Hvorfor det er problematisk med tilretteleggere/enablers av narsissister/psykopater

Svært mange utsatte opplever at tilretteleggere (enablers) fins i hjelpeapparatet og rettsvesenet, altså i det offentlige, så vel som i deres egen nære krets og flokk. Alle er ikke flygende aper eller medløpere for narsissister eller psykopater heller, ihvertfall ikke bevisst. De har sannsynligvis aldri erfart narsopatens mørke side. Eller de har latt seg manipulere og bedra som så mange av oss har og vet ikke bedre. Likevel er tilretteleggere et stort problem for utsatte og andre som blir negativt berørt av narsissistiske og psykopatiske individer.

Dr. Ramani bruker en fagperson i etikk som et eksempel på hvordan tilretteleggere gjør vondt verre når utsatte søker råd, støtte, terapi med mer. Fagfolk som mangler kunnskap om dette tema gjør ikke bare livet surt for utsatte, men det kan få direkte skadelige og farlige konsekvenser.

Tilretteleggere kan si ting som:

– Det er på tide du legger dette bak deg og tilgir.

– Husk at det er faren din tross alt.

– Du må være den større personen her.

– Så klart du hjelper søsteren din selv om hun har mishandlet deg hele livet.

– Han har aldri gjort meg noe.

– Du er alltid så negativ.

– Alle har rett til en ny sjanse.

– Dere må møtes på halvveien.

Bevisst eller ubevisst kan tilretteleggere bidra til mer skam og skyldfølelse hos den utsatte. I tillegg blir gjerne utsatte krevd enormt mye av, mens mishandleren får skli videre uten å bli holdt ansvarlig for stort, om noe i det hele tatt. I tillegg har det å snakke om mishandling og overgrep generelt vært tabubelagt. Hvem tjener det og hvorfor i all verden skal det være kontroversielt eller tabu å snakke om hva mennesker i er stand til å forvolde andre?

Hvorfor er det slik? Det snakker jeg mer om i dagens podcast under.

https://youtu.be/kmBHmE3FFE

1 comment for “Hvorfor det er problematisk med tilretteleggere/enablers av narsissister/psykopater

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *