Fra mishandlingens verktøykasse – GASLIGHTING – er du blitt gal?

Gaslighting eller tåkelegging som jeg tidvis kaller det, er ett av de mest ondsinnede og skadelige verktøyene en narsissist bruker mot deg for å gjøre deg gal, isolere deg og få fullstendig makt og kontroll over deg. Samtidig skal de selv fremstå som uskyldige, gode engler.

Nå er det ikke bare narsissister som gaslighter, det kan vi forstå ut fra konseptet. Vanlige mennesker kan også finne på å gaslighte andre for å skjule sannheten om noe de har gjort eller sagt og skyve skylden over på en uskyldig part. Forskjellen er at narsissister gjør dette bevisst og gjentakende, og bruker det som et våpen for å bryte utsatte ned psykisk og mentalt. Sammen med narsissisters sykelige behov for å lyve, er gaslighting ett av de aller verste metoder de bruker for å bryte ned menneskers sinn og virkelighetsoppfatning. Med andre ord er gaslighting psykisk mishandling av alvorlig grad.

Hensikten med gaslighting er å så tvil om offerets hukommelse og oppfattelsesevne, med et ønske om at de skal betvile sannheten om seg selv, om fakta, situasjoner og narsissisten. Den utsatte skal tro det er noe galt med dem. Narsissisten ønsker mer enn noe at ofrene deres skal fremstå som de selv egentlig er. Som løgnere, bedragere, mentalt syke, forvirret, benektende og det meste annet en narsissist er.

Vi kan også si at gaslighting er en form for projisering, der narsissisten tillegger offeret egenskaper narsissisten selv har eller handlinger de selv har gjort.
Prosessen med gaslighting skjer i stadier, selv om stadiene ikke alltid er lineære og kan godt overlappe hverandre til tider, reflekterer de svært ulike emosjonelle og psykologiske sinnstilstander. Jeg går gjennom de ulike stadier av gaslighting i denne video.

8 comments for “Fra mishandlingens verktøykasse – GASLIGHTING – er du blitt gal?

 1. meg 2018
  21. februar 2018 at 19:36

  Er du klar over at Narsissister og Psykopater kan lese dette ?? Og bli sterkere og klokere kansje..
  Det er jo noe jeg selvfølgelig blir usikker på da.
  Hilsen meg.

  • sweeney
   21. februar 2018 at 21:09

   hei meg!

   Selvsagt er jeg klar over det. Nettet er fullt av info om disse individene og deres triks og adferd. Jeg fins ikke redd dem lenger for jeg vet hvordan de fungerer og tenker. Vi som ikke er slik har evnen til ekte og varig endring, det har jo ikke de. Så vi stiller mye sterkere uansett. 🙂

 2. meg 2018
  22. februar 2018 at 08:17

  Takk Takk for kommentaren ☺☺. Ta vare på deg selv også <3

  • sweeney
   23. februar 2018 at 09:24

   Takk «meg» jeg passer på det 🙂 <3

 3. meg
  25. februar 2018 at 14:02

  Jeg mente Svar selvfølgelig :). Du er smart og har erfaringer. Dette er viktig.

 4. meg
  25. februar 2018 at 16:43

  Jeg Takker deg Anita Sweeney :)<3

 5. Ei som er usikker.....
  29. september 2019 at 05:16

  En liten vesentlig sak jeg ikke finner et klart svar på… Uansett så handler avsløring av gaslighting (psykopat, nasrsissist ol) om f.stole på intuisjon og hvilken tegn man skal se etter. Men når noen er utsatt for gaslighting så er det jo nærmest umulig å vite om de tegn man ser er sannhet eller paranoide tanker som fører til.. Samme med intuisjon…

  Finnes det ikke noe man kan gjøre for å få bevis for seg selv, sånn at tar riktig valg…?

  • sweeney
   29. september 2019 at 09:14

   Hei!

   Ja, når man er utsatt for gaslighting over tid, er det en form for hjernevask og kan være vanskelig å spore ut av. Det er jomeningen at du skal tvile på deg selv, din intuisjon. fakta og sannheten.

   Det er likevel flere timng du kan gjøre for å avsløre gaslighting.

   1. Skrive ned ting du/ den andre part sier og gjør. Gjerne daglig. Da har du en referanse, en logg som forteller deg hva som faktisk foregår.

   2. Intuisjonen er ikke paranoid, så når noe føles feil men du ikke klarer å sette fingern på det, er det viktig å grave dypere. Igjen se på fakta feks. Hva skjedde egentlig.

   3. Hvordan FØLER du deg når du mener noe ikke stemmer med virkeligheten? De fleste føler ubehag. uro, irritasjon. Dette er et signal om at noe faktisk ikke stemmer.

   4. Snakk med andre. Har de vært vitne til noe du i dag tviler på?

   5. Om du lever med/rundt en mulig narsopat,og føler du kan være gaslightet, begynn å ta noen opptak av samtaler dere har. Kjøp en liten diktafon du kan ha i lomma eller legge et sted ute av syne. Skru på mobilen på filmopptak, du trenger ikke bilde, bare lyd. Det er lov å gjøre dette så lenge du er med i samtalen.

   Er andre du STOLER på tilstede i en samtale som siden blir fordreid, snakk med mde. Be dem fortelle deg hvordan de oppfattet situasjonen.

   Håper dette kan være til noe hjelp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *