. Vokt deg for nye bekjentskaper som forsøker å spille på din sympati/empati.  Dette er et fellestrekk hos sosiopater/narsissister/psykopater.

Forming av – grooming av offeret

Ordet «grooming»  på engelsk betyr vanligvis å fikse håret og ha på litt sminke. Men i dette tilfellet betyr det at narsissisten former offeret. Hvis narsissisten er en kvinne, vil det vanligvis innebære å bli kjent med deg bedre ved å etablere et falsk vennskap.

Hun later som om hun deler intime hemmeligheter med deg. Noe av det hun forteller deg er litt ubehagelig, fordi det virker som om hun betror seg for mye for tidlig. Men ikke fortvil. Hun vet å ikke si noe du kunne bruke mot henne. Hun er altfor smart til det.

Men de fleste av oss er sosialisert til å gjengjelde informasjon i en dialog. Hvis noen forteller noe, vil vi vanligvis svare. En narsissist vil lure deg til å svare. Hun deler noen av sine hemmeligheter, og håper du deler dine. Dette er en taktikk som ofte fungerer fordi hun vil stille spissformulerte spørsmål, og stirre på deg mens hun venter på svar. For å motvirke den ubehagelige situasjonen dette skaper, kan det hende du betror deg til henne.

Sosiopater synes å være i stand til å opprettholde vedvarende øyekontakt lengre enn resten av befolkningen. Noen mennesker har kalt dette «rovdyr-blikking.»

Manipulere alle andre

Mennesker med narsissistisk personlighetsforstyrrelse ville rangere høyt på skalaen av manipulerende atferd hvis de ble testet. De er ekstremt flinke og ser ut til å ha en overmenneskelig evne til å «lese» andre mennesker, og å vurdere ulike sosiale situasjoner.

De har en tendens til å peile inn folks svakheter, og  justere seg deretter. Et offers svakheter vil bli brukt mot henne. Dersom narsissisten ønsker å trekke folk til sin side, vil de jobbe hardt for å oppfylle deres mest presserende behov.

Ta for eksempel at noen har et usunt ønske om å passe inn og bli akseptert. Narsissisten vil gjøre denne personen til hennes høyre hånd. En annen kollega kan forsøke å få en tidsplan til å gå opp med omsorg for aldrende foreldre. For å vinne deres lojalitet, vil narsissisten tilby å være hos foreldrene dine på lørdag ettermiddag, slik at du kan handle mat. Hun vil også gi deg et hjemmelaget måltid hver onsdag kveld.

De fleste går med på programmet

De fleste mennesker mangler integritet. 

Rekruttering av «Flygende aper»

Ved å manipulere alle andre på kontoret, har narsissisten nå en lojal gruppe supportere. De har alle blitt foret med  løgner om offeret, som nå viser tegn til emosjonell skjørhet. Hun ser dyster ut og hun virker litt sint. Dette passer perfekt med mobberens vurdering av henne som følelsesmessig «ustabil».

Hvis noen av teamets medlemmer tilfeldigvis har brutale tendenser, eller tilfeldigvis har lite empati, blir de rekruttert som flygende aper. Det betyr at de alle gjør små oppgaver ment å slite ned offeret. Disse oppgavene er tildelt av narsissisten enten direkte eller ved «hinting». (Jeg skal forklare mer om dette senere.)

På grunn av dette, hvis offeret forsøker å klage, vil hun ikke vite hvor hun skal begynne. Hver hendelsen isolert sett vil høres smålig og triviell ut. Hvis hun går til personalansvarlig og peker på flere personer, kan du tenke deg resten. Hun vil raskt bli stemplet som bråkmaker.

Taktikk som brukes av narsissister

Favorisering

Projisering

Gaslighting

Hinting

Dette er når en narsissist er i en posisjon der de kan så splid mellom to parter ved å mishandle den ene og vise at de foretrekker den andre.

Dette er også når narsissisten anklager deg bak ryggen din, for samme destruktive adferd narsissisten selv bedriver.

Dette er psykisk mishandling( gaslighting) narsissisten bruker for at du skal betvile din egen hukommelse og oppfatningsevne.

Mennesker med karakterbrister er vanligvis manipulerende og overtalende. De hinter her og der i den tro at du skal  bite på.  Ofte gjøres dette for å felle deg.

Narsissister og hinting

Mennesker med personlighetsforstyrrelser vil i det skjulte lede andre til å gjøre visse oppgaver med en atferdsmessig mekanisme som kalles «hinting». De spør ikke direkte om at du skal gjøre noe for dem. I stedet gir de hint du sannsynligvis vil bite på.

Denne taktikken bruker de fra verktøykassen sin når de vil at offeret skal rammes. For eksempel kan de klage til sjefen din om at du er mye borte fra skrivepulten, med den konsekvensen at du neppe får gjort noe særlig arbeid. For å understreke dette inntrykket, slipper de noen «hint» som oppfordrer deg til å ta en runde på kontoret oftere enn du normalt ville.

For å gjøre dette, utnytter de din naturlige vilje til å hjelpe. «Kontoret mitt trenger en overhaling, fordi flere kunder har begynt å komme innom,» sier de. «Kan du komme inn og gi meg noen forslag?»

Fordi du tror du hjelper bedriften, sier du deg enig i å komme innom etter lunsj. Narsissisten haler ut samtalen om å oppgradere kontoret hennes. Deretter forteller hun sjefen at du forstyrret hennes arbeidstid med unyttig skravling.

Manipulerte samtaler

Regisserte samtaler er en taktikk som ofte brukes av flygende aper, som er bøller sammen med narsissisten. De blir matet ting de skal si innenfor hørevidde, designet for å forvirre eller forstyrre deg. Her er et eksempel. Noen som blir forsøkt dyttet ut jobben, blir ikke lenger invitert til sentrale, viktige møter som tidligere krevde deres tilstedeværelse.

Men fordi de fortsatt er investert i jobben sin, kan de være svært interessert i hva som blir diskutert. Narsissisten vil sørge for at en eller flere av hennes flygende aper går forbi skrivebordet ditt, og lar deg høre biter av samtalen, om hvordan noen andre nå blir tildelt oppgaver som før ble delegert til deg. Dette gjøres kun for å såre deg.

Ødeleggelsen slutter ikke med deg

Den umiddelbare målet til mishandleren er å gjøre livet så surt for deg at du ikke lenger kan gjøre jobben din, og til slutt går. Mesteparten av tiden fungerer denne taktikken. En estimert 75 prosent av ofrene er enten sparket fra sin stilling, eller slutter frivillig, ifølge «Workplace Bullying Institute«, en bistandsgruppe etablert for å hjelpe ofre for overgrep og mobbing  på arbeidsplassen.

Dette betyr ikke at overgriperen plutselig blir grei og kontoret vil fungere godt. Narsissisten vil snart velge et nytt offer og syklusen vil fortsette.

Relaterte saker:

1 comment for “Splitt og hersk på jobben – slik slipper narsissister unna

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *