KJENNETEGN på narsissisme – en innføring DEL 1

Å oppdage kjennetegn på en narsissist eller psykopat, påstår jeg er livsviktig kunnskap for de fleste av oss. Uten kunnskap om disse individene som er svært forskjellige fra folk flest, blir vi lettere manipulert, bedratt og kontrollert av dem. Noe som kan koste deg det meste og i verste fall, liv og helse.

(Som underlag til denne podcast bruker jeg boken min, «Sannheten seirer – når maskene faller». Innføringen er i flere deler. Du finner lenke til boken under. )

Til nye lyttere eller du som akkurat har begynt å lære om narsissisme & psykopati, tar jeg en reprise på innføring i kjennetegn på dem via ulike modeller for klassifisering. Vi skal kort innom kliniske definisjoner, fra det amerikanske diagnose systemet DSM 5. Der finner du en rekke kjennetegn på de 4 personlighetsforstyrrelsene (PF) i Cluster B eller gruppe B.

– Anti-sosial/dysosial ( psykopati)

– Narsissisme

– Borderline eller emosjonell ustabil

– Histrionic eller dramatisk personlighetsforstyrrelse.

Personlig mener jeg at disse 4 PF alle har narsissisme som utgangspunkt, men det blir en annen podcast.

Videre skal jeg nevne en rekke kjennetegn og ulike modeller for hva slags type narsissist du kan ha med å gjøre. Er det en lavtfungerende eller høytfungerende narsissist? Er det en skjult eller åpenlys narsissist? Hvem av dem er mest fysisk voldelige eller bruker kroppen for å lokke til seg ofre? Hvem appellerer til intellektet eller mors/fars følelsen?

Dette er svært viktig kunnskap om du står fast i en relasjon med et individ som dette og trenger å komme deg ut av det. Eller du er kanskje i en jobbsituasjon der du sliter med en narsopat – som jeg kaller narsissister og psykopater – og trenger å vite hvordan du best kan håndtere dem. Det er ikke alltid slik at vi kan gå null kontakt eller trekke oss helt unna slike individer der og da.

Noe av slutten på podcasten ble kuppet, så jeg sier som jeg alltid gjør. Ta godt vare på DEG gjennom din løsrivelse fra en eller flere narsopater. Vær din egen beste venn og ta deg viktige pauser fra en krevende og vanskelig situasjon. Er det noe mange erfarer etter langvarig nærkontakt med en narsissist, er utmattelse. Er du nedslitt er du lettere å manipulere og terrorisere videre. Oppsøk andre på nett som har gått veien før deg, det kan være til stor trøst, støtte og gi veiledning.

Lenke til You Tube episoden: https://youtu.be/awXJKtel_pY

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *