Gullungen – hvorfor de kan bli narsissister – Del 2

I denne episoden går jeg litt mer i dybden på hvordan gullunger blir programmert og hvorfor de kan ende opp som narsissister selv. Hvordan de lærer å lyve som sin narsissistiske foreldre, stå på deres side uansett om det er rett eller galt, sette søsken opp mot andre – triangulere og så splid. Få søsken til å gjøre noe galt for å fremstå som engler selv , hvordan de innadvendte narsissistene alltid spiller offerrollen og vil at alle skal synes synd på dem. Enda gullungene får mye mer av den narsissistiske forelderen enn sine søsken, er omkvedet alltid det motsatte.

Gullunger blir ofte parasitter som voksne fordi de er opplært til å være berettiget mer enn andre. De gidder sjelden ta seg en full jobb eller yte maksimalt i et fellesskap for det er de for gode til. De kan sutre uavlatelig om hvor lite penger de har og hvor mye andre har, enda de velger å bare jobbe i en 40 % stilling for eksempel. Dette er mennesker som alltid har glemt lommeboken når de er ute og skal gjøre noe som koster penger med familie og venner, eller demostrativt sier nei takk til å kjøpe middag og heller drikke et glass vann mens andre koser seg. Hvorfor? Fordi de regner med at andre vil forbarme seg over dem og spandere. De motiveres av sjalusi, misunnelse og hat akkurat som voksne narsissister.

Mamma eller pappa narsissisten, steforeldre, tanter og onkler,besteforeldre, voksne søsken, svigerforeldre eller andre skal helst fortsette å sy puter opp under armene på dem lenge etter de har blitt voksne. Får de ikke det de ønsker, skaper de drama, har raserianfall, gråter sine krokodilletårer, truer med å forlate partnere, gå unna den som ikke gir dem viljen sin eller nok oppmerksomhet, og sverte de som ikke innfrir deres ofte urimelige krav. Gullunger som utvikler seg til narissister blir ofte enda mer ufyselige enn sine narsissistiske foreldre – selv om de skjuler det bak et rødmende og sjenert ytre. Dette er først og fremst de coverte eller innadvendte narsissistene. De utadvendte har en  –  her kommer jeg og jeg bestemmer og jeg skal ha viljen min basta – adferd som er veldig tydelig. Begge typer er narsissistens forlengede arm og kan bidra direkte eller indirekte til mishandling av sine egne søsken om det gagner dem. Å dolke hvem enn det måtte være i ryggen, også søsken og foreldre når de ser sitt snitt til å oppnå noe for seg selv  – som regel penger og materielle goder eller status- også deres narsissistiske foreldre – koster dem ingenting.

Mitt ønske er at flere ser signalene tidlig i barns liv og kan bistå barn som vokser opp i slike hjem – for ingen ønsker flere narsissister i verden og ingen ønsker flere ødelagte mennesker etter en oppvekst eller forhold med slike personer.

I neste episode tar jeg for meg syndebukkrollen og hvordan den utvikler seg i forhold til narsissisten og gullungen.

 

Under finner du min Youtube om tema.

 

 

 

BOK: «Null kontakt & motmakt
Narsissister, medløpere & flygende aper»
Hvordan avsløre og forstå narsissisme!
Kvadrat banner

 

9 comments for “Gullungen – hvorfor de kan bli narsissister – Del 2

 1. Frida
  17. juli 2016 at 07:58

  Problematikken Sweeney tar opp i dette innlegget – kan jeg bekrefte 100 %. Jeg har avdekket fenomenet og erfart det i hele mitt voksne liv fra familiemedlemmer – og andre som har kommet til etter hvert (inngiftet). Jeg har derfor tilegnet meg en unik kompetanse gjennom studier, og livs-erfaring på egen kropp – og kan bevitne det meste når det gjelder narsissisme og psykopati-utvikling i familiesammenheng.

 2. Sweeney
  17. juli 2016 at 11:11

  Hei Frida!

  Vi har altså gjort lignende erfaringer og observasjoner. Det er selvsagt variasjoner over tema, men interessant det du forteller. Utsatte verden over forteller noenlunde det samme.

  Har du merket deg om inngifte/kjærester/samboere som kommer inn i en narsissistisk slekt – gjerne har en lignende bakgrunn selv?

  Jeg tenker feks at en gullunge som ble narsissist i sin famlie – blir sammen med en som var syndebukken i sin familie? Her begynner jeg også å se et mulig mønster. Slik blir flere og flere slekter knyttet sammen i denne vrangforestillingen og flere barn kan bli skadet. Det er selvsagt lettere å sverte og fryse ut en utbryter også, om begge slektene allerede er programmerte til å tro på løgner og dekke over visse personers adferd.

  • Frida
   17. juli 2016 at 16:19

   Min x-mann var svært voldelig og sadistisk, hadde mange psykiske poblemer, null respekt for kvinner som han behandlet mer eller mindre som avfallskasser for frustrert og ødelagt barndom i et krigsbelastet Oslo. Vårt forhold startet med en voldtekt hvor jeg ble gravid. Ung som jeg var (17) turte jeg ikke å fortelle dette til noen og langt mindre til mine foreldre som var 100 mil lenger borte. Da jeg var 6 mndr. gravid ble jeg beordret ned på gulvet – på rygg hvorpå han hoppet med begge beina opp på magen og drepte barnet og nesten meg – mens han skrek. Jeg skal faenemeg ikke ha noen unge å slepe på! Jeg ble truet på livet om jeg fortalte noe til noen – og jeg kom meg heller ikke vekk. Vi fikk fire barn sammen – unnfanget av trusler og vold – i tillegg til de levendefødte er det tre drepte. Barna som vokste opp i en slik atmosfære er alle psykisk skadet, også på den måten at de tror deres oppvekst heller til det normale. Av den grunn har de valgt bort alle vennlige kjærester, og i stedet valgt autoritære, destruktive og psykisk voldelige partnere. Partnerne kommer fra hjem med en autoritær forelder og er ekstremt utagerende, opptatt av fasadebygging og destruksjon av øvrige familie og deres venner, spesielt mine – da jeg er den eneste som forfekter sannheten og forteller hva som er løgn og hva som er sannhet, både i verbal og skriftlig form. Barnebarn vokser opp i nye ustabile hjem og har så avgjort tatt farge av dette. Dvs at min voldelige narsisisstiske/psykopatiske mann er blitt opphav til tre nye familier av samme «kalliber» og seks barnebarn vokser opp og tar dette med videre i sine liv.
   Det er både tragisk og umulig for normale mennesker å forstå at dette finner sted i vårt vakre utviklete land med så mange lover og regler. Men verken advokater eller politibetjenter, etterforskere eller dommere har den minste kompetanse når det gjelder å avdekke dette balndt sine klienter. Mange dommer er derfor feil med hensyn til skyldsspørsmål. Vi ser jo også dette i praksis med alle gjenopptakelses-saker.
   Dette vi skriver om her og har så omfattende kunnskaper om, burde vært hovedfag både på politihøyskolen og i advokatstudiene.

   Dette er en bitte liten del av det jeg tar opp i boken.

   • Sweeney
    18. juli 2016 at 10:08

    Hei Frida, din histore treffer meg midt i magen med skrekk og gru. Jeg ser frem til boken din og skjønner den må være svært vanskelig å skrive. Mange tidligere utsatte blir retraumatiserte av å skrive om det. Jeg skjønner du må ta deg pauser! Jeg heier på deg!

    Du viser med din egen historie det jeg og mange andre kunne ha skrevet i en eller annen variant og valør. Familier som er befengt med slike personer, programmerer sine barn til å søke mot det samme. Flere og flere slekter kobles dermed sammen og flere og flere mennesker enten utvikler seg til slike forferdelige overgripere og mishandlere eller mennesker får ofte livslange skader de må bære.

    Å se hvordan 3 generasjoner blir skadet av ett menneske er så jævlig og så vanlig at jeg ikke har ord. Du har beskrevet det direkte og godt og de som ikke har opplevd dette må grøsse i vantro.

    Jeg har kalt denne overleveringen for virus. Et mentalt virus som går fra slekt til slekt. Men DU ble ikke slik Frida og jeg kan bare ane hvor tøft det er å stå opp i dette og forsøke og vekke sine egne. Det er ingen som ønsker å se sine egen barn, søsken, foreldre og andre gå til grunne eller bli som dette som følge.

    Rettsvesenet er totalt blinde og jeg er fly forbannet på dem for det. Når de snakker om barnefordelingssaker med høyt konfliktnivå – burde begge parter utredes av UAVHENGIGE spesialister som kan personlighetsforstyrrelser – FØR de får sette sine ben i en rettsal. Jeg vet om folk som har gått gjennom 6-7 rettsaker med en psykopatisk eks som kun gjør dette for å tråkke ned eksen mer og mer – slite dem ned og selvsagt seire over dem i retten. Da føler disse krypene seg store, mens de bruker sine egne barn som våpen. Jordas avskum – enkelt og greit.

    Jeg beundrer din styrke og skjønner utmerket hva dette må ha kostet deg. Ta godt vare på deg selv midt opp i alt. Mange av oss er ikke på noen kose- eller ferietur i dette livet. Vi skal røske opp dette nettverket av løgner og bedrag.

    • Frida
     18. juli 2016 at 12:12

     Takk for forståelse Anita – og nei – det er ikke enkelt å være vitne til alt det destruktive som skjer ens familie – at ens barn utvikles til flygende aper, gullunger etc. og en selv ingenting kan gjøre.
     Det var min far som til slutt satte ned foten og «hentet» meg hjem til seg og mor. Det er en lang historie. Jeg har holdt meg unna rettsaker for ikke å gjøre saken enda verre, men tatt tiden til hjelp – samtidig som jeg i alle år ble utsatt for rykter, løgn og oppspinn. Men – aller lengst inne i mitt hode visste jeg at min x ville dø før meg – og det er det som har skjedd. Uten frykt for represalier kan jeg nå arbeide med boken og fortelle sannheten til etterslekten – og andre – om hvordan det hele var. Det har tatt tid å samle dokumentasjon fra div. instanser og sykehus som har lappet meg sammen opp gjennom livet.
     Ja ja – Jeg sier til meg selv at en bok skal være en fortelling – men at min bok kommer til å bli en oppramsing av faenskap.

     • Sweeney
      18. juli 2016 at 12:29

      Frida!

      Din bok blir et vitnesbyrd om ren ondskap som fins i vår verden rett foran ansiktet på oss uten at de fleste skjønner, hvor ille det faktisk er.

      Takk så inderlig for ditt mot – for at du orker å kjempe videre og for at vi står sammen i førstelinje og ikke lar oss knekke noensinne mer. Seølv om du er omringet av mennesker i din slekt som er omtåket, gjør du en viktig oppgave ved å bryte lenken av dysfunksjon. Det vil blir mer bevissthet om dette for hvert år som går. Flere som vokser opp med denen faenskapen vil skjønne tidligere og glere vil få hjelp får de utvikler seg i samme retning. Men noen må begynne den ufatelig vanskelige, ensomme og krevende oppgaven det er å si nei takk – dette er jeg ikke mer på ett sekund mer! Det er å gi etterslekten valgmuligheter om ikke annet.

      Og jeg er glad din eksmann ikke lenger er blant oss. Jeg skal personlig feire hver eneste en av disse menneskene som vandrer.

 3. Julie
  17. juli 2016 at 14:20

  Kjente masse igjen i begge videone dine. Har en eldre bror som er gullungen til faren min. Han er gullungen til besteforeldrene mine, tanter og onkler og. Mine foreldre er også skilte og han snakker ned sin egen mor hele tiden, akkurat som min far gjør. Han sier at hun ikke bryr seg om han og tenker bare på seg selv eller degger for hans andre lillebror og jeg vet det er løgn. Han prater dritt om stefaren sin også. Han prater ned alle egentlig, men smisker med alle når han skal oppnå noe. Alle skal løpe etter broren min og rose ham opp i skyene, men jeg har aldri skjønt hvorfor, for han gjør ingenting for andre nesten og har ingenting å gi. Han bare tar og krever og forlanger og rager når han mener alle er urettferdig mot han.

  Broren min jobber bare nå og da og får faren vår til å betale inkassokrav, husleie, strøm, klær og masse tull han dør om han ikke får og han er 25 år nå. Selv er jeg 19 og har betalt mer selv enn han noengang har gjort for mamma lærer meg å ta ansvar og jeg har jobbet ved siden av skolen for å kunne kjøpe meg greier. Tror ikke kjæresten hans vet hvor mye han får av vår far og flere andre slektninger som synes så synd på ham hele tiden. Kjæresten hans er nervevrak og en skikkelig hyggelig og grei person han bare utnytter fordi hun jobber fulltid og betaler det meste. Skjønner ikke hva hun ser i den late og skumle broren min. Tror jeg skal fortelle sannheten nå for hun fortjener ikke dette.

  .

  • Sweeney
   18. juli 2016 at 10:20

   Hei Julie!

   Din historie er så stygg og likevel så vanlig. Jeg anser det som et rødt flagg at familier og slekter tydelig favoriserer noen barn over andre. Tydelig gjør forskjell på dem. Normale mennesker gjør ikke dette. Nå snakker jeg ikke om at vi ikke skal kunne trekke frem et barns evner og rose dem for ting de har oppnådd osv. Å glede seg på andres vegne er en fin ting å lære barn. Jeg snakker altså om bevisst forskjellbehandling der hensikten er å hause noen opp og dytte andre ned.

   Jeg kjenner også igjen denne nedsnakkingen om alle rundt gullungen fra gullungen. Gullungene jeg har hatt tett på livet har vært innavendte -skjult sin narsissistiske adferd og de har virket så søte og snille og uskyldige, men har vært infame mennesker innenfor masken. Utspekulerte, grådige, sykelig sjalu og alltid misunnelige selv om de alltid fikk mest på alle plan, untatt alt som var tilegnet syndebukken og det er jo bare dritt.

   Din bror har allerede utviklet seg til en typisk parasitt som mange gullunger blir. Jeg antar hans kjæreste ikke en gang vet hvor mye hun får av faren deres for å sørge for sitt uansvarlige forbruk? Skriv ned disse tingene og snakk med henne. Ikke bli skuffet om hun ikke tror deg eller avviser det du sier. Si at du har vokst opp med dette og kan det ut og inn og dessverre blir hun lurt og holdt på narr av din bror og at du ønsker henne bedre. Det er stort av deg om du gjør dette uansett hvordan hun reagerer, for det sår frø i ofre for dette. En dag når det virkelig går opp for dem hva de er sammen med, husker de praten din. Men være beredt på at hun vil ta din bror i forsvar. Henvis hennes til litteratur om dette, slik at hun kan gjenkjenne hans adferd via andre. Det er slik de fleste begynner å skjønne hva de står opp i. De leser og hører om andre som har opplevd omtrent det samme.

   Stå på og lykke til. Verden trenger mange som tør å snakke om dette!

 4. anonym
  30. juli 2016 at 19:49

  Vet ikke hvorfor. Men det er min mor og hennes to søstre som har disse trekkene. Kan så smått se det på en av brødrene også. Men han kjenner jeg knapt.
  Men jeg har lagt merke til at alle de åtte søsken alltid involverer seg I partnere med problemer. Spesielt; Dårlig selvtillitt. Alt ifra psykiske problemer, alkoholikere, dårlig selvtillit osv. Men enkelte vil ikke ha noe som helst med denne slekten å Gjøre.
  Enkelte blir Likedan.
  Det klassiske er Ihvertfall at de er langt nede. Noe de desperat skal skjule med det ytre. Men gudene vet hvor mange økonomiske tabber de har gjort.
  De tenker liksom ikke. Selv om de tenker veldig mye, I en helt fjern verden. Aksepterer ikke mennesket. Ordet psykologi er det verste en kan nevne for dem.
  Mye løgn. Bestandig krig og konkurranse. Hevde seg og være øverst. Unner ingen noe godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *