Når narsissister eldes – hva skjer?

Det sies at noen narsopater blir snillere og mildere med årene, mens andre blir verre. Det mest sannsynlige er det siste, om vi snakker spesifikt om «hverdags-narsissister». Med det mener jeg de som ikke er høyest oppe på makt og status-stigen. For de høyest opp i våre samfunns-hierarki har som regel en flokk flygende aper og medløpere som beskytter dem og får betalt for lakei-jobben. De kan klare seg langt inn i alderdommen og ha det tilsynelatende bra til de trekker siste pust. Likevel kan de absolutt snuble i sitt eget nett av mishandling, løgner og terror, fordi de etterlater seg flere og flere spor og ofre med tiden. Dessuten bidrar alle vi som har erfart dem, eksponerer dem og lærer dem å kjenne med å plukke dem bort fra maktposisjoner og mishandling i hverdagen mot individer såvel som land og strand. De må stå tilrette for sine handlinger oftere enn noensinne.

Narsissister takler og tåler dårlig tidens tann, spesielt de somatiske som har lokket til seg mennesker og ressurser med deres fysiske attributter. Disse vil gjerne tvilholde krampaktig på et ungt utseende ved hjelp av alle tenkelige hjelpemidler. Med mindre de er rike og berømte og har en liten trofast tjenerstab de betaler, er heller ikke disse narsopatene spesielt populære i alderdommen, for de blir gjerne mer og mer krakilske med årene.

Cerebrale narsissister kan fortsatt lokke til seg nye offer med ordet i sin makt, men de viser sitt sanne jeg raskere og holder ikke ut å skjule masken like godt som før. De blir utålmodige, sinte, bitre og hatefulle og det vises. Narsopater føler disse tingene hele livet i større grad enn vanlige mennesker, men i alderdommen blir det bare verre. Dessuten er det stor sannsynlighet for at de ruser seg gjennom midtlivskrise og alderdommen.

Narsopater er også svært utsatt for demens som Alzheimer og frontallapp demens som fører til tap av hjerneceller i frontallappene og temporal-lappene. Kombinasjonen rus, demens og utagerende adferd kan de fleste tenke seg er antennelig og mildt sagt ubehagelig for omgivelsene.

I dette foredraget snakker jeg mer inngående om aldrende narsopater.

https://youtu.be/F5yWSA_8jKs

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *