Høy på seg selv

Narsopater ønsker å vinne i ett og alt i tillegg til at narsissister jakter uavlatelig etter drivstoff eller narsissistisk forsyning som har til hensikt å opprettholde deres falske selv. Et Selv uten feil eller lyte, grandiost, overlegen alle andre, uangripelig og allvitende. Dette er bare noen få fantastiske egenskaper det falske Selvet innehar hos en narsissist. Psykopater pleier å tro høyt om seg selv uansett og har de samme grandiose tankene og den samme nedlatenheten mot oss som har nevrotypiske hjerner. De ser seg som en overlegen art i forhold til oss, og er dermed berettiget mer enn andre også.

Slik har narsopater kjepphøye tanker om seg selv, også de skjulte og mer innadvendte, stillegående typene som ikke forteller omverden om sine innerste tanker. De higer etter å bli løftet opp og frem i rampelyset eller i status, de vil ha materielle goder, eie mest og være best. Når narsopater så opplever å bli hyllet, rost, satt på pidestall, tilbedt og beundret, kan de bli høye på seg selv. Det trenger heller ikke å være en berømt og kjent narsopat, det kan være kjæresten din, en venn eller kollega. Det kommer an på vyene og målene narsopaten har og om de er høyutfungerende eller ikke. Om det er ett menneske eller millioner de ønsker beundring, misunnelse eller frykt fra, spiller liten rolle. Når de får en overdose oppmerksomhet= drivstoff over tid, blir som regel narsopater høye på seg selv. Da føler de seg uovervinnelige, ufeilbarlige og overlegen andre. Slik må det jo være når de får bekreftet det de tror om sin føderett som menneske?

Det interessante med en narsopat som er høy på seg selv, er at de som regel blir så eplekjekke at de lar masken falle. Deres sanne jeg glipper stadig oftere og de legger ofte igjen dokumenterbare spor etter seg slik at andre kan bevise når de feks lyver, har trakassert noen eller gjort noe kriminelt.

Vil narsopaten legge seg flat med uomtvistelige bevis på at de ikke er den de utgir seg for å være? Hva skjer med en narsopat som er høy på seg selv? Det snakker jeg om i dagens podcast.

Husk å dele denne podcastene eller andre slik at flere kan få kunnskap! Takk!

5 comments for “Høy på seg selv

 1. Ivar
  11. februar 2020 at 12:59

  «Psykopater ser på enhver sosial utveksling som en ‘fôringsmulighet’, en konkurranse eller en test av viljer der det bare kan være én vinner. Deres motiver er å manipulere og ta, hensynsløst og uten anger.»

  -Robert D. Hare-

 2. Ivar
  12. februar 2020 at 18:47

  Denne ukjente forstyrrelsen er vanskeligere å leve med enn en psykopat.
  Snill og omtenksom mot noen, men kalkulerende og iskald mot andre. De som lider av denne mer ukjente personlighetsforstyrrelsen er smartere og mer uforutsigbare enn både narsissistene og psykopatene. – Er de gode nok så blir de aldri avslørt, sier professor.

  ÅSA PASSANISI/AFTONBLADETKAJA STORRØSTEN
  Oppdatert 2. februar 2018
  ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

  – Den som lever med en slik person lar seg selv bli manipulert, hele familien blir dysfunksjonell, sier Jeanett Paludan, forfatter av to bøker om personlighetsforstyrrelser og deres ofre.

  Varm og kald om hverandre. Helt tilfeldig og av ukjente grunner. Høres det kjent ut?

  I så fall har du møtt en person med machiavellisk personlighetsforstyrrelse. Ordet kommer fra den italienske diplomaten, politikeren, filosofen og forfatteren Niccolò Machiavelli som skrev boken «Fyrsten». Personlighetsforstyrrelsen inngår i det som i psykologien kalles «den mørke triaden», sammen med psykopati og narsissisme og er utbredt i befolkningen – men ikke like kjent.

  Vil bestemme
  Om psykopaten er kalkulerende og narsissisten innbilsk, har personer med machiavellisme mulighet til å kjenne empati for noen utvalgte mennesker.

  «Den mørke triaden»

  En psykopat bryr seg ikke om noen i det hele tatt og en narsissist er for egoistisk, barnslig og selvopptatt til å bry seg. En machiavellisk person er smartere og mange ganger vanskeligere å gjennomskue.

  Ett trekk som kjennetegner personlighetstypen er viljen til å bestemme. Ifølge Jeanett Paludan betyr dette at omgivelsene er tvunget til å bruke manipulerende knep for å få sin vilje.

  – For å få en machiavellisk person til å gå med på noe, må omgivelsene få han eller henne til å tro at vedkommende har fått bestemme. I en familie er det en ekstra påkjenning og det fører til at hele familien blir dysfunksjonell. Svenn Torgersen, professor emeritus ved psykologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, mener det er vanskelig å skille narsissistiske, psykopatiske og machiavelliske trekk fordi de overlapper hverandre.

  – I teorien går det an å ha machiavelliske trekk uten de andre mørke trekkene. Å være uhyrlig slu og manipulerende, men holde seg til reglene, slik psykopater har vanskelig for å gjøre. Du kan også unngå å bruse rundt med Trump-fjær, som jeg sier. Du trenger ikke å si at du er et geni eller verdens smarteste, altså avsløre at du er narsissist, sier han og Er de gode nok så blir de aldri avslørt. De visker ut alle spor, jobber i kulissene, fremstår beskjedne og bryter ingen regler, men de følger sine mål hensynsløst og til det ytterste og er ekspert på intriger. Kan du være machiavellisk og holde de andre personlighetstrekkene under kontroll – kan du gjøre det veldig bra i mange sammenhenger.

  Vanskeligst å leve med
  Av alle personlighetsforstyrrelser i «den mørke triaden» tror Jeanett Paludan at den machiavelliske er vanskeligst for andre å leve med.

  – De andre to personlighetstypene er lettere å lese. Etter en stund kjenner man igjen oppførselen og forventer ikke noe annet. Men denne typen veksler mellom kald og varm på en måte som kan være vanskelig å forutse.

  – Hva skal man gjøre hvis man er i et forhold med en slik person?

  – Ettersom personen gjør alt for egen vinning, ikke vil inngå kompromisser og er ekstremt egoistisk bør man tenke over om man vil ha det sånn. Akkurat som psykopater og narsissister søker machiavelliske personer en barnevakt som skal være der og hjelpe, i stedet for en likeverdig partner. Svenn Torgersen mener det kan være veldig ensomt å være i familie med en person med machiavellisk personlighet.

  – Det er ofte ektefelle og barn som vet hvordan de egentlig er. Derfor er det en kombinasjon av at du lider under deres hensynsløshet, men at for andre kan personen fremstå som beskjeden og sjarmerende. Denne kontrasten kan gi en sterk følelse av ensomhet og problemer med å få forståelse.

  Slik håndterer du en machiavellist:
  ■ Unngå å direkte kritisere personen. I stedet bør kritikken være underforstått, indirekte og mellom linjene.

  ■ Skal en beslutning tas, forsøk å få personen til å tro at han eller hun har tatt den. Å føre en konstruktiv dialog rundt hva som er best for gruppen går ikke. Du har med en maktsyk person å gjøre.

  ■ Regn med at personen er uforutsigbar og udemokratisk. Personer behandles ulik og uavhengig av anledning.

  ■ En person som har denne forstyrrelsen er smart og har selvinnsikt – i motsetning fra narsissisten som er for selvopptatt til å se eller forstå omgivelsene.

  • sweeney
   13. februar 2020 at 01:37

   Hei Ivar

   Jeg har skrevet om machiavelliske personligheter of «den mørke triaden» i «Sannheten seirer». Ikke inngående for jeg mener det er unødvendig og det er heller ingen diagnose. Det er også et utrolig vanskelig ord å skrive og uttale, verre enn narsissist og psykopat.

   Ut fra den kunnskapen jeg har, er det som påpekes her rett og slett høytfungerende narsissister eller psykopater. De høytfungerende av disse er ofte bevisst seg selv og ekstremt utspekulerte og manipulerende. De vil vinne og trumfe gjennom viljen sin koste hva det koste vil.

   Rådene som gis er nøyaktig de samme man gir om narsissister feks.

   • Ivar
    13. februar 2020 at 10:24

    Hei Anita! Takk for svaret!

 3. Ivar
  23. februar 2020 at 09:06

  Oppmuntring til narsissisme?
  En nederlandsk studie som omfattet 565 barn, viste at barn med foreldre som fortalte dem at de var «spesielle i forhold til andre barn» og fortjente «spesialbehandling», scoret høyere enn sine jevnaldrende på narsissisme-tester og oftere følte seg overlegne. «Når foreldrene sier til barna at de er bedre enn andre, tror barna på det», sier en av dem som utførte undersøkelsen. «Det kan være uheldig både for dem og for samfunnet.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *