Starter i hjemmet og sprer seg i samfunnet

Første året jeg begynte med podcaster, snakket jeg om den dysfunksjonelle familien – sekten som jeg betegner den, der en eller begge foreldre er narsopat. I ettertid har jeg vært innom mange områder en slik oppvekst påfører dets medlemmer og spesielt barn. Du finner også mer inngående kunnskap om dette i flere av bøkene mine.

I dag går jeg gjennom dynamikken igjen, som hvorfor ulike roller blir tildelt barn og hvordan den andre ikke-narsoptiske forelderen kan være en tilrettelegger for narsissisten, eller en som prøver å bevare husfreden og samtidig beskytte barna mot skade de kan bli påført. Hvorfor blir roller tildelt barn og hvordan blir barn triangulert av narsopaten? Hvordan kan denne type oppvekst påvirke barn som voksne? Hvorfor får narsissister og psykopater barn overhodet, når vi vet at de ikke er i stand til å bry seg om barna sine på en fullstendig og sunn måte? De har ikke kjærlighetsevne. Hva er forskjellen på en sunn familie dynamikk, altså en som fungerer godt og en dysfunksjonell dynamikk?

Fordi narsissisme sprer seg i større og større hastighet i blant oss og påvirker samfunnet og kulturen, er det viktig å forstå denne type familiedynamikk. For narsissister og psykopater, vokser tross alt opp og går ut i verden som voksne, og de tar med seg sin personlighetsforstyrrelse og påvirker enda flere mennesker. De som er i nære forhold med en narsopatisk person, kan også møte slike personer i politikken, på jobb, skoler, nabolag, sykehus, blant behandlere, i det hele tatt i absolutt alle ledd av samfunnet. Derfor er det også svært viktig at vi løfter blikket fra familien der alt dette starter til samfunnet hvor narsopati fortsetter, påvirker, skader og forplanter seg.

Dette er noen av spørsmålene jeg forsøker å svare på og snakke om. Under finner du lenker til forskning om narsissisme samt henvisning til noen av mine tidligere podcaster rundt dette tema. Og det kommer flere.

Forskning:

Mapping the scale of the narcissism epidemic: Increases in narcissism 2002–2007 within ethnic groups: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656608000949

Empathy Deficits in Siblings of Severely Scapegoated Children: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J135v07n04_04

Noen PODCASTER om tema:

Nr. 6 Familien – klekkeriet for narsissisme

Nr. 5 Gullungen .- den neste narsissisten

Nr. 13 Gullungen – hvorfor de kan bli en narsissist

Nr. 84 Narsissisters sekter er familie og slekter

Nr. 161 Når syndebukken sier opp jobben.

Nr. 97 Narsissistisk mishandlings-syndrom ( NAS)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *