MISBRUK av ordene narsissist & psykopat – alle er IKKE på et spektrum av narsissisme

I dag tar jeg for meg hva som ikke automatisk gjør en person til en narsissist, nettopp for å klargjøre mer, være enda mer tydelig på definisjoner. Og jeg bruker Dr. Ramani som underlag, for hennes ekspertise som fagperson på dette området er etter min mening verdt å få med seg.

Jeg har touchet innom det faktum at for mange slenger om seg med at andre er narsissister uten at det er hold i det. Det er oftest folk som faktisk ikke vet hva narsissisme innebærer som lett stempler andre. Eller mennesker som har behov for å hevde seg på andres bekostning. For ikke å snakke om narsissister og psykopater selv som projiserer på andre hva de selv er.

Det er også mennesker som overhodet ikke skjønner forskjell på trekk av narsissisme og en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Ingen med trekk er på et spektrum, kun de med en narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPF). Noen misforstår helt og andre bagatelliserer NPF ved å dra alle over en kam på denne måten. Dermed ufarliggjør de narsissisme fordi vi ALLE liksom er på dette spektrumet som er og blir feil. De ufarliggjør NPF ved å si at de er mennesker de også. Vel, det sier seg selv og er ikke det jeg og de fleste andre snakker om. Vi snakker FOR og på vegne av narsissisters OFRE, de utsatte. De som alt for ofte verken blir hørt trodd eller hjulpet. De som faktisk vil ha hjelp videre og på ingen måte ønsker å bli som narsissister. De som oppsøker terapi i motsetning til narsissister og psykopater som unngår terapi og slett ikke mener de trenger å ende adferden sin.

Personlig gir jeg blanke blaffen i narsissistenes liv. De ødelegger så mange andre liv som følge av sin PF og ekstreme fornektelse av den, og den generelle sympatien de tross alt får, at de kan hoppe i havet for meg. Jeg konsentrerer meg om at ofrene deres, de som ikke har skadet dem, men som de velvillig skader, skal få hjelp, bli trodd og skjermes fra mer psykisk vold av samfunnet, så langt det er mulig!

Så hva kan skille mellom en personlighetsstil som kan ha negative sider og en alvorlig PF?

Youtube
SPOTIFY

1 comment for “MISBRUK av ordene narsissist & psykopat – alle er IKKE på et spektrum av narsissisme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *