Det sorte fåret – hva skjer når syndebukken sier opp jobben?

I dag vil jeg gå litt dypere i rollen til det sorte fåret eller syndebukken. Hvem får som regel den rollen, har de spesielle kjennetegn? Hva skjer med barn og ungdom som vokser opp som syndebukken i slike familier? Hvordan preger det dem som voksne? Kan syndebukker bli narsopater?

Først og fremst vil jeg konstatere at alle familier som har en eller flere narsissistiske individer, spesielt foreldre, er dysfunksjonelle. I et slikt hjem blir roller fordelt alt ettersom hvor mye du kan tjene narsissistens ønsker og behov. I verst fall blir ulike roller rotert mellom barn som gjør livet enda mer frustrerende og uforutsigbart. For det er kun narsissisten alt handler om. Barna får ikke ekte kjærlighet, de får ikke sunn emosjonell veiledning, kjærlighet eller sunne grenser. Ekte støtte og trygghet får de heller ikke, med mindre de adlyder narsissisten og selv da er de aldri trygge. Barn fra slike hjem er emosjonelt sett foreldreløse og får ingen gangbar oppdragelse i en verden utenfor narsissistiske «idealer», og det etterlater som regel dype spor i de fleste.

Paradokset er at syndebukken er hatet, mobbet og mishandlet av sin egen familie, men den samme familien er dønn avhengig av å ha dem blant seg. Syndebukk-rollen er svært viktig å få besatt av noen som står den ut lengst mulig, helst hele livet. Uten andre å skylde på og tørke sine skitne føtter på, kan ikke narsissister fortsette å slippe unna ansvar og konsekvenser for sine egne handlinger og ord. Ikke nok med det, syndebukken blir gjerne gjort ansvarlig for hele familiens frustrasjoner og problemer. De er roten til alt ondt og skal bære korset til alle i familien som en spottet Jesus.

Hva skjer så når syndebukken sier opp jobben som familiens container og korsbærer og går null kontakt? Om en narsissist trenger en syndebukk så sterkt, hvorfor kan de finne på å ekskludere syndebukken helt fra familien? Narsopater burde aldri få ha ansvar for oppveksten til barn, så skadelige er de.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *