Når du utvikler usunne mestringsstrategier grunnet n/p

Mennesker som havner i nære forhold med narsissistiske/psykopatiske individer over tid, får som regel problemer som forplanter seg i ulike deler av livet. Spesielt etter at de har blitt utsatt for devaluering. STRESSET som følger en devaluering er ofte konstant, du går på tå hev, blir utrygg og usikker både på narsopaten og deg selv. Din psykiske, mentale og fysiske helse blir tæret på og svekket. Narsopaten sikrer seg mer makt og kontroll over deg som følge.

Utsatte flest har forsøkt de fleste «normale» måter å kommunisere med og imøtekomme narsopaten på for å bedre forholdet uten å lykkes, før de tyr til raske løsninger som kan distrahere dem eller nummer ned de vonde følelsene og tankene rundt relasjonen. De kan føle seg midlertidig bedre og få en pause i tankekjør og problemer ved hjelpe av usunne mestringsstrategier som en liten drink før leggetid som blir til en hel flaske. Dessverre kan noen av disse strategiene utvikle seg til vedvarende problemer som den utsatte også må håndtere. Narsopaten påfører dem skade, og offeret påfører seg selv skade og får en dobbel dose problemer som følge. Forholdet til narsopaten er ikke bra og de usunne strategiene er heller ikke.

Du skal vite at du har reagert så sunt du har klart i en usunn og unormal livssituasjon, nettopp for å overleve, og at ALLE utsatte tyr til usunne mestringsstrategier. De fleste som blir utsatt for mishandling og overgrep og spesielt narsissistiske mishandling (NAS), skammer seg over det og tier om det. De kan i tillegg ha skyldfølelse over å mislykkes med narsopaten og tro de selv er grunnen til mishandlingen. Når de i tillegg utvikler feks. et drikkeproblem blir terskelen for å betro seg til noen eller få hjelp større. Skammen vokser i takt med problemene.

Skammen skal ikke hvile på deg, men den/de som velger å mishandle andre. Og heldigvis kan de fleste utsatte jobbe seg ut av usunne strategier, i motsetning til narsopatene som på ingen måte har noe ønske om varig forbedring. Tvert imot ser de gjerne at du bukker under og går til grunne slik at de kan føle seg større og bedre enn deg, og de dytter deg så gjerne utfor stupet.

Ikke gi dem den gleden, ikke la dem seire over deg med galskapen sin og plasser skammen der den hører hjemme!

Eksempler på usunne mestringsstrategier: rusmisbruk, gambling, likegyldighet med egen helse, overdreven shopping, spiseproblemer, isolasjon, likegyldighet med omgivelsene, avhengighet av sosiale medier, gaming med mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *