Den engleaktige nabokjerringa – ulv i fåreklær – skjult narsissisme

Det er ofte svært vanskelig å avdekke en narsissist, med mindre du lever eller jobber tett på vedkommende. De fremstår gjerne som engleaktig snille, kjærlige og perfekte. Ofte er det kun de aller nærmeste som får stifte bekjentskap med den mørke siden av denne personlighetsforstyrrelsen. For deres barn, partnere og kolleger, kan det bety psykisk skade og mèn over år.

Av Anita Sweeney

Hva er narsissisme?
Det er to hovedtyper personlighetsforstyrrelser som går under begrepet narsissisme. Synlig (Overt) narsissisme som utviser en grandios og ekshibisjonistisk karakter, som har en tilsynelatende uendelig tro på egen fortreffelighet. Og skjult (covert) narsissisme som viser en hypersensitiv og sårbar karakter. Disse er gjerne usikre og svært vare for kritikk. Selv ubetydelige bemerkninger som slett ikke er ment som kritikk, kan de blåse opp til enorme angrep og deres forsvarsverk reises kraftig.

I et nøtteskall kan vi si at synlige narsissister mener verden er til for å tjene dem, mens de skjulte narsissister mener verden er imot dem.

Vi skal ta for oss skjult narsissisme i denne artikkelen, som kan være den aller vanskeligste formen å oppdage og er nok den mest skadelige av denne type narsissistisk personlighetsforstyrrelser. Det sies også at det er en overvekt kvinner som lider av denne formen for narsissisme.

Den engleaktige nabokjerringa

«Hvordan kan du tro slikt om meg, jeg som er så flink og bare snill?»

Dette er en klassisk uttalelse fra en skjult narsissist. Deres ekstreme trang til å fremstå som perfekte, gjør at de har liten toleranse for kritikk av deres adferd og person. Deres frykt for å bli avslørt, for at omverden skal se deres mørke og ikke-perfekte side de intenst skammer seg over og søker å skjule, vil få dem til å reagere ekstremt på ting vanlige mennesker knapt bryr seg om.

«Skjulte narsissister er også redd for å vise sine ferdigheter til andre og undervurderer ofte sine egne evner. Deres skjulte oppførsel projiserer vanligvis en uskyldig engleaktig «god som gull» person som gir dem et troverdig rykte, men de klarer ikke å nå sitt sanne potensial på grunn av manglende selvtillit. Noen av dem går videre til å bli nesten tilsynelatende robotaktige og gradvis mister all interesse for hobbyer og bestemmer seg for å ikke gjøre noe med livene sine.» Sam Vaknin

Fra boken «The Human Magnet syndrom» av Ross Rosenberg:

«Skjulte narsissister er mestere i forkledninger og masker – som vellykkede skuespillere, humanister, politikere, prester, og til og med psykoterapeuter som er elsket og verdsatt, men er i hemmelighet egoistiske, beregnende, kontrollerende, sinte og hevngjerrige.

Skjulte narsissister skaper en illusjon av uselviskhet og beskjedenhet mens de tjener på sin opphøyde status. Selv om de deler samme grunnleggende trekk med en synlig narsissist, det vil si behovet for oppmerksomhet, bekreftelse, godkjenning og anerkjennelse, er de flinkere til å skjule sine egoistiske og egosentriske motiver. I motsetning til den synlige narsissist som spiller ut hans narsissisme i åpenhet, vil den skjulte narsissist skjule sine egentlige motiver og identitet. Disse narsissister er i stand til å lure andre til å tro de er ærlige, altruistiske, elskelige og empatiske individer. De har lykkes med å utgi seg for å være en mer likende versjon av seg selv, vel vitende om at om deres sanne identitet ble avslørt, ville de ikke være i stand til å opprettholde respekt, status og prestisje som de så utspekulert har fått.»

Denne type narsissist kan langt på vei gi seg ut for å være hvem som helst i hverdagen. Den lune, inkluderende presten alle liker. Læreren barn og kolleger elsker og beundrer og den engleaktige, empatiske og omtenksomme nabokjerringa som baker kaker for idrettslaget og deler ut hjemmelagde julegaver til hele nabolaget med et beskjedent smil. Men når den skjulte narsissist kommer hjem til det kjente og kjære og maskene tas av, vil de nærmeste kunne oppleve en utspekulert intrigemaker og løgner som gjør stor skade innad i familien og setter dype spor.

Det handler alltid om dem

I følge Sam Vaknin, er skjulte narsissister hemmelige narsissister. De er selvsentrerte, følsomme, sårbare og defensive, eller fiendtlige og paranoide. De utnytter gjerne andre om enn i smug og har grandiose fantasier eller luftslott de aldri virkeliggjør, og har en sterk følelse av rett. De er klar over sine medfødte begrensninger og mangler, og sliter derfor stadig med stress over sin manglende evne til å oppfylle sine urealistiske drømmer og forventninger. De unngår anerkjennelse, konkurranse og rampelyset i frykt for å bli avslørt som falske eller feilbarlige. De er demonstrativt beskjedne, men gjerne flinke til å få sosial innpass der de vil, med sin overfladiske kunnskap og påtatte vennlighet.

Disse narsissister kan være svært flørtende i selskapeligheter, selv om de ofte bruker tilfeldig sjokktaktikk mens seksuell løssluppenhet holdes skjult – later de som om de var for full og mistet kontrollen og gir alkoholen skylden. De gjør ytterligere avtaler privat og holder sine seksuelle affærer hemmelig for å opprettholde deres falske selvbilde.

En skjult narsissist forsøker å binde deres primærkilde til narsissistisk forsyning – deres partner –  tidlig i forholdet. De suger opp alle finanser i forholdet og avskjærer partnerens kontakt med familie og venner. De manipulere dem inn i en situasjon der de ikke har ressurser til å forlate forholdet eller har noen kontroll.

Skjulte narsissister kan ha skyldfølelse og skammer seg over sine sosialt uakseptable aggressive drifter og begjær. De er også sjenerte og unnvikende, intenst selvkritiske eller perfeksjonistiske. Denne indre konflikten mellom en overveldende følelse av verdiløshet og en grandios «falsk Selv» resulterer i humør- og angstlidelser. Store humørsvingninger, utbrudd av raseri og depresjon følger ofte deres atferd.

Hvorfor er skjult narsissisme så skadelig?

Det mest ødeleggende aspektet av skjult narsissisme er den kontrollerende og manipulerende oppførselen de påtvinger sine nærmeste. Er de i et forhold vil det nesten utelukkende være partneren som får gjennomgå. De viser mangel på empati overfor dem, og i mange tilfeller også mot sine barn, om de har noen. Partneren og barn vil bli ansett som en forlenget del av dem selv, som de skyver foran seg for å vise hvor fantastiske deres nærmeste er, som igjen reflekterer på dem.

I et typisk tilfelle er den eneste personen som innser det er et alvorlig problem, er de personene som lever tettest på  narsissisten, som blir tvunget til å lide under deres narsissistisk misbruk, som veldig subtil emosjonell utpressing, psykisk mishandling som gaslighting og psykologisk manipulasjon. Slike narsissister vrir bokstavelig talt på hver minste ting og slenger det tilbake til offeret. Dette misbruket er så godt skjult innenfor kommunikasjons-dynamikken at partneren/barn ofte ikke klarer å skille det ut og vil klø seg i hodet og lure på om det er noe galt med dem selv?

Når offeret for dette misbruket etter hvert begynner å utvikle bevissthet om manipulasjonen de er utsatt for, har de allerede blitt utstøtt lenge før de ante og folk de ber om hjelp fra, har allerede blitt manipulert til å tro at det er offeret som er problemet – ikke narsissisten. Den skjulte narsissist får deres partner til å tro at de er problemet mens de selv projiserer en uskyldig engleaktig person til alle rundt seg. De vil sverte partneren, stille dem i et dårlig lys og ødelegge deres rykte for å beskytte deres falske følelse av selvtillit. Narsissisten har allerede oppnådd tillit og tro hos alle rundt seg og partnerens nærmeste som partneren sannsynligvis vil be om hjelp og støtte fra. Partneren føler at de lider alene og at ingen kan se hva den skjulte narsissist egentlig holder på med.  De er alle lurt og bedratt.

Slike narsissister bruker utspekulert og skjult følelsesmessig utpressing, psykisk mishandling og manipulerende språk for å tvinge sin partner til å stille spørsmål ved sin egen forstand og atferd som folk som kjenner dem, aldri ville drømme om de var i stand til å ha. De har klart å lure alle rundt seg med deres patologiske falske selv mens de sliter ned psyken til partneren sin som over tid blir deprimert, mister selvtillit og blir nedslitt før de til slutt tilsynelatende blir blottet for følelser og virker likegyldige. Som igjen blir «bevis» for at deres partner er den med problemet. En ond sirkel det er vanskelig å komme ut av da narsissisten blir gjort til offeret og offeret til den syke.

Når de blir avslørt

Privat vil en skjult narsissists holdning til en partner være » – La meg slippe unna med det jeg gjorde galt eller kom deg ut av livet mitt». De gjør det klart at alt handler om dem mens partnerens følelser, behov, ønsker og begjær er fullstendig tilsidesatt, og de vil fjerne partneren helt i prosessen med ingen empati overhodet, og tilsynelatende være kaldblodige og til og med sadistisk. Om noen kjenner narsissistens hemmelige liv, blir de nok utpresset eller manipulert til å holde kjeft, noen ganger gjennom tvang og hevn.

Blir den skjulte narsissistens syke adferd avslørt, vil de ha raserianfall, forlange å bli forsvart og unnskyldt av sine nærmeste, eller «tvinge» sine nærmeste, venner og kolleger til å støtte og renvaske dem, For så å spille offeret og ha gråteanfall, snakke med «alle» om hvor forferdelig feil og urettferdig de er blitt behandlet og bedrive splitt og hersk blant de som ikke adlyder eller tror på dem. De vil skifte fokuset fra eksponeringen av seg selv til deg/andre.

Selv når en narsissist blir avslørt, hevder de at de har et kommunikasjonsproblem og mente ikke det de sa eller gjorde, at de ble lurt eller misforsto, og de vil benekte sine handlinger til den dagen de dør, selv om de allerede har blitt avslørt og det kan bevises, vil de skylde på andre eller omstendigheter. Andre har alltid skylda, aldri narsissisten.

Hva kan du gjøre for å få slutt på deres besettende mas rundt en avsløring? Nekte å snakke om det mer, jatte med og ikke si verken heller,  gå unna, og aller best om mulig, steng dem ute av livet ditt for godt. De vil aldri gi seg og fortsette å spre sin gift der de måtte få innpass.

Kilder:

Tegn på en narsissistisk mor
The Inverted (Covert) Narcissist (Narcissist-Codependent)
Sam Vaknin

Foto/Wallpaper:https://www.peakpx.com/

Norske bøker om narsissisme og psykopati.

Relaterte saker:

12 tegn på en narsissistisk familie
Tortur ved triangulering – psykopatisk trekantdrama
Forskjeller på psykopater og narsissister
Reis deg fra narsissistens askehaug
Narsissister og programmeringen av Gullungen
Psykopatiske foreldre groomer/hjernevasker barn

Er du en flygende ape? – psykopaters medhjelpere og medskyldige

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *