Moralske prostituerte – et oppgjør med psykopatenes medløpere

Psykopatens/narsissistens håndtlangere, som går deres ærend og gjerne utfører deres skittenarbeid, kalles «flygende aper«. De er førstelinje medløpere med ulike roller som beskytter, skjermer, lyver for og hjelper psykopaten/narsissisten. Uten deres medvirkning til videre mishandling av offeret, ville psykopatenes makt bli innskrenket, men medhjelperne har valgt å selge «sjelen» til psykopaten mot en godtgjørelse.

Dette er de «sekundære mishandlerne», de som mishandler offeret på vegne av både psykopaten og seg selv for å oppnå noe, gjerne en belønning.  De som stilletiende vet om og ser på mishandlingen uten å løfte en finger for å hjelpe offeret, er også medskyldige for den som tier samtykker.

«Verden blir ikke ødelagt av de som gjør ondt, men av de som ser på uten å gjøre noe.»

Albert Einstein

Hva er det som lokker mennesker i fellen til psykopaten/narsissisten og gjør dem til deres medhjelpere, flygende aper eller tause tilhørere? Det er mange grunner. De fleste kan bli lurt av en psykopat/narsissist. Spesielt når andre i deres krets allerede bidrar til å opprettholde en illusjon om at psykopaten/narsissisten er et fantastisk og godt menneske. Når du så møter dette vidundermennesket selv og får en dose av deres tilgjorte sjarm, falske medmenneskelighet, empati og velvilje, er det lett å bli fanget. Du tror du har med et godt menneske å gjøre. Er det ikke det de fleste av oss i utgangspunktet tror? At andre vil oss vel og at de ikke lyver mellom tennene for å mykgjøre oss? Det er første feilvurdering av en psykopat/narsissist, for de vil ingen andre enn seg selv vel.

På spillebrettet til en psykopat

I det du har blitt narret inn i deres nett, har de allerede skannet deg for dine svakheter og testet deg for å finne ut om du kan bli en flygende ape, en medhjelper eller en beundrer i deres fanklubb som klapper begeistret i hendene når de har slengt noen veloverveide godord din vei. Eller kjøpt noe uventet og kostbart til deg.  Om deres gest er dyr eller billig spiller igrunnen ingen rolle. Du er kartlagt og plassert på spillbrettet til psykopaten, som begynner å flytte på deg der det passer dem. Strategisk, taktisk og underhånds. Du er bokstavelig talt blitt en brikke i deres ondsinnede og høyst selvtjenende og egoistiske spill.

Når får du signaler om at du har med en falsk og hatsk person å gjøre? Et menneske som lyver, bedrar, manipulerer og mishandler andre? Det kommer helt an på hvor nær relasjon du får til psykopaten/narsissisten. Enkelt  sagt, jo tettere du er på dem i hverdagen, desto raskere og hyppigere vil du oppleve deres sanne jeg, den de skjuler bak et teater av ulike roller de spiller, nettopp for å lure deg. De aller nærmeste, en partner, barn, kjernefamilien, venner og kolleger som er tett på dem i hverdagen, vil før eller siden smake deres vrede og vrengebilde av virkeligheten, for de klarer ikke å holde masken over tid. Aldri – det vil sprekke før eller siden, i det skjulte for omverden.

Svertekampanjer:  Finner de noen truende, er misunnelig eller sjalu på, kan det tenkes de vil starte en svertekampanje. I en hyggelig samtale kan de si;

Du, hun Mari på lønningskontoret som er så søt og hyggelig, har du merket at hun er smule humørsyk?

Psykopaten/narsissisten leser deg for å se om de får gehør og sier litt til, pakket inn i tilgjort omsorg.

Jeg har hørt hun er sliten for tiden grunnet sykt barn, så det er sikkert grunnen til at hun er irritabel og sint iblant.

Psykopaten/narsissisten planter frø av tvil og negativitet. Maler et bilde av dette gode mennesket med sorte strøk, flere og flere ettersom tiden går. Utvalgte får høre små historier om Mari som er ute av balanse og skader miljøet på arbeidsplassen, for psykopaten/narsissisten har funnet seg en rival, en trussel eller bare et leketøy de vil kvitte seg med.

Psykopatens ekspartner er et yndet mål

Snakker psykopaten om en eks partner – som er et yndet mål for svertekampanjer –  kan du regne med å høre en tåredryppende historie om hvordan eksen forsømte psykopaten og barna, festet, ruset seg, var sjuskete, aldri lagde mat og hadde et fryktelig humør. Vedkommende var verken takknemlig for noe psykopaten gjorde for dem eller familien og krevde stadig mer. Psykopaten holdt ut og holdt ut til eksen var utro i tillegg og dermed knuste deres sorte hjerte. Og mest sannsynlig startet svertekampanjen mens de enda var sammen. For alle forholdene deres går til grunne om det er de selv eller partneren som går, tar det garantert slutt. Derfor begynner de i god tid å legge inn aksjer hos mennesker de tror kan stå dem bi når de skal bruke storslegga på sin kommende eks-partner. For vedkommende skal knuses som alle andre som kan avsløre dem eller som har hatt frekkhet nok å forlate eller gå imot dem.

Vær sikker på at det meste som er sagt om denne eksen er ren speiling eller projisering av hvordan psykopaten selv har oppført seg i forholdet. De er notoriske løgnere og lyver så lett iblandet en klype sannhet at de virker troverdige.

Såpass troverdig at du vakler. Enda du kjente partneren deres som et helt annet menneske, som en omsorgsfull person og en god forelder. Du har kanskje kjent vedkommende hele livet, men etter at denne fortryllende personen – psykopaten/narsissisten kom inn i livet, er du lurt inn i bakvendtland der det meste virkelig kan gå an.

Med kalkulerende målbevissthet, har psykopaten/narsissisten lagt en plan i det forholdet begynner å surne, for å redde sitt eget skinn og ikke bli avslørt. Den rolige, men «fortvilte» psykopaten vil sakte men sikkert tegne et vrengebilde av sin partner for omverden som blir mer og mer sliten og i ubalanse av psykopatens pågående psykiske og noen ganger fysisk terror. Du ser et menneske du en gang kjente så godt, forandre seg dramatisk, bli sky og usosial, alltid med en unnskyldning for å måtte komme seg hjem så fort som mulig. Blek og nervøs og kanskje tydelig deprimert tenker du at psykopaten kan ha rett. Vedkommende virker i psykisk ubalanse. Selvsagt, for partneren lever rett og slett under et terrorregime.Visste du det?  Har du ikke hatt vett til å stille noen spørsmål til både psykopaten og den som er svertet? Du velger å tro på en overgriper? Skjønner du at det er slik de opererer? Absolutt alle overgripere lyver og skjuler mishandlingen, benekter det og beskylder andre for det, vet du ikke det? Nå vet du!

Du kan være med på svertekampanjer uten å vite

Du kan også delta i svertekampanjer om en person du aldri noensinne har hørt om, møtt eller snakket med,  som flygende aper gjør. Mennesker psykopaten/narsissisten sverter og karakterdreper, er alltid truende for dem, for  trusselen er sannheten om dem og deres uhyggelige vesen og mishandling. De bedriver med andre ord angrep som beste forsvar og du biter på, sprer rykter og snakker nedlatende om et menneske du slett ikke kjenner. Er det ikke som regel flere sider av en sak, av et brutt forhold av et avsluttet vennskap eller arbeidsforhold? Tror du ikke det er tungtveiende grunner til at for eksempel voksne barn går unna foreldre og slektinger eller folk som er knyttet til og skjermer mishandleren og slutter å ha kontakt? Hvorfor tar du parti mot et menneske du aldri har møtt? Er det barn i bildet som allerede har lidd nok overlast, som du også snur ryggen til?

Triangulering: Mens psykopaten/narsissisten har sørget for å spre løgnaktige rykter om noen de vil knuse, sørger de for å splitte og herske innad i sitt eget og offerets nettverk. Du får vite at din søster eller bror har snakket nedlatende om deg uten at de har. Eller at deres forhatte eks likevel er fantastisk på områder du slett ikke er, slik at du skal bli sjalu. Plutselig får du høre at Cecilie på jobben har baksnakket deg i tillegg til Mari. Hun mener dere begge virker ustadige og trenger profesjonell hjelp. Du blir rystet og iler til Cecilie for å konfrontere henne eller begynner å spørre kolleger om de også har hørt baksnakk om deg.

Borte ved kaffetrakteren står psykopaten/narsissisten og knegger i skjegget, for spillet er i gang. Når Cecilie lurer på hvorfor i all verden psykopaten/narsissisten har løyet om ting hun skal ha sagt, svarer de at du har misforstått, det var Nils du hadde hørt dette om og det var Trygve som ymtet frempå. Hvem kan stole på hvem? Hvem snakker sant og hvem lyver? Triangulering eller splitt og hersk er iverksatt og hensikten oppnåd. Mistillit er sådd og en syndebukk eller flere er utpekt av psykopaten som trekker i trådene.

Gaslighting: Skulle noen finne på å konfrontere psykopaten/narsissisten med sannheten, gaslighter de deg og påstår at du/de slett ikke sa det slik, at du overhodet ikke har sagt noe til dem, eller at du faktisk lyver. For dem er løgnen en del av deres verktøykasse av bedrag. De kan gjerne lire av seg en helt ny versjon av sannheten som sørger for at den utsatte betviler sin egen hukommelse. Dette får deg og offeret til å stadig lure på sin egen moral, realitet og mentale helse og det er hensikten.

Isolasjon: Snille Mari på kontoret eller partneren til psykopaten/narsissisten har i mellomtiden blitt mer og mer isolert. Folk skygger unna dem for de er jo ikke «helt gode» eller offeret selv gjemmer seg unna på grunn av sverting, sladder, løgner og pågående mishandling h*n føler skam over. Isolasjonen tjener flere hensikt. Offeret får ikke snakket med andre og sammenlignet historier og dermed avslørt løgnene, og psykopaten kan fortsette sin terror mot offeret i fred og bryte dem lenger ned. Gjøre dem «galere», mer ustabil, deprimert og i verste fall suicidal. Får de holdt på lenge nok kan offeret bli tvunget til behandling og gitt en diagnose som psykopaten/narsissisten kan bruke som bevis på at de hele tiden snakket sant. Se her, vedkommende er bipolar, har angst er deprimert eller suicidal og en fare for seg selv og andre.

Det er helt naturlig at et menneske blir psykisk preget av mishandling. Og du har bitt på løgnen og bidrar til den.

Hvor lenge du forblir i bakvendtlandet til psykopaten/narsissisten avhenger av flere ting.  Du har kjent på deg at noe ikke stemmer, verken med historiene eller adferden til psykopaten/narsissisten. Noen har kanskje advart deg mot dem, sagt rett ut at de er løgnere som lurer deg, bedrar og manipulerer. Kanskje de til og med har brukt ord som psykopat/narsissist, men du vender det døve øret til.lyverHvorfor? Er du for stolt til å innrømme at du har blitt lurt? Er det å bevare ansikt viktigere for deg enn at et offer eller en hel familie med barn går til grunne?

Hva koster «sjelen» din?

Penger, gaver, materielle goder, løfter om arv er ofte den største guleroten psykopaten/narsissisten dingler foran nesen til medløpere. Videre kan det å få oppmerksomhet, føle seg viktig for psykopaten og unngå selv å bli rammet av deres hevn og terror være grunner til å selge seg.  Du står likevel overfor valg som alle oss andre. Enten kan du slå tilbake og gå unna psykopaten, eller bli en del av mishandlingen. Det er ingen mellomting. På ett eller annet tidspunkt vet du hva du er med på og velger minste motstands vei – å støtte psykopaten/narsissisten fremfor å sloss mot dem og gå.

Adferden til medløperne og de flygende apene til psykopaten/narsissisten har absolutt ingenting med ofrenes karakter, integritet eller evner eller noe annet å gjøre. Det er din mangel på karakter, integritet og selvrespekt som får deg til å velge å støtte psykopaten/narsissisten fremfor offeret. Ved å velge en overgripers parti har du gitt avkall på din egen realitet, ærlighet og bevissthet.  Ditt personlige moralske instinkt forlater du eller selger for en godtgjørelse fra psykopaten/narsissisten. Gevinsten er gjerne løfter om arv, penger, materielle goder, status, oppmerksomhet eller favorisering. Psykopaten/narsissisten kjøper deg mot å gi økonomisk eller psykologisk beskyttelse. De vil sørge for at ditt navn ikke blir svertet og at du får de nye skinnende tingene du ønsker deg, en forfremmelse eller jobb du higer etter og at du er favoritten deres.

Medløpere er moralske prostituerte

Innad i familier med psykopater/narsissister blir de som ikke er utpekt som syndebukken både blinde, døve og stumme for den infame mishandlingen som pågår. Kanskje du er gullungen og slipper hatet syndebukk søskenet ditt blir utsatt for? Torturen og overgrepene du vet foregår. Du tar parti med mishandleren og dolker ditt søsken i ryggen for du tjener mest på det – tror du. Du som søster, bror, onkel, tante, besteforeldre eller søskenbarn, hvorfor sto du ikke opp for den eller de utsatte? Dere som bodde under samme tak sa ingenting, gjorde ingenting og snudde ryggen til offeret. Ikke nok med det, selv lenge etter at syndebukken, roten til alt vondt psykopaten har utpekt i familien har forlatt torturkammeret, fortsetter du å opprettholde løgnene om dem. Du opprettholder med andre ord den usynlige mishandlingen, vet du det?

Kanskje du frykter å bli forlatt av overgriperen enda mer enn du frykter å forlate din egen bevissthet og moral? Det er et feigt valg av en person med skammelig svak karakter. En karakter som i tillegg lar seg korrumpere.

Psykopatens/narsissistens medløpere er mennesker som bistår, hjelper og beskytter ondskapsfulle mennesker. De hjelper de onde og kaller ondt godt og godt ondt, kun for en bestikkelse, løfter om penger og goder, ros eller fordeler lar de seg bestikke mens de unnskylder og skjermer de ondskapsfulle, og stjeler de uskyldiges rettigheter og griser til deres liv og rykte. Prosititusjon kaller jeg det – enkelt og greit. Du har valgt å selge sjelen til en psykopat/narsissist, der prisen betales av de utsatte du snur ryggen til. Vil du leve med dette?

Det er aldri for sent å bli ærlig og vokse på seg både en ryggrad og integritet. Begynn å tenk selv, for du vet forskjell på rett og galt, selv psykopaten vet dette, men de bryr seg ikke. Så hva kan du gjøre for å frigjøre deg som en psykopats/narsissists medløper?

Noen kjøreregler for å unngå å bli en medløper

 • Ikke hør på ordene men se på handlingene – de vil alltid sprike.

 • Ikke vær taus om hva du har med å gjøre.

 • Ikke skjul en annen persons mishandling av deg og andre.

 • Ikke la din vrede gå utover barn eller andre personer som du anser for å være «svakere» enn deg.

 • Ikke skjerm noen fra konsekvensene av sin egen adferd – for det hjelper dem ikke.

 • Ikke lur deg selv til å tro at du kan «takle det» eller at du er sterk nok til å absorbere en annen persons smerte. Ingen skal måtte takle mishandling.

 • Ikke prøv å ta rollen som redningsmann eller noen som kan fikse en overgripers atferd. Du kan ikke.

 • Ikke anta at barn som «bare» observerer mishandling – ikke tar skade av det.

 • Ikke fortell deg selv at fordi mishandlingen er forbigående eller sporadisk at det ikke er alvorlig.

 • Ikke lev i troen på at overgriperen forandrer seg – for det gjør de ikke de endrer bare taktikk.

 • Ikke anta at fordi en overgriper er vennlig og snill mesteparten av tiden at de ikke er en «ekte» overgriper.

Allerede i dag, kan du velge å gjøre det rette. Snu ryggen til en psykopat/narsissist/ overgriper og stå sammen med offeret. Slik kan vi alle bidra til å begrense deres makt og skadeverk og gjøre noe godt i verden fremfor å spre mer ondskap.

Hva velger du?

Her finner du Youtube kanalen min med video om «flygende aper» og alt relatert til narsissisme:

Del 1 – Flygende aper – narsissisters medhjelpere og medskyldige

Del 2 -Flygende aper – narsissisters medhjelpere og medskyldige

https://www.youtube.com/watch?v=j0v2xX9daSs&t

Her finne du alle videoene
https://www.youtube.com/channel/UCL0k4F8MzdALrv2_rklBM7A/videos

Referanser:

Derfor får du ingen til å forstå at det er en psykopat
Enablers are Secondary Abusers
Er du en flygende ape? – psykopaters medhjelpere og medskyldige
Sekundær traumatisering, vikarierende traumatisering og omsorgstretthet
Wikipedia – victimisation

Relaterte saker:

44 comments for “Moralske prostituerte – et oppgjør med psykopatenes medløpere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *