Narsissister kan KOSTE deg MILLIONER

Å være i en nær relasjon med en narsissist vil som regel koste deg mer enn forstanden. Og som regel blir ikke prisen på å være i et narsissistisk forhold snakket om overhodet. Faktum er at en relasjon med en N/P kan koste deg millioner av kroner og helsa for eksempel, og jeg syns det er på tide vi setter lys på dette også. Hvilken pris har det å ha en eller flere N/P individer i livet, underveis og etterpå? For mange tror at i det en relasjon med en narsissist er over, slutter det å koste. Det er langt fra sannheten. Det er ofte da renter og morarenter, straffegebyrer, inkasso og pant i livet ditt setter inn for alvor.

Hva koster vold i samfunnet?
På verdensbasis koster vold nesten 15 trillioner dollar årlig. Én trillion er én million million million, altså 1 000 000 000 000 000 000, som også kan skrives som 10 i 18 potens. Tall det er vanskelig å forholde seg til.

I følge to norske forskere kostet vold i nære relasjoner samfunnet nesten 93 milliarder kroner i 2021. Forskerne sier videre at økt sykefravær, både kortsiktig og lengre, økt deltidsarbeid, tidligere pensjon eller uføretrygd og soning av dommer påvirker verdiskapningen i samfunnet negativt. Økonomene har beregnet at kostnaden av den tapte verdiskapningen alene beløper seg til 25,2 milliarder kroner årlig.

Hva er så prisen for det den enkelte utsatte, en familie med N/P personer både underveis og etterpå? Det regnestykket vil være individuelt og ha ulike utgangspunkt. Men jeg tar opp noen praktiske eksempler i dag samt hva du selv kan regne på i form av kostnader en N/P relasjon har hatt og fortsetter å ha for deg. Jeg tenker det vil sjokkere de fleste utsatte og kan samtidig være viktig å se på, for å fatte hvor mye disse individene koster oss på så mange plan. Du vil også kunne innse at til tross for den høye prisen det var å være i relasjon med dem og etterspillets pris, var det verdt å komme seg ut av bakvendtland. Dessuten viser et regnestykke hvor mye du har mestret på din vei ut av volden. Det er virkelig verdt å merke seg.

Narsissister ser dessuten på det meste de gjør i forhold til andre som transaksjoner. Som å sette inn og ta ut penger fra banken der målet alltid er å gå med overskudd. Å tjene på deg og andre og samfunnet. De skal yte minst mulig for å få maksimalt utbytte av å ha en relasjon med deg, om de så stjeler dine ressurser, tid og penger spiller ingen rolle. De skal vinne, de skal tjene på, de skal tusle videre til neste «bank» og tømme så mange kontoer de lyster uten konsekvenser. Skal de det?

Mange N/P individer bedriver også økonomisk mishandling, ved å enten gjøre den utsatte avhengig av å bli forsørget eller sørge for at den utsatte må betale i dyre dommer for N/P sitt liv. Det er mange aspekter å dykke ned i rundt dette.

La meg avslutte med å si at til tross for den skremmende høye prisen de fleste betaler, har jeg krysset vei med mange modige, sterke mennesker som har klart å frigjøre seg fra edderkoppnettet de ble spunnet inn i, selv med minimal støtte. Mennesker med et varmt hjerte fortsatt i behold. Husk at det er mulig å jobbe seg ut av mishandling og overgrep og bygge et verdifullt og autentisk liv på egne premisser.

Dagens medisin: https://www.dagensmedisin.no/vold-i-naere-relasjoner-koster-samfunnet-milliarder-hvert-ar/552367

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *