Når løgn blir «sannhet» – ut av psykopatens nett

Underveis i et forhold med en psykopat/narsissist/sosiopat, vil de fleste føle at noe ikke stemmer. Du klarer ikke helt å sette fingeren på det, men du er i tvil. Tvilen blir til mistenksomhet og i dette tilfelle berettiget.  Så begynner granskingen. Du følger med på psykopatens sosiale medier, du leter opp deres ekser og y`er, venner og kjente for å se hva de skriver og hva slags respons de får.  Dette er det første røde flagget du bør se nærmere på. For har du behov for å undersøke ekte venners og familiers sosiale medier for å sjekke ut om de snakker sant?

av Peace Fra boken: http://book.psychopathfree.com

Oversatt av Anita Sweeney

Psykopater, narsissister, og sosiopater er eksperter på smiger og sjarm. Selv om det føles fantastisk i starten, er denne idealiseringen faktisk ansvarlig for like mye skade som selve misbruket. Det er en felle, og det er en felle som ingen intetanende offer har drømt om å måtte flykte fra.

1) Ved å idealisere deg, kan psykopaten forvente å få oppmerksomhet og tilbedelse svært raskt. Deres kjærlighets-bombing  resulterer i en svært kjapp gevinst, en hvor du faller raskt for dem og gir tilbake all «kjærlighet» du mottar. I tankene dine, blir denne personen den mest lidenskapelige, perfekte sjelefrende du noensinne kunne forestille seg. Du føler og uttrykker denne kjærligheten daglig.

2) Du deler din begeistring om dette forholdet med venner og familie. De sitter på første rad for å høre på denne konstante smigeren. Sosiale medier som Facebook sikrer at den gjensidige idealisering er synlig for hele verden. Det føles godt å få ens forfengelighet fyret opp under med all denne offentlige rosen.

3) Den psykiske overgriperen  begynner sakte å trekke seg. Først er det skjult. Du kan ikke helt sette fingeren på det, men noe føles annerledes. De sender ikke sms og chatter så ofte, de virker mindre interessert, du begynner å oppfatte deg som et ork, og de kommer alltid for sent til avtaler. Imidlertid, på grunn av  punkt 1 og 2, er du bestemt på å fortsette idealisering. Du ignorerer forverringen i  atferden og  fortsetter faktisk å idealisere dem videre, i håp om å gjenopprette din drøm. Du ønsker ikke å være som deres gale eks. Du ønsker å være lett-hjertet og tilgivende.

4) Du fortsetter å fortelle  venner, familie og deg selv hvor fantastisk din partner er. Selv om forholdet gradvis eller brått  blir verre, er du sikker på at nok kjærlighet og positiv energi vil fikse alt. På dette tidspunktet, kan psykopaten gjøre hva han / hun ønsker, og du vil fortsette å snakke høyt og positivt om dem.

5) Psykopatens mishandling blir mye verre. Triangulering begynner. Du blir straffet gjennom stillhet og kritikk. Du er kalt gal og hyper-sensitive. Og til slutt, blir du forlatt. Gjennom alt dette, fortsetter du dine desperate forsøk på å redde forholdet. Du finner deg selv gråtende og tryglende, og benekter virkeligheten. Denne personen har blitt hele livet for deg. Du har ingen å be om hjelp, fordi  alle tror forholdet er perfekt.

6) Etter det er slutt, begynner brikkene å falle på plass. Du oppdager hva psykopati er gjennom et Google-søk og begynner å tenke «Herregud, dette er uhyggelig.» Jo mer du lærer, jo sintere blir du. Alt faller på plass, du er validert utover dine antagelser, og din sannhet har forandret seg for alltid.

7) Fellen. Ingen tror deg. Etter all din positive entusiasme om og omtale av forholdet, gjør det du nå forteller meningsløst. Hvordan kunne du ha vært utsatt for overgrep? Du var lykkelig – du var opprømt. Din partner var fantastisk og behandlet deg så godt. Du sa det selv! Hvis ting virkelig var så ille, hvorfor lovpriste du han/hun under punkt 3,  4 og  5? I stedet for å være et offer, høres du gal ut, bitter og ute av stand til å håndtere avvisning.

Dette er den psykiske overgriperens felle. De er «uovervinnelige». De har lurt deg til å overøse dem med ros og tilbedelse, slik at du effektivt blir sjakkmattet og trengt opp i et hjørne selv når misbruket begynner. Ofrene opplever ofte at deres egne venner og familie tar parti med overgriperen etterpå. (Er du en flygende ape? – psykopaters medhjelpere og medskyldige). Det er ødeleggende, og denne fellen er den siste spikeren i en psykopatisk kiste.

For å unngå dette, ikke prøv å forsvare eller forklare deg selv til noen. Ja, du må dele din historie, men du trenger å dele det med folk som vet hva du har vært gjennom. Hold deg til forum og grupper og medier som tar opp tema og skjønner hva dette dreier seg om. Hvis du oppsøker terapi, vær sikker på at de forstår  seg på hvordan manipulatorer opererer. De må være kjent med Cluster B personlighetsforstyrrelser, ellers kan du oppleve at du som offer fortsetter å få skylden.  Du trenger ikke noen som forteller deg at du skal «bli ferdig med dette» eller at «samlivsbrudd er en del av livet». Du trenger noen som vil hjelpe deg å frigjøre deg fra dette helvete og finne en ny vei til fred.

Du er ikke sinnsyk. Du er ikke bipolar, gal, overfølsom, sjalu, eller trengende. Du er et offer for psykisk mishandling – og du kan slippe fri fra denne fellen.  Prøv å være rolig, tålmodig, og alltid snill mot deg selv. En dag vil du være i stand til å snakke om denne opplevelsen velformulert og troverdig. Ikke bekymre deg om å overbevise andre om din historie akkurat nå. Det er akkurat hva psykopaten håper på. Ved å få deg til å gå i forsvar når du er som mest skadet og sårbar, vil få deg til å virke skyldig og ustabil som standard.

Så si farvel til disse spillene. Du er ikke alene. Del din historie med folk som skjønner dette, og sakte men sikkert vil du oppdage at dette marerittet blir et merkelig, fjernt minne. Psykopaten spiller ingen rolle lenger.  Reisen vekk fra psykopatens mishandling, blir en opptur videre.

Bilde:  daily-dharma.com

Relaterte saker:

 

8 comments for “Når løgn blir «sannhet» – ut av psykopatens nett

 1. Sihala
  13. oktober 2015 at 14:16

  Tusen takk for denne blogg, jeg skjønner hvorfor min familie ikke tror mitt ord om han jeg elsket. Han var så snill og sjarmerende og korrekt, alle lurt av han. De ser ikke han har tomt sjel.

  • sweeney
   14. oktober 2015 at 00:05

   Hei Sihala!

   Håper du finner noen som tror deg for det er viktig for å komme seg ut av nettet og bli hel igjen. Jeg kan anbefale denne ressurssiden i Facebook: https://www.facebook.com/Hverdagspsykopatene?fref=ts

   Der vil du finne mange likesinnede som vil tro deg og din historie. Mange hjertevarme gode mennesker som har opplevd dette og hvordan verden blir snudd opp ned av disse falske, giftige menneskene.

   Du har så rett – når de ikke har maskene sine på- er det ingen hjemme – nobodys home.

 2. Truls
  15. oktober 2015 at 12:01

  De er slue disse folkene, for de legger løpet lang tid i forveien. Tror de alltid går og legger planer for hvordan de skal erobre andre og hele verden, men glemmer at de har med ekte mennesker med fri vilje å gjøre, som kan slå tilbake eller nekte å adlyde dem. Ikke er de så jævla smarte eller farlige som noen skal ha det til heller. Det er ganske lett å gjennomskue dem og ta dem til de stikker halen mellom beina og fyker til neste fylke. Det de vinner på er at de finner så mange konforme idioter som gjør drittarbeidet deres.

  • sweeney
   16. oktober 2015 at 16:17

   Hei Truls!

   Takk for super kommentar – rett til poenget. Det liker jeg. Konforme idioter fins det opplagt mange av i vårt land, De dilter etter og tør ikke si noe høyt eller skjønne at å stå sammen mot ETT sykt menneske er ganske enkelt. Godt å vite du skjønner og jeg får følelsen av at du vil være blant de som åpner andres øyne fremover.

 3. Kine
  17. oktober 2015 at 19:09

  Egentlig er det rart de klarer å lurer så mange. Når jeg ser bakover så ser jeg så godt mange røde flagg og varsler jeg bare overså og bortforklarte fordi mannen virket så bra. Jeg ville ikke tro og har enda problemer med å tro at noen kan være så ondskapsfulle med vilje. Har allikevel sett at eks-sambo vikler seg mer og mer inn i sitt eget løgnaktige nett og kommer ikke ut igjen. Det er til pass for ham.

  • sweeney
   22. oktober 2015 at 11:38

   Hei Kine!

   Ja, det er alltid lettere å se klart i ettertid. Det vi håper på er at flere ser signalene tidligere og kommer seg unna før det blir ille. At flere av deres medhjelpere som er lurte, også innser det og vender dem ryggen. Og at folk tør å varsle. Mange er redde for represalier og det er reelt nok, men vi må slutte å frykte disse individene som jeg er enig i er direkte ondskapsfulle. Snakk med de rundt deg om hva du har opplevd og del dokumentasjon slik at flere har det.

 4. Monica Hetle
  30. desember 2015 at 22:23

  Hvorfor har så mange problemer med og innse når offere legger kortene på bordet?
  Fordi de ikke gidder og blande seg?
  Fordi de vil føle seg dumme som har blitt lurt?
  Fordi de har en mulighet til å hevde seg?
  Fordi de selv har mulighet til å få ut sin egen ondskap?

  Fordi de selv ikke har det så bra?

  • Sweeney
   31. desember 2015 at 01:20

   Hei Monica!

   Det er lett å svare ja på alle dine spørsmål og tilegge enda flere grunner.

   Her har jeg skrevet om psykopater/narsissisters medløpere og flygende aper og gitt noen mulige svar.

   http://frilanser.tjenester.org/moralske-prostituerte-et-oppgjor-med-psykopatenes-medlopere/

   Det handler om de som innerst inne vet at de forsvarer noen som lyver, bedrar og skader andre, men av ymse grunner – som regel selvtjenende – fortsetter å forsvare og skjerme overgriperen fremfor offeret. Jeg kaller dem moralske prostituerte. Og mitt inntrykk er at mange har store problemer med å erkjenne at de har blitt bedratt og lurt selv. Det skader egoet deres og fasaden. Noen mener de er smartere enn alle andre og aldri lar seg lure – narsissister for eksempel har slik tanker om seg selv. Men narsissister kan bli lurt av andre narsissister og psykopater, noe jeg finner interessant da de er selverklærte overmennesker som aldri tar feil og aldri lar seg lure. 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *