Hva skiller TREKK av narsissisme & NARSISSISTISK PERSONLIGHETSFORSTYRRELSE?

Er det sant at alle har narsissistiske trekk? Hvor går grensen mellom å ha trekk og være personlighetsforstyrret? Dette forsøker jeg å oppklare i dagens podcast med eksempler og fakta. For det er en rekke misforståelser, feilbruk og misbruk av disse begrepene. Vi kan forsøke å holde tunga rett i munnen ved å forstå forskjellene bedre.

Noen slenger nemlig om seg at noen er narsissist eller psykopat uten at det stemmer, feks etter et samlivsbrudd der sårede følelser er i sving som etter hvert roer seg. Andre igjen forsøker å stigmatisere og diskreditere de som med rette bruke disse begrepene eller deler egne erfaringer og kunnskap. Vi må forsøke å trå varsomt og samtidig våge å snakke om dette tema uten å la oss kneble. Stigma og tabu rundt å snakke om og eksponere psykisk, fysisk og seksuell vold skal vi ha slutt på!

I hovedsak er det ganske lett å skille mellom trekk av narsissisme og narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPF) som er på et spektrum. Når en rekke narsissistiske trekk vedvarer over tid, uansett situasjoner de dukker opp i og forvrenger måten du ser deg selv, andre og verden på, kan det være snakk om en NPF. I følge det amerikanske diagnosesystemet DSM 5 er det 9 trekk som identifiserer NPF og du må ha 5 av dem for å bli vurdert for en diagnose, sammen med en rekke andre data sett bakover i tid.

Blant de aller viktigste forskjellene det er viktig å merke seg er at mennesker med NPF mangler empati, anger, samvittighet og kjærlighetsevne i tillegg til en rekke trekk som til sammen utgjør en personlighetsforstyrrelse.

YOUTUBE

SPOTIFY:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *