Trolling på nett – sadister & psykopaters lekeplass

Mobbing, hat og nett-trolling har blitt et problem som preger nettet, selv om det er en minoritet som bedriver dette. 80% av all trolling på nett sies å være av voksne menn. Har disse spesielle kjennetegn eller er det tilfeldige personer som lar sin mørke side få fritt spillerom bak en PC-skjerm?

Av Anita Sweeney

Tre kanadiske psykologer ville undersøke om det er noen spesielle personlighetstyper som går igjen blant nett-trollene eller om det er det tilfeldige personer som mister alle hemninger når de er på nett.

Erin Buckels, Paul Trapnell, og Delroy Paulhus  gjorde psykoanalyser av kommentarene til typiske nett-troll og fant at de som liker å trolle på nett gjerne har tegn på sadisme, psykopati, narsissisme og machiavellianisme. Disse personlighetstrekkene utgjør også det som gjerne blir kalt, «den mørke Tetrad«. Kort fortalt er machiavellianisme en vilje til å manipulere og lure andre,  narsissisme er preget av selvopptatthet og selvbesettelse, psykopati er mangel på anger og empati, og sadisme er å glede seg over andres lidelse.

Nett-troll er fryktelige mennesker

Studien fant ganske tydelige sammenhenger mellom trolling og personlighetstrekkene i , «den mørke Tetrad»  og den totale tiden brukt per dag på å kommentere på nett.

Psykologene ga deltakerne fem alternativer på hva de likte best å gjøre på nett som å;

– ikke kommentere

– diskutere viktige saker

– chatte med andre

– skaffe nye venner

– trolle

– annet

Så koplet de disse svarene opp mot kjennetegnene for personlighetstrekkene i «den mørke Tetrad».

Kun 5,6 prosent av deltakerne likte trolling og disse er et lite mindretall av online brukere.  Men det mest betenkelige de fant var at nett-trolling er en manifestasjon av hverdags-sadisme og ikke bare et fenomen på nett.

Forskning de senere årene har vist at nett-trollenes behov for å tilfredsstille eget iboende faenskap ved å egge til splid, æreskjelle og fornærme andre har bidratt til en markant polarisering av debatter og kommunikasjon på nett, fremfor å  for eksempel fremme bedre forståelse for vitenskapelige emner.  Splitt og hersk er en lek nett-troll har stor glede av, koste hva det koste vil.

I sum var forholdet mellom sadisme og trolling den sterkeste og sadister syns i tillegg trolling rett og slett er lystbetont.

«Både troll og sadister føler sadistisk fryd ved andres lidelse,» skrev psykologene. For sadister ønsker bare å ha det gøy, og internett er deres lekeplass ! «

Råd mot troll på nett:

  • Ikke mat dem. Jo mer oppmerksomhet du gir dem, desto mer koser de seg og troller.
  • Troll kan operere alene, men trives best i flokk med andre troll der de gjerne angriper en person i flokk som de feige mobbere og bøller de er. De liker å bruke falske kontoer og profiler for å ikke bli ansvarliggjort for sine handlinger.
  • Husk at de ønsker å så splid og konflikt. Jo mer faenskap de kan lage desto bedre. Ikke bit på.
  • De går som regel til personangrep og trigger deg med vilje. Ignorer dem. Ikke la deg lokke inn i deres sadistiske galskap ved å gi dem tid og energi. Ta en pause fra «diskusjonen» før du velger å svare. Les gjennom svaret ditt før du poster det.
  • Du trenger ikke å forsvare deg eller det du diskuterer når troll er usaklig og personrettet. Gå heller unna, ikke si mer, la det ligge. De stikker når de ikke får oppmerksomheten de ønsker.
  • Ofte er den beste løsningen å blokkere dem. Det er verken feigt eller tegn på at du ikke har argumenter, det er å stoppe de som kun er ute etter bråk og støy. På dine egen sosiale medier plattformer, bestemmer du uansett. Hvorfor gi troll talerstol?
  • Om de forfølger/stalker og trakasserer deg på nett ( cyber stalking) er det straffbart og du kan anmelde. Likeså om de sverter ditt navn og rykte og truer med, eller faktisk melder deg til barnevernet uten grunnlag, kontakter arbeidsgiver eller familie for å sverte deg eller bidrar til at du mister jobb og livsgrunnlag som følge av deres løgner og sverting. Dette er alvorlig!
  • Husk å dokumentere alt du kan av dialog, nettsider/sosiale medier dette skjer i, angrep og eventuell forfølgelse av deg på nett. Da har du bevis! Det er godt nettvett.

Referanser:

Cyberstalking – organiserte angrep på ytringsfriheten

Don’t Feed The Trolls
Portrait of a Troll: Q&A with Dr. Erin Buckels
Trolls just want to have fun

Bilde: testerdigital.ca

Oppdatert Januar 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *