Narsissisters sekter – familien/svigerfamilien

Narsissistiske familier og slekter er som sekter. En eller flere narsissister kontrollerer familien og sørger for at de står samlet med en felles falsk fasade utad i verden. Det viktigste i slike hjem er nettopp å opprettholde fasaden som skal skjerme narsissisten og deres mishandling innad. Fasaden er at vi har det bra, vi er perfekte, vi gjør aldri feil, og ja du må gjerne være misunnelig på oss.

Om du har vokst opp i et dysfunksjonelt narsissistisk hjem, eller er involvert i en svigerfamilie med samme dynamikk, vil deres felles adferd være rimelig lik. Måten de behandler sine medlemmer innad på følger et mønster. Alle får tildelt roller som skal overholdes for at narsissisten(e) får lettest makt og kontroll over familien. Om det er barn, voksne barn eller andre som kommer til en narsissistisk familie, får alle roller. Rollen du får avhenger av om du er lydig mot narsissisten eller ikke.

Barn av narsissister har én eneste oppgave – å tjene narsissistens ønsker, behov og nykker fra den dagen de blir født. Er det flere søsken er det vanlig at noen blir «gullunge», noen blir «syndebukk» og noen er en flygende ape, eller veksler mellom roller. Søsken spilles alltid opp mot hverandre i en evig konkurranse om kjærlighet de aldri får på en normal måte, slik at de sloss om oppmerksomhet. premiering og favorisering. Barn i slike hjem blir sjelden støttet eller veiledet på en sunn og god måte, de blir villedet.

Gullungene er svake barn som er medgjørlige og villige til å tekke narsissisten som ser på dem som en forlengelse av sitt falske Selv. Perfekt, ufeilbarlig og gudommelig, en person alle skal misunne. Gullunger føler seg bedre enn sine søsken, berettiget mer og utvikler seg oftere til narsissister enn syndebukker.

Syndebukkene er som regel barn eller voksne som ikke lar seg diktere, stiller kritiske spørsmål og er uvillige til å tekke narsissisten i ett og alt. De blir søplebøtte for narsissistens projisering av alt de hater med seg selv og alt de har gjort galt. Hele familien bruker gjerne syndebukken som felles container og gir dem ansvaret for alt som går galt i familien. For en narsissistisk familie kan ikke eksistere uten en syndebukk som får ansvaret og skylda for det meste i sekten.

De samme rollene følger voksne barn av narsissister, til de eventuelt bryter ut av familiemønsteret. Når det skjer blir det alltid straffereaksjoner, der du enten må gå unna familien helt eller delvis, eller du blir frosset ut og ekskludert, som en frafallen fra sekten. Du blir en ikke-person de snur ryggen til eller du må opprettholde null kontakt for å få fred.

Husk at din skjebne ikke er å leve et dysfunksjonelt liv selv om du har vokst opp i et dysfunksjonelt hjem.

1 comment for “Narsissisters sekter – familien/svigerfamilien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *