Midtlivskrisen – en narsissistisk skade

Narsissister av begge kjønn kan oppleve en ekstrem midtlivskrise som egentlig aldri tar slutt og er i seg selv en alvorlig narsissistisk skade. Kroppen selv svikter narsissisten ved å eldes, bli skrøpelig og dø og gjennom naturens gang blir de konfrontert med at de ikke er suverene, allmektige guder med evig liv likevel. For speilbildet forteller noe annet og mitt inntrykk er at narsissister er livredde både for alderdommen og døden. Kanskje ikke unaturlig all den tid de er livredde for sannheten om sitt eget liv også. Jeg vil si de generelt oppleves som angstfylte individer som løper fra seg selv og stresser gjennom livet på konstant jakt etter dopet og rusen som sørger for at de slipper å se seg selv, slik de egentlig er.

 

I videoen under snakker jeg mer om hvordan denne midtlivskrisen kan arte seg for narsissister og konsekvensene det får for deres og andres liv.

 

8 comments for “Midtlivskrisen – en narsissistisk skade

 1. Mona Lunde
  12. oktober 2017 at 00:46

  Snart 1 år FRI fra psykopatens grep. Takk for fortsatt nyttig informasjon.

 2. sweeney
  17. oktober 2017 at 13:58

  Hei Mona!

  Gratulerer så mye til deg! Det er en bragd og du er tøffere enn mange. Det er så ufattelig mange feige mennesker på denne jord.

  Jeg håper du har kommet deg og kan se livet i et helt annet perspektiv uten minste savn etter de som har gjort deg vondt og urett! 🙂

 3. Anonymia
  17. oktober 2017 at 22:38

  Hei Anita og alle andre som er inne og leser her 😊.
  Jeg har lest på en tidligere blogg av deg at du etterlyser synspunkter og erfaringer fra andre på om «alle» narsissister og psykopater har vært utsatt for mishandel, omsorgssvikt og eventuelt overgrep i bardommen.
  Mange psykopater og narsissister påstår jo det selv og de fremstiller seg selv som offer.
  Men stemmer det ? Hvordan skapes egentlig en psykopat eller narsissist ?.
  Jeg har en erfaring å dele her, for den P/N jeg har i mitt liv og som jeg er i veldig nært slektskap med har ikke vært utsatt for omsorgssvikt, mishandling eller meg bekjent, overgrep i barndommen. Denne personen har heller ikke vært utpreget gullunge.
  Men denne personen har en far som var psykopat, men det spesielle er at denne personen som jeg er i nært slektskap med, har vokst opp uten kontakt overhodet med denne psykopatiske faren. De har altså ikke kjent hverandre eller hatt kontakt i barndom eller ungdomstid.
  Allikevel har denne personen i mitt liv «arvet» alle farens personlighetstrekk på psykopati, og jeg vet heller ikke om noen andre i nær familie, utenom denne fraværende far som har disse trekkene.
  Så min erfaring og min oppfatning ang dette, er at jeg heller mot at dette må være arvelig betinget, men at det kan være utløsende faktorer som spiller inn, uten at det trenger å være grove eller alvorlige omstendigheter i barnets liv.
  Jeg setter pris på å høre andres mening om dette tema, arv eller miljø eller begge deler ?
  Ha en fin dag til alle

  • sweeney
   18. oktober 2017 at 11:11

   Hei Anonymia!

   Litt kort fortalt er det vitenskapelig forsket på hjernen til psykopater. De mangler grå hjernemasse i visse områder i hjernen. De er med andre ord født slik og du kan høre om psykopater som kommer fra helt vanlige hjem uten mishandling. Det er en genetisk komponent der også, så tilfelle du nevner er helt sannsynlig.

   Når det gjelder narsissister, borderlinere og hystrioniske i samme gruppe, er det litt mer diffust. Jeg er sikker på at det er genetiske forutsetninger også der og at forsømmelse, mishandling og overgrep trigger tilstanden. Det er bare så påfallenede at de fleste slekter med dette problemet, ikke har hele søskenflokk som utvikler narsissisme, bare noen. Noen kan være mishandlet verre enn de andre søsken og ikke utvikle en personlighetsforstyrrelse, mens andre er satt på pidestall og utvikler det osv.

   Jo mer jeg lærer om dette, desto mer ser det ut til at gener spiller en stor rolle i forhold til hvem som utvikler dette under «rette omstendigheter» og ikke.

   Psykopati kan også oppstå av visse alvorlige hodeskader feks.

   • Anonymia
    18. oktober 2017 at 20:23

    Takk for svar 😊
    Det kan være vanskelig å skille mellom psykopater, narsissister og borderline. Og jeg vet det er sjeldent psykopater og narsissister har en formell diagnose satt av fagpersonell. For det feiler dem jo ingenting, det er alle andre det er noe galt med. Dessuten har de ikke evnen til selvrefleksjon. Det er jo det som skiller dem radikalt fra oss andre.
    De har ingen evne til å se ting fra en den andres ståsted ( empati ) eller til å se inn i seg selv.
    Det jeg tenker er vanskelig å vite er hvem som er psykopater og som er født slik, og hvem som er narsissister og som da til dels har arvet gener, og til dels har blitt påført narsissisme som et selvforsvar mot traumer.
    Min oppfatning er at psykopater ( som går under betegnelsen dyssosial personlighetsforstyrrelse ) ligner mer på covert narsissister i væremåte. Overt narsissistene skiller seg ut fra disse to ved at de er så åpenlyst selvopptatte og nærmest sier det rett ut til alle og en hver de møtet. De er mye lettere å oppdage også, de gjør mye ut av seg og er ikke alltid like taktiske i sin fremtoning, de er så blendet av sin egen overlegenhet at de noen ganger glemmer helt å være lure.
    Covert narsissistene og psykopatene er mye mere skjult og taktiske, og jeg synes disse i mye større grad er i stand til å endre taktikk underveis når de ønsker å oppnå noe. Der overt narsissisten sier rett at jeg skal ha hele kaka alene, fordi jeg er best, størst og fortjener det mest. Så vil covert narsissisten og psykopaten i mye større grad spille på den andres følelser og endre taktikk underveis om det er behov for det. Veksle mellom offer rolle, bli bebreidende, bli sint, straffe med taushet osv. Og holde på helt til offeret gir bort hele kaka til psykopaten av «fri vilje».
    Jeg vet at overt narsissistene også gjør dette, men jeg mener at covert narsissisten og psykopaten gjør det oftere og mer subtilt enn overt N.
    Men det som skiller psykopaten fra dem alle er at han/hun overhodet ikke trenger noen, han/hun kan starte på nytt uten noen når som helst. Både overt og covert narsissisten er helt avhengig av andre for å eksistere, og klamrer seg mer til sine ofre.
    Er du enig i disse refleksjonene/observasjonene jeg her kommer med, Anita ?

    • sweeney
     19. oktober 2017 at 14:27

     Jeg er enig med det du sier og det er bra forklart! 🙂 De kalkulerende psykopatene og middels til høytfungerende covert narsissistene er de vanskeligste å oppdage. Fordi de er kalkulerende og utspekulerte.

     Et barn kan vise tidlig i livet, allerede ved 3 årsalderen at de mangler empati feks. Det alle disse menneskene lærer i oppveksten om de allerede mangler eller har fått bremset opp utviklingen av empati, er hvordan vi som har et mer normalt følelsesliv – REAGERER på ting de sier og gjør mot oss.

     En narsissist kommer alltid fra et dysfunksjonelt hjem viljeg påstå, men ikke alle psykopater gjør det.

     Et barn som mangler empati vil kunne gjøre slemme og vonde ting mot mennesker og dyr feks, fordi de faktisk ikke skjønner at de gjør noe vondt. De lærer å forstå vår adferd intellektuelt, ikke emosjonelt av å se reaksjonene de får.

     Det er noe annet som skiller narsissister fra psykopater veldig klart og tydelig, og det er krenkelse. Det er egentlig svært lett å krenke en narsissist om de er aldri så coverte, gjennom alt de oppfatter som kritikk mot seg, selv om det berettiget eller innbilt. Psykopater bryr seg ikke så mye om hva folk syns om dem som personer, de er opptatt av å holde fasaden for å skjule at de ikke føler og tenker som oss. Narsissister er opptatt av å holde fasaden fordi de ikke vil avsløres som uperfekte og feilbarlige og selvsagt vil ingen av dem stå tilrette for noe galt eller urett de har gjort og påført andre.

     Vi kan teste folk vi mistenker for å være psykopater eller coverte narsissister feks, ved å kritisere dem med vilje. Overse dem, snakke høyt om andre, avbryte en enetale de har og snakke om deg selv,skryte av deg selv, gjespe høyt og gå midt i en setning, se på klokka, dra frem mobilen og skrive noe mens de snakker osv. Ting en narsissist vil ta veldig personlig og bli krenket av, mens en psykopat neppe vil bry seg stort. Det er ganske uhøflig adferd, men uskyldig 🙂

     Ja PS. Avvisning er også noe narsissister takler ekstremt dårlig mens psykopater ikke bryr seg. Men psykopater vil alltid vinne og være best, så gjør du noe som gjør dem til «taper» kan det hende de tar igjen for å rette scoren.

 4. Anonym
  5. november 2017 at 13:57

  Tror psykopater er skapt slik gjennom en trolig genfeil. Da er slike alle mennesker som utvikler et nervesystem som ikke er normalt og da oppfører alle slike seg på en lett gjenkjennelig måte. Alle blir da farlige personer som sprer sine virus og lager sine sirkus der de verver nye statister som da blir roboter som blir styrt av slike mentalt syke personer. Flott at det er mer og mer informasjon om disse som koster samfunnet enorme summer.

  • sweeney
   5. november 2017 at 23:08

   Psykopater heller jeg til er født slik og det kan påvises gjennom en hjerneskan. Da kan man påvise mangel på grå hjernemasse i vitale deler av hjernen. Så psykopati er mest sannsynlig medfødt og trigges ekstra gjennom en dysfunksjonell oppvekst, men slett ikke alle psykopater er født inn i dårlige hjem. Likevel vil psykopatforeldre skade sine barn og skape eventuelle sosiopater av dem som er sekundær psykopater, narsissister, borderlinere eller barn som blir/er svært sensitive og slett ikke blir som dem. Jeg mener vi i løpet av barndommen, bevisst eller ubevisst gjør valg om hvilken «side» vi vil stå på. Jeg kommer tilbake til det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *