Narsissister ødelegger høytider – stopp det!

Om det er jul, påske, bursdager, slekt-stevne, dåp, konfirmasjon, bryllup eller andre spesielle anledninger der narsissister/psykopater skal delta og har for vane å lage spetakkel, er det stor risiko for at det ender i drama, krangling, skriking, gråting og kaos eller det som verre er igjen. Narsissister og psykopater hater at andre er glade, fordi de selv ikke klarer å føle ekte glede. Dessuten får narsissister næring gjennom kaos, drama og andres lidelse.


Det betyr ikke at alle psykopater/narsissister skaper ugreie rundt spesielle anledninger. Feirer de bare med deres indre sirkel, er det mer sannsynlig at det blir bråk enn om de er blant mer perifere slektninger og kjente. Husk de må for all del ikke miste ansikt og vise omverden hvordan de egentlig er. Har dere hatt en hyggelig sammenkomst borte eller hos dere, kan det tenkes de lager bråk når deres indre kjerne er alene igjen. Da kommer klagene, kritikken, misnøyen, raseriet og kranglingen. Da ruser de seg og spyr sin gift mot alle. De samme narsissistene/psykopatene som mishandler og plager sine nærmeste i hverdagen.

Mange slekter og familier med èn eller flere narsissister/psykopater blant seg har likevel smertelig erfart hvordan de skaper uhygge og drama ved spesielle sammenkomster. Hvorfor gjør de dette?

Narsissisten/psykopaten er sinte og skjuler det, fordi de ikke føler som oss og fordi de har en indre tomhet, et sort hull som aldri blir fylt. Deres manglende evne til empati og å føle ekte glede, lykke og kjærlighet, gjør dem misunnelige og sjalu på vår evne til det. Derfor saboterer de gjerne en spesiell anledning for å være sentrum av alles fokus, uansett hvor negativt det er. Da har de slått to fluer i en smekk. De lykkes i å ødelegge andres glede mens de selv er i sentrum, i tillegg til at de har kontrollen når de kupper en spesiell anledning. Å kontrollere og skape kaos og uhygge gjør dem glade, uovervinnelige og store.

Umodne kranglefanter
Evnen til å ha voksne diskusjoner som ikke på død og liv må vinnes, har de heller ikke. Andre voksne er i stand til å være uenige om en sak, uten å bli bitre fiender eller kjempe om å vinne enhver diskusjon koste hva det koste vil. Slik er det ikke for narsissisten/psykopaten for de må ha rett, vinne og redde ansikt. Selv om du klasker sikre bevis foran dem på at de faktisk tar feil, nekter de å bøye av. I deres sort/hvite verden har de alltid rett, er perfekte og står over alle andre, også gjengse lover og regler.
Narsissisten/psykopaten er umodne, barnslige kranglefanter som alltid skal ha rett. Alle skal hoppe når de sier hopp og gjøre alt på deres måte. «My way or the highway» er et utsagn skapt for en psykopat. I selskap med andre vil de generelt forsøke å vise frem sin beste, falske side. Smilende og sjarmerende, pratsom og hyggelig. Dessverre kjeder de seg lett og får de ikke nok oppmerksomhet, begynner de å røre i grytene. Med vitende og vilje begynner de å diskutere hvor mye de hater religion med personlig kristne tante Esther som blir opprørt. At de starter en krangel i niesens bryllup spiller absolutt ingen rolle. Deres behov og lyster går foran alt. Kaos og drama er en uslitelig del av deres (u)vesen.

Hvordan kan vi så forholde oss til disse menneskene rundt høytider og spesielle anledninger?

Ikke invitèr dem
Ikke be dem til spesielle høytider, bursdager eller andre tilstelninger, enkelt og greit. Om du vet av erfaring at en eller flere i din sirkel er bråkmakere som alltid ødelegger andres glede, utelat dem. Ingen er forpliktet til å være sammen med eller inkludere mennesker som fortsetter å skape uhygge når andre ønsker hygge. Når de med vilje krangler, triangulerer folk, saboterer eller snakker kun om seg selv og sitt med upassende tema, er det på tide å tenke annerledes og komme ut av offertankene og begynne å handle.

Er du selv bedt et sted du vet narsissisten/psykopaten eller flere skal være, kan du velge å la være å gå. Vi har som regel valgmuligheter og det er viktig å bli bevisst dem. Bare fordi man er i slekt med noen, betyr det slett ikke at de kan behandle folk som de vil. Tvert om, slekt og familie, ens aller nærmeste burde være de første til å ta hensyn, ekstra hensyn til hverandre.

Du er den slemme – uansett
Narsissisten/psykopaten vil anklage deg sterkt eller gråte krokodilletårer om du utelater dem, lar være å komme til dem eller ikke deltar i sammenkomster med dem. Du vil bli gjort til den slemme og onde, noe mange mennesker er livredde for. Hvorfor? Husk du er uansett den slemme i narsissistens verden og øyne. Du vil alltid, alltid være syndebukken, den som tar feil, er urettferdig og grusom om de ikke får det som de vil. For alt handler om deres vilje, deres ønsker, deres behov, deres maktsyke, deres kontrollbehov.

Dette er en regel du kan banke inn i bevisstheten. Uansett hvor grei du måtte være mot dem, vil de alltid dolke deg i ryggen og gjøre deg til syndebukken så fort de føler seg truet, blir avslørt (deres største skrekk) eller tror de mister kontrollen. Det kan være for bagateller ingen andre enn de selv forstår, men de har absolutt ingen lojalitet til deg. Du blir stående med kniven i ryggen mens de åler seg fri på en hvilken som helst måte mens de peker på deg. Du kan ikke vinne denne kampen for den er spilt med narsissistens regler og de har frie hender – tror de.

I motsetning til hva en umoden og infam narsissist/psykopat gjør når de opplever avvisning fra omgivelsene, vil et voksent velfungerende menneske begynne å tenke, hva er det med meg som gjør at familie og venner ikke inviterer meg til disse sammenkomstene mer? Hvorfor er det flere som unngår meg? Hva kan jeg endre med meg selv som gjør at de vil ha meg med igjen? En narsissist/psykopat vil aldri se innover på seg selv på den måten, selv om de innerst inne vet at det er selvforskyldt at folk ikke orker dem mer. De har liten eller ingen selvinnsikt og de vil alltid skylde på andre og omverden for ting som går galt. Går noe bra derimot – vil de selvsagt ta æren for det om de har grunn til det eller ikke.

Slutt å spill spillet deres. Gå unna det og snu ryggen til. Hva skal du med mennesker som vil deg vondt? For det vil alle psykopater og narsissister. Uansett hvor lenge de klarer å opprettholde en falsk, hyggelig maske, vil de lure og bedra deg, skape trøbbel i livet ditt, sverte deg bak din rygg og gjerne i andres påhør, lyve, manipulere, smiske og kjefte. Hva skal du med dette?

Stå sammen og kommuniser
Alle voksne i en slik situasjon vil tjene på at dette blir tatt opp dere i mellom og snakket ut om. Om det er uenighet om hvordan situasjonen skal håndteres, er det opp til hver og en å finne den beste løsningen for dem. Kanskje du velger å la være å dra til de narsissistiske foreldrene dine som alltid drikker for mye og bråker? Eller kanskje en tante heller blir hjemme enn å komme til en slektsmiddag, fordi hun ikke ønsker samvær med en narsissist som er ufyselig?

Kommunikasjon mellom dere som ikke er narsissister/psykopater, er essensielt for å hindre videre skade. Samt noe svært, svært viktig. I de aller fleste tilfeller, er narsissistene/psykopatene i en gruppe eller sirkel i mindretall. Jo flere som står sammen og enes om å utelate dem eller sette ned foten med klare grenser for dem, desto mer slitsomt og fånyttes blir det for narissisten å sloss tilbake. I slike situasjoner er de helt og holdent avhengig av sitt største våpen, medløpere og flygende aper for å opprettholde spillet. Hvordan skal de få drahjelp om ingen lar seg verve til jobben?

Vet du at narissister og psykopater i bunn og grunn er de feigeste på jord? Uten sine medhjelpere har de lite å stille opp med og de bruker gjerne sine egne barn som skjold for å stikke fra sine ugjerninger. Er et slikt menneske noen du vil støtte og skjerme? De er feigskit!

Narsissisten/psykopaten kommer nesten ingen vei med faenskapen, intrigene og bedragene sine uten hjelp av andre – medløperne og de flygende apene. De bruker aktivt løgner, svertekampanjer og splitt og hersk for å sørge for at folk som ellers kommuniserer med hverandre, tier. Har du plutselig hørt at onkel Jens misliker deg? Ser han stygt på deg og unngår deg når dere møtes uten grunn? Tar han narsissistens/psykopatens parti mer og mer? Rødt flagg varsel – en flygende ape er født. Snu ryggen til begge. 

Det er vi som har makten til å stoppe/minimere deres skadeverk. Ganske enkelt ved å se bakenfor maskene. Stille spørsmål  når de slenger ut påstander uten bevis og slutte å være så forbasket redde for hva andre måtte mene om oss. Psykopaten vil uansett svartmale deg og gjøre sitt ytterste for å knuse ditt navn og renomè. Du har derfor ingenting å tape, men alt å vinne. Snakk med de andre involverte og slå tilbake. Med sannheten – sammen!

Ha en plan mot deres plan
Narsissisten/psykopaten har alltid en plan i hodet. Før de har passert dørstokken din, har de allerede pønsket ut hvordan hele kvelden skal arte seg og hvordan de skal spille de ulike menneskene opp mot hverandre i deres fiktive drama. For dem er vi pappfigurer de flytter rundt i rommet som de vil. Ikke gi dem makten! Klipp marionett trådene og nekt å sprelle med. Overrumple dem, sørg for å ikke bite på deres emosjonelle feller. Vær bevisst at de har en slu plan på gang og at den kun vil fungere om de får de ulike aktørene til å gjøre som de forventer. Nemlig reagere emosjonelt på noe, helst med sinne og fortvilelse. De er sjelden så raske at de klarer å tenke ut en ny plan mens dere saboterer den opprinnelige. Klarer de det likevel, er det bare å fortsette å distrahere dem.

Fordel oppgavene og sørg for at noen er spesielt opptatt av narissisten/psykopaten og at de hele tiden holdes unna mennesker de ellers klarer å opprøre og få i deres dramaturgiske felle. Be dem hjelpe til med noe hele tiden og smisk med dem om så er. De vil neppe skjønne hva som foregår og dere kan faktisk ha det hyggelig likevel. Men det er som å passe på en 3-åring som tror de er verdens sentrum og skal gjøre som de vil, når de vil. Narissisten/psykopaten er en 3-åring emosjonelt, med hukommelsestap. Du må gjenta det samme og sette de samme grensen for dem om og om igjen, og neste gang de kommer på besøk er det bare å begynne forfra igjen. Gidder du? Er det verdt å slite seg ut på?

De «flygende apene» vil vise seg
Å komme sammen og ha et familieråd når slike tilstander har vært en ukultur over år – er viktig og riktig. De som nekter å være med på å sette grenser for narsissisten/psykopaten og til og med forsvarer dem eller syns synd på dem – kan hende er flygende aper og medløpere. Forklar i felleskap hvorfor dette må ta slutt og hvordan de ikke bare forpester familien, men hvordan barn og barnebarn lærer denne adferden og kan i verste fall adoptere den. Kan hende de skjønner og kan hende ikke. Noen medløpere får betalt av narsissisten/psykopaten på ulike vis. Jeg kaller dem moralske prostituerte. De har solgt seg mot betaling, godtgjørelser, materielle goder, gaver eller beskyttelse mot angrep fra psykopaten/narsissisten. Tror du narsissisten vil holde sine avtaler overfor disse?
Velger du/ dere å kutte ut narsissisten/psykopaten, så må også deres flygende aper utelates. Du kommer absolutt ingen vei så lenge de er en del av problemet. Snu ryggen til narsissisten/psykopaten og deres flygende aper og medløpere. For narsissisten/psykopaten er mishandlere og overgripere. Dette er ikke litt sære og eksentriske skruer, men giftige og farlige individer som aldri noensinne stopper med å spre sin gift og skade andre. Deres liv består av å oppnå mest mulig fordeler for seg selv med minst mulig innsats, skade andre i prosessen og opphøye seg selv til de Guder de selv mener de er.

Det er viktig at vi som voksne individer begynner å snakke sammen åpent om slike forhold i våre liv og finne løsninger sammen. Og kan vi ikke finne gode løsninger sammen, kan det tenkes at narsissisten klarer å splitte en familie, slekt eller venneflokk og er såre fornøyd. Enda verre kan det hende at de klarer å splitte mennesker varig med sitt onde spill. Skal de få den gleden?
Absolutt alle som har erfaring med og kunnskap om narsissister/psykopater råder deg til én eneste ting – steng dem ute for godt. NULL kontakt noensinne igjen. Ikke ha mer med dem å gjøre. De vil ALDRI forandre seg og de vil fortsette hele livet å skade menneske etter menneske, generasjon etter generasjon og skape flere og flere narsissister/psykopater som følge om ikke vi – sammen og hver for oss tør å si stopp! Sannheten vil til syvende og sist trumfe løgnen!

Måtte alle som sliter med disse forferdelige menneskene finne fred fra dem! Stå sammen –  snu ryggen til dem og stopp deres destruksjon!

Photo: www.projectmanbeyond.com

Relaterte saker:


12 comments for “Narsissister ødelegger høytider – stopp det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *