Del 3. Saueflokken – kognitiv dissonans & hjernevask – Brikker i spillet

Svertekampanjer er ett av narsopatenes største og farligste våpen. For å finne ut hvorfor svertekampanjer og karakterdrap har så stor effekt når narsopater lanserer dem, må vi se på hva slags metoder de bruker for å manipulere oss til å delta. Vi må våge å gå i oss selv, være selvkritisk og tenke selvstendig for å sørge for at vi ikke er medløpere og flygende aper for narsopater og andre mennesker som bevisst destruerer andres liv med løgner og ærekrenkelser.

I del 1. tok jeg for meg hersketeknikker, mobbing og trolling på nett som basis for narsissister og psykopaters hersing med andre mennesker. https://youtu.be/ncGJVx_wzvA

I del 2. tok jeg for meg noen tankefeil og propaganda som påvirker oss på en negativ måte, slik at vi lettere faller for deres bedrag og løgner. https://youtu.be/stGr8RiDPLY

I denne delen snakker jeg om forskjellen på en saueflokk og en flokk, hva kognitiv dissonans er og hva forskjeller på hjernevask og påvirkning kan være. «Ett eksempel på konformitetspress kan nettopp være mobbing av andre. At du blir med på en svertekampanje passivt eller aktivt for å ikke bli rammet selv eller ekskludert fra gruppen eller nettverket, selv om du egentlig ikke ønsker å bidra til dette og vet det er galt. Narsissister ønsker konformitet og beundring. Konforme mennesker er mer forutsigbare og lettere for dem å lede og forlede samt få makt og kontroll over.»

I tillegg kjenner narsissister til våre svakheter som flokkdyr, som at vi frykter å bli ekskluderte nettopp fra flokken og dermed gjør vi ting som ikke stemmer overens med vår iboende moralske veileder. Når vi i tillegg snubler rundt i ulike tankefeil og manipulasjons-teknikker, er det lettere å la seg lure. Mennesker, spesielt barn som blir traumatiserte av for eksempel seksuelle overgrep og mishandling, er lettere å manipulere og hjernevaske.

«Barn vokser gjennom sosial påvirkning. Hjernevask er det omvendte, å slutte å stille spørsmål og komme med motforestillinger. Samme gjelder forholdet mellom foreldre og barn. Det går klare grenser mellom påvirkning og hjernevasking.»

Når du skjønner hvordan narsopater tenker og handler, blir deres adferd ganske så forutsigbar. Gjennom å lære å kjenne deres svakheter, metoder og triks i tillegg, kan vi unngå å bli fanget i deres nett av løgner og ta bedre valg som individer og flokk.

Boken «Ekskludert – når narsissister vil knuse deg» er underlag for denne serien.

https://youtu.be/VWBWTLfDjOg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *