5M. Når DU KLIKKER på narsissisten

Det er ikke uvanlig at en utsatt for en narsissist eller psykopat i en relasjon som pågår over tid, endrer adferd som en reaksjon på den psykiske volden de blir utsatt for. Har du for eksempel oppdaget at du tar igjen mot narsissisten ved å skrike og rope, kaste ting vegg i mellom eller klabbe til dem fysisk? Etterpå lurer du på hva i all verden skjedde og kan både angre, føle skam og være lei deg for dine angrep tilbake. Det kan være du bedriver reaktiv mishandling som i bunn og grunn er et forsvar mot vold, ikke minst psykisk vold.

Reaktiv mishandling er ikke en sunn eller god måte å reagere på, men det er fullt forståelig når du føler du er fanget i et mishandlerforhold du ikke ser veien ut av, ikke tror du kommer deg ut av, eller tror du må finne deg i. Tross alt ønsker en narsissist å få deg i ubalanse, de ønsker du skal ta igjen slik at andre forhåpentligvis ser hvor fæl DU er. De vet hva som trigger deg og trykker om og om igjen på de knappene med vilje. Utsatte som ender opp med reaktiv mishandling mener i enda større grad at de må være narsissisten, fordi de reagerer på lignende måte, oppfarende, eksplosivt og aggressivt ,på måter de kanskje aldri har reagert og oppført seg på før. Slik er det ikke.

Så hvorfor reagerer utsatte slik? Jeg har selv vært der både i oppveksten der ting fløy vegg i mellom i ren frustrasjon over min psykopatiske mors urettferdige anklager og krav, og senere i relasjon med en narsissist som tynte og tråkket på meg støtt og stadig også mens jeg var gravid. I dag snakker jeg derfor litt om min egen erfaring med reaktiv mishandling og tipser om hvordan du kan oppdage at du oppfører deg slik og hvorfor, mens du enda er i relasjonen – og finne bedre mestringsstrategier – for DIN del. Og for å ikke gi narsissisten gleden av å vippe deg over kanten.

Husk at du ikke BLIR en narsissist som voksen, det skjer i barndommen, men vi kan utvikle usunne mestringsstrategier i fortvilelse, i skremmende situasjoner med massiv stress og utmattelse. Det går heldigvis an å «ta igjen» mot slike individer ved å ta tilbake makten over eget liv, og sørge for at du har gode støttespillere og mennesker rundt deg på veien videre. Det er mulig.

Denne podcast er for betalende medlemmer av FRILANSER KANALEN i Youtube, Spotify og Tik Tok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *