Slik er kvinner og menn psykiske overgripere

Når noen forestiller seg en psykisk overgriper, mann eller kvinne, ser de ofte en slags karikatur. De kan se for seg noen med en lavere sosialøkonomisk status, en vanlig arbeider eller en anspent husmor. Uansett hvilke forestilling du har av en psykisk overgriper er det feil, fordi psykiske overgripende menn og kvinner fins i hele spekteret og ingen gruppe eller individ er immun.

Skrevet av Natasha Tracy

Oversatt av Anita Sweeney

Om en gruppe mennesker satt i et rom og drakk kaffe, ville du ikke kunne peke ut hvilken menn eller kvinner som er psykiske overgripere. Det er ingen ytre tegn som avslører en psykisk overgriper. Det kan også mangle tegn når du er i kontakt med dem, da overgripere har en trendens til å kunne skru av og på deres overgripende adferd når det passer.

Psykiske overgripende menn og kvinner ønsker kontroll.

Uansett hvem den psykiske overgriperen er, søker de makt og kontroll over sine ofre. Barn er de vanligst ofrene for psykisk overgrep.

Barn er de vanligste ofrene for emosjonelle overgrep nettopp fordi foreldre ønsker å fullstendig dominere og kontrollere sine barn til å gjøre det de mener er «rett». Tilsvarende kan en mann eller kone misbruke sin ektefelle for å styre dem til å «oppføre seg riktig,» i sinnet til overgriperen.

Psykiske overgripere søker å få sin vilje uavhengig av de rundt dem, da de tror at deres måte er «best», «rett», eller rett og slett mest praktisk for dem. Ironisk nok, er mange mennesker som psykisk mishandler andre, redd for å selv bli kontrollert.

Kjennetegn på psykiske overgripere – menn og kvinner

Psykiske overgripere om de er menn eller kvinner er alle ulike, men de har noen fellestrekk som kjennetegner dem. Overgripere har en tendens til å tro at andre «står i gjeld» til dem og dermed skal alle (inkludert offeret), gi dem det de ønsker. De føler seg berettiget til å gi ordre, kontrollere og begå overgrep for å få det de ønsker. Psykiske overgripere har også en tendens til å være selvsentrert i den grad at de føler at de kan og burde fortelle andre hva de tenker og føler.

Hos menn kan dette være en idè om at menn er kvinner overlegne og de tror på stereotypiske kjønnsroller. De kan ofte snakke om, «mannen i huset». En overgriper kan også mene de er overlegne andre grunnet deres bakgrunn eller etnisitet.

Andre kjennetegn på psykiske overgripere hos menn og kvinner inkluderer:

  • Lav selvfølelse – noen overgripere misbruker andre for å føle seg bedre, selv om noen mennesker mener at det er motsatt i mange tilfeller.
  • Haster inn i forhold – noen overgripere kaster seg inn i forhold veldig raskt og påstår de opplever «kjærlighet ved første blikk», kanskje av frykt for å være alene.
  • Ekstrem sjalusi – en overgriper kan oppfatte sjalusi som et tegn på kjærlighet fremfor besettelse og eietrang.
  • Å ha urealistiske forventninger eller krav – en overgriper vil kreve at offeret er den perfekte ektefelle, kjæreste og venn og fylle alle behov, selv når dette ikke er rimelig eller sunt.
  • Skape isolasjon – en overgriper vil jobbe for å kutte bånd til offeret for å holde offeret fokusert på overgriperen.
  • Bruk av makt under sex – å leve ut scenarier hvor offeret er hjelpeløs kan være en del av deres sexliv.
  • Alkohol for å takle stress – alkohol forårsaker ikke overgriperens oppførsel, men overgripere ligger over snittet på alkoholmisbruk.
  • Har dårlige kommunikasjonsevner – overgripere kan ha problemer med åpne samtaler om følelsene sine slik at de begår overgrep i stedet.
  • Er overfølsom – overgripere oppfatter gjerne den minste handling som et personlig angrep.
  • Virker sjarmerende mot andre – overgripere har en tendens til å skjule sin mishandlende adferd i andre scenarier, slik at offeret er den eneste som ser overgriperens sanne ansikt som gjør det svært vanskelig for offeret å få hjelp.

Selv om overgripere bevisst skader sine ofre, minimaliserer de sin egen rolle og legger skylden på offeret. «Hun fikk meg til å gjøre det», eller «h*n burde ikke snakke til meg når jeg er i det lunet».  Overgripere påstår ofte at de ikke har kontroll over sin mishandlende adferd.

Personlighetsforstyrrelser og psykiske overgripende menn og kvinner

Det er også kjent at mange psykiske overgripende menn og kvinner har en type psykisk lidelse kjent som en personlighetsforstyrrelse. Personlighetsforstyrrelser er estimert til å påvirke om lag 10-15 prosent av befolkningen. I tilfelle en personlighetsforstyrrelse, utvikler en person sårende og destruktive tankemønstre og atferd som vedvarer gjennom hele livet.

Tre personlighetsforstyrrelser som er knyttet til adferd med psykiske overgrep er:  

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse – denne lidelsen innebærer oppfatningen av å være grandios og kreve beundring av andre. Personer med en narsissistisk personlighetsforstyrrelse overdriver egne prestasjoner, har en følelse av berettigelse, utnytter andre, mangler empati, misunner andre og er arrogant.

Antisosial personlighetsforstyrrelse – denne lidelsen viser et mønster av mangel på respekt for andres rettigheter og regler i samfunnet. Personer med antisosial personlighetsforstyrrelse har en tendens til å lyve, være aggressiv, se bort fra sikkerhet, bryter loven og ha mangel på anger.

Borderline personlighetsforstyrrelse – denne lidelsen involverer intense og ustabile forhold, selvoppfatning og stemninger. Personer med borderline personlighetsforstyrrelse (BPD) har en tendens til å ha dårlig impulskontroll. Personer med BPD unngår desperat å bli forlatt, er impulsive, er suicidal eller selvskader, føler tomhet, føler upassende sinne og kan være paranoid.

Foto: http://lauradutoit.hubpages.com/

Referanser:
Abuse Articles
Relaterte saker:
Psykopatiske foreldre groomer/hjernevasker barn
30 røde flagg som avslører psykopater & manipulatorer
Tortur ved triangulering- psykopatisk trekantdrama 
Psykopatens syklus i forhold : idealisere – degradere og kaste

3 comments for “Slik er kvinner og menn psykiske overgripere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *