Fra mishandlingens verktøykasse – GASLIGHTING – er du blitt gal?

Gaslighting eller tåkelegging som jeg tidvis kaller det, er ett av de mest ondsinnede og skadelige verktøyene en narsissist bruker mot deg for å gjøre deg gal, isolere deg og få fullstendig makt og kontroll over deg. Samtidig skal de selv fremstå som uskyldige, gode engler.

Nå er det ikke bare narsissister som gaslighter, det kan vi forstå ut fra konseptet. Vanlige mennesker kan også finne på å gaslighte andre for å skjule sannheten om noe de har gjort eller sagt og skyve skylden over på en uskyldig part. Forskjellen er at narsissister gjør dette bevisst og gjentakende, og bruker det som et våpen for å bryte utsatte ned psykisk og mentalt. Sammen med narsissisters sykelige behov for å lyve, er gaslighting ett av de aller verste metoder de bruker for å bryte ned menneskers sinn og virkelighetsoppfatning. Med andre ord er gaslighting psykisk mishandling av alvorlig grad.

Hensikten med gaslighting er å så tvil om offerets hukommelse og oppfattelsesevne, med et ønske om at de skal betvile sannheten om seg selv, om fakta, situasjoner og narsissisten. Den utsatte skal tro det er noe galt med dem. Narsissisten ønsker mer enn noe at ofrene deres skal fremstå som de selv egentlig er. Som løgnere, bedragere, mentalt syke, forvirret, benektende og det meste annet en narsissist er.

Vi kan også si at gaslighting er en form for projisering, der narsissisten tillegger offeret egenskaper narsissisten selv har eller handlinger de selv har gjort.
Prosessen med gaslighting skjer i stadier, selv om stadiene ikke alltid er lineære og kan godt overlappe hverandre til tider, reflekterer de svært ulike emosjonelle og psykologiske sinnstilstander. Jeg går gjennom de ulike stadier av gaslighting i denne video.

8 comments for “Fra mishandlingens verktøykasse – GASLIGHTING – er du blitt gal?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *