GASLIGHTING – alvorlig psykisk mishandling

Med påståelighet og selvsikkerhet, får de deg til å tvile på dine følelser, fakta og forstanden. De benekter, motsier, desinformerer, lyver og manipulerer den/de som blir gaslightet. Noen bagatelliserer gaslighting og mener det er en mild form for psykisk mishandling, jeg er dypt uenig. Spesielt om du har vokst opp i en dysfunksjonell familie som gaslighter hverandre, har du lært å ikke stole på deg selv, dine egne tanker, din intuisjon og evner du måtte ha. Dette går igjen utover selvtilliten og selvbildet ditt. I verste fall fører det til et mentalt eller emosjonelt sammenbrudd og for noen fører det til selvmord. Når du aldri vet hva som egentlig er rett eller galt, opp eller ned, er det menneskelig å kunne bli syk av det til slutt.

Voksne barn fra hjem som gaslighter hverandre slik narsopatiske hjem gjør, blir som regel magneter på narsopater senere i livet nettopp fordi de ikke stoler på seg selv slik de burde. Som vi vet, vil narsopater jakte på mennesker som er sårbare, som er forvirret, som lider av kognitiv dissonans, ptsd, eller ikke har tillit til seg selv.

Narsissister og psykopater vet at gaslighting, spesielt i devalueringsfasen av en relasjon, kan ha stor effekt på deg og de bruker det bevisst for å knekke deg. Narsopater er redd for fasaden, konsekvenser av å bli avslørt, eksponert og ansvarliggjort for ting de har sagt og gjort. De er også redde for å tape og miste makt og kontroll over et menneske eller situasjon. I tillegg projiserer de seg selv over på en utsatt de gaslighter og på andre vis vil knekke, kneble og diskreditere. Du skal helst bli mentalt syk, bli innlagt på en psykiatrisk klinikk, gitt en diagnose og medisinert slik at narsopaten kan «bevise» at det er du og ikke dem som er problemet. De er villige til å knekke deg helt for å redde ansikt.

  • Hun/han har vært slik lenge og jeg har prøvd på alle måter å hjelpe han/henne med problemene sine, og bare fått elendighet tilbake. Jeg som er så glad i han/henne og har bare villet dem vel, så skriker de at jeg mishandler dem, det er så trist og vondt. Jeg er glad for at min kjære nå er i gode hender og får den hjelpen de trenger med sin mentale lidelse, lyver narsopaten til omverden og legger ansiktet i de rette triste folder, presser ut en tåre eller to og fortsetter å mishandle den utsatte i det skjulte samtidig som de får sympati og medfølelse fra omgivelsene.

I denne podcasten snakker jeg om effekten gaslighting kan ha i livet, både den narsopaten, familien, samfunnet og du selv står for, samt noen positive utfall av å ha gjennomgått gaslighting. Det er veier ut av dette også, som vil styrke deg, din selvtillit, du kan gjenvinne tilliten til dine egne tanker og følelser og din søken etter sannheten vil bli enda sterkere.

Nå også i SPOTIFY

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *