Alt er mitt – når søsken er narsissister

Narsissistiske barn  vil i løpet av barndommen og i voksen alder forsøke å styre og kontrollere familien og så mange som mulig rundt seg, mens de målrettet forsøker å lure til seg penger, goder, arv og makt. Vanlig søskensjalusi går som regel over, mens narsissistiske barn blir verre og verre med årene. Deres søsken er ansett som rivaler de vil forsøke å overskygge, kontrollere og gjerne parkere helt utenfor familien.

Dette gjelder søsken av begge kjønn, og både synlige (overt) narsissister og skjulte (covert) narsissister. Felles for begge er at de er sykelig sjalu, føler seg spesielle og mer berettiget enn sine søsken på alle plan. De har lite eller ingen empati eller samvittighet og nettopp derfor lyver de overbevisende.

De er «konger» og «dronninger», som helst skal bæres gjennom livet uten store anstrengelser og sitte igjen med hele gevinsten. Ved å lyve, sabotere, manipulere, så splid, triangluere, være bøllete og skape drama, karrer de til seg mest mulig av familiens og slektens verdier samt oppmerksomhet. De vil ha mer enn sin rettferdige del og vil gå langt for å få det. Hele familier kan legges i grus psykisk og økonomisk av narsissistiske barn, ikke minst når de blir voksne.

Forelder er narsissist

Er mor/far eller begge narsissist, er det vanlig at de plukker ut det barnet som ligner dem mest eller er lettest å forme og kroner til «gullungen» eller favoritten. Dette barnet vil bli opplært til å være konstant på «jobb» for å imøtekomme forelderens krav, ønsker og behov. «Gevinsten» er at de blir satt på pidestall over andre søsken og gitt mer enn dem. Selv om det er ufortjent blir rost, dyttet frem som en trofé og behandlet som kongelige, mens andre søsken vil bli sett ned på, tilsidesatt eller gjort til «syndebukk». Dette barnet kan også straffe andre søsken sammen med narsissisten og sørge for at ingen våger å stole på hverandre.

Barn som utvikler narsissisme, vil med årene trumfe gjennom sin vilje og sørge for at forelderen setter dem først og helst utelater og ignorerer andre søsken helt. Innen 10 årsalderen vil eventuell narsissisme være på plass og utvikle seg videre gjennom tenårene. Disse barna har blitt gjort til forelderens forlengede arm, har blitt betrodd deres lumske hemmeligheter og vet om deres løgner og bedrag.  Barnet vil dermed ha ammunisjon til å kreve sin vilje av forelderen og få makt over dem med nøyaktig  samme midler og våpen forelderen bruker mot dem og andre. Denne Catch 22- situasjonen i en evig maktkamp, vil fortsette gjennom hele livet til en av dem dør eller trekker seg unna forholdet. Narsissisten har i mange tilfeller skapt et monster i sitt eget bilde. For alle narsissister er dobbeltmoralske og forlanger at andre skal spille etter deres spilleregler, mens de selv spiller med frie hender.  Deres dresserte gullunge treffer dem i bakhodet som en boomerang.

Jeg er best

Synlige narsissistiske barn er som regel sosialt dominerende, overlegne, grandiose, frempå og styrer familiedynamikken med en tilsynelatende selvsikker og truende adferd med raseriutbrudd og humørsvingninger når de ikke får viljen. Ofte er de energiske, rastløse og konfliktskapende. De tar parti med de som gagner dem mest for å få viljen, bedriver konstante maktspill, kan være voldelige mot søsken og skremme dem med adferden slik at de går på tå hev rundt dem.

Disse barna er som elefanten i glassmagasinet og enser ikke hvilken skade de gjør rundt seg, bare de får det som de vil. Sett utenfra vil det se ut som om dette barnet styrer familien, og i realiteten er det nettopp det barnet gjør.

Stakkars lille meg

I motsetning til den synlige narsissisten, er skjulte narsissistiske barn mer stille, sårbare, beskjedne, tilgjort ydmyke,  lite selvhevdende. Deres grandiose tanker om seg selv blir holdt skjult og levd ut i deres fantasi, fremfor sosialt. De vil sjelden vise sine talenter eller konkurrere åpenlyst av frykt for å ikke lykkes eller få fokus som kan vise verden deres indre, sanne jeg de forakter. Bevisst spiller de på en «stakkars lille meg» – holdning for å skape distanse mellom sine ikke-narsissistiske søsken og slippe å gjøre noe i konkurranse med dem. Dette er et kjennetegn blant narsissister at de higer etter medlidenhet for å få oppmerksomhet og slippe ansvar og skyld og renner samtidig over av selvmedlidenhet. Ingen har hatt det så ille som dem eller blitt så urettferdig behandlet som dem.

I ung alder begynner de å smiske, skape drama, lyve til foreldrene om sine søsken og ting de har lurt dem til å gjøre og vil gi dem skylda for, for å sette seg selv i et godt lys og spille et uskyldig offer. Jo eldre de blir desto mer vil de sabotere sine søsken og deres kontakt med foreldrene og andre søsken.

Skjulte narsissister er oftest vanskeligst å avsløre, da det som regel kun er de nærmeste som ser deres mørke side. Deres søte, snille og engleaktige adferd utad, blir erstattet av raserianfall, stamping med beina som trassige treåringer selv når de er voksne, og ulike trusler. De kan ty til rusmidler og selvskading og skylde på foreldrene og søsken for at de er tvunget til det for å orke å leve med den urettferdigheten de blir utsatt for. I virkeligheten er det narsissistiske barnet den som får materielle fordeler og makt og bidrar til å skade de rundt seg.

Blir familien splittet, vil det narsissistiske barnet jobbe intenst i det skjulte for å bli forelderens høyre hånd og fortrolige og smiske uhemmet for å få det de ønsker. De vil så splid og true med å avsløre hemmeligheter de har blitt betrodd eller dikte opp svertehistorier for å hindre konkurranse og kontakt. Har de fått den makten de ønsker over den/de som sitter med penger og verdier, vil de vise sitt sanne ansikt og kreve og tyne til de har fått alt de klarer av verdier og kontroll over foreldrene. Om forelderen sitter blakk og i dyp gjeld tilbake, spiller absolutt ingen rolle for dem.

Siden de er gode til å lyve og spille sjenerte, stakkarslige barn, vil de lett bli beskyttet av foreldre og slektninger som unnskylder dem med at de er så sjenerte og avhengige og aldri ville finne på å være slemme. Og de vil blunke med store tårevåte hundevalpøyne mot mamma eller pappa eller den de ønsker å oppnå fordeler av, for å avvæpne dem.

Typiske uttalelser fra dem kan være;

– Jeg er eldst og skal ha først mest og best alltid! Pappa er mer glad i meg enn lillesøsteren min.

– Når mamma dør skal jeg arve alt for jeg har bodd hjemme lengst. Mine søsken har ingen rett til å få noe fra mammas hjem, for de har flyttet.

Alt er mitt

Fordi narsissister føler seg mer berettiget goder, oppmerksomhet, beundring og frie tøyler enn alle andre, vil de hige etter dette om det er skjult eller åpenlyst.  Dr. Linda Martinez-Lew skriver om narsissistiske barn;

«Mange narsissister er besatt av pengebegjær. De tenker på hvor mye penger de har, hvordan de skal få tak i mer, hvordan holde det borte fra andre som å manipulere for å få mer, inkludert familiemedlemmer  for å ta deres penger også. Penger er deres erstatning for kjærlighet, varme, hengivenhet og for å være autentisk og humane. Å ha så mye penger som mulig, selv å stjele fra familiemedlemmer, er alltid narsissistens  mål. Deres besettende tanker om hvordan de skal skaffe mer penger, slutter aldri. Å ha mye penger får dem til å føle seg mer berettiget, bedre enn andre, som en vinner. Rike narsissister ser alltid ned på andre som ikke har «lykkes økonomisk.» Det er ikke kunnskap, visdom, indre fred eller innsikt de søker. Det er å vite at de har oppnådd sitt største mål -å kunne få hva de ønsker og å tiltrekke seg andre mennesker som de lett kan utnytte for å tilfredsstille deres pengebegjær. Et av de vanligste scenarioene for et søsken, mann eller kvinne, er å innynde seg hos mor eller far som sitter på pengene, å bli fortrolige, den favoriserte. Dette er gjort over mange år og er nøye planlagt. Sakte men sikkert får dette søsken kontroll over foreldrenes testamente og verdier, overbeviser mor eller far om å gi ham / henne mest mulig av arven, slik at andre søsken får minst mulig.

Den narsissistiske pengegriske setter enormt press på sine foreldre om nødvendig for å forsegle en økonomisk avtale for seg selv. Hun har ingen samvittighet, og bare venter på at forelderen skal dø (jo før jo bedre), slik at hun kan forsvinne med hele boet og forlate åstedet for å føre et liv i glede og komfort. Disse grådige narsissistiske søsken kan forlate sine egne barn og selvfølgelig sine ektefeller for å leve et liv i overlegen luksus. De vil aldri se seg tilbake og se den psykologiske og økonomiske ødeleggelse de har etterlatt seg. De har fått det de har ønsket hele livet.

Til tross for deres store seier, fortsetter narsissisten å oppleve pengebegjæret dypt i margen, og forfølger uetiske og ofte ulovlig økonomiske muligheter. Et av dem er å gifte seg til penger, som forårsaker fryktelig stress hos ektefellen og gjør dem totalt psykisk avhengig av dem og deres nåde. Deres besettelse for å finne, skaffe og kontrollere andres velstand slutter aldri. Det ville være som å prøve å endre tidevannets rytme eller krumningen av jorden. Narsissisten slutter aldri å mishandle andre, forstyrre deres liv, stjele deres økonomiske midler, eller forårsake uutholdelig nød og bekymring.

Studèr narsissistiske pengegribber inngående. Identifisere dem raskt. Vis dem øyeblikkelig døren. Om du er involvert med en av dem, lær deg å vikle deg ut av deres nett. Dyrk dine kreative gaver, lær å utvikle indre fred for å berolige kropp og sinn. Skjerp innsikten og følg nøye med på din intuisjon som varsler oss hele tiden. Vi trenger å øve mottakelighet for disse uvurderlige budbringere av sannheten.»

Narsissister vet forskjell på rett og galt innerst inne, de bryr seg bare ikke og ønsker kun å beskytte sine sanne og selvbenektende følelser. Sjelden bryr de seg om hvem de tråkker ned eller skader på sin egoistiske, selvtjenende vei. Selv som barn.

Referanser:

Dr.  Linda Martinez-Lewi
Daughters With Narcissistic Mothers
The Cracked Mirror: Features of Narcissistic Personality Disorder in Children
Am I Raising a Narcissistic Child?

Relaterte saker:

12 tegn på en narsissistisk familie
Tortur ved triangulering – psykopatisk trekantdrama
Forskjeller på psykopater og narsissister
Reis deg fra narsissistens askehaug
Narsissister og programmeringen av Gullungen
Den engleaktige nabokjerringa – ulv i fåreklær – covert narsissisme
Psykopatiske foreldre groomer/hjernevasker barn

Er du en flygende ape? – psykopaters medhjelpere og medskyldige

Annonse

BOK: «Null kontakt & motmakt
Narsissister, medløpere & flygende aper»
Hvordan avsløre og forstå narsissisme!

36 comments for “Alt er mitt – når søsken er narsissister

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *