Medfølelse som ungdomskilde

Nyere forskning tyder på at at medfølelse bidrar til å bremse aldringsprosessen. Gerontologer, som forsker på aldring har funnet at betennelser  og oksidativ stress eller biokjemisk belastning kan være en stor del av cocktailen som styrer kroppens aldringsprosess. Betennelsestilstander kan motvirkes av medfølelse og dermed være et ledd i å bremse kroppens aldring.

Av Anita Sweeney

Forskning har altså pekt på at betennelsestilstander eller inflammasjon i kroppen kan gi alvorlig skade og kan være en hovedgrunn  til at kroppen eldes.  På den ene siden er inflammasjon en viktig del av kroppens immunrespons når den er i en helingsprosess.  På den andre siden kan langvarig inflammasjon bidra til å skade kroppen over tid.

Medfølelse – inflammasjon og aldring

Hva har så medfølelse med inflammasjon og aldring å gjøre? Det er kjent at inflammasjon spiller en viktig rolle i en rekke alvorlige sykdommer, spesielt hjerte- og kar sykdommer, som er blant sykdommer som dreper flest i den vestlige verden. Nervesystemet vårt kan sammenlignes med en brems kalt nervus vagus, som bremser en bil ned når den håndterer ulike nivåer av betennelse.  Enkelt fortalt er nervus vagus vår innflammatoriske refleks. Når vagus-bremsen er på, reduseres inflammasjon. Jo bedre form vagus er i, desto bedre vil den håndtere inflammasjon i kroppen.

Nervus vagus er ikke like godt trimmet hos alle grunnet ulike faktorer som livsstil og gener, og for å trene den opp viser forskning at å praktisere medfølelse er gunstig. På samme måte som vi trener musklene for å forbedre muskelkraft,  vil det å praktisere medfølelse styrke vagus.

Ifølge en psykologiprofessor, Barbara Fredrickson ved University of North Carolina, kan du trene opp nervus vagus gjennom å praktisere meditasjon som blir praktisert av tibetanske buddhister. Ved å dyrke frem følelser av medfølelse for andre såvel som seg selv, vil din nervus vagus bli betydelig styrket over en periode på syv ukers trening.

Tren opp nervus vagus

Forskning.no skriver at du kan trene opp medfølelse. En amerikansk og britisk undersøkelse tok for seg testpersoner som satt i tilsammen 10 000 timer i medfølelses-meditasjon eller compassion meditation. Fokuset var en tilstand av medfølelse og omsorg for seg selv og andre.

16 tibetanske munker med lang trening i meditasjon og 16 personer uten erfaring med meditasjon ble brukt i testgruppen. En fMRI-scanner ( functional magnetic resonance imaging) ble brukt for å måle hjerneaktiviteten i insula-regionen som er forbundet med følelsesuttrykk.

Når testpersoner med lang meditasjonserfaring ble eksponert for følelsesladde lyder viste hjernescanningen sterk aktivitet i hjernens insula-region – et område forbundet med følelsesuttrykk.

Dess dypere testpersonene var i meditasjon, dess sterkere var hjerneaktiviteten.

Hjerneaktiviteten økte også i et område forbundet med empati og inntrykk av andres tilstand mentalt og følelsesmessig.

– Begge disse hjerneområdene har blitt koblet til felles følelser og empati, sier Davidson.

– Den kombinerte effekten, som var mye mer markert hos de erfarne mediterende i forhold til nybegynnerne, var svært kraftig. forskning.no

Livets eliksir

Kanskje det ikke er i det ytre vi finner ungdomskilden? I vår tid har jakten på å forbli ung lengst mulig handlet om å bruke ytre verktøy som plastiske operasjoner, botox, medisiner, falsk hår, fyllmasse i rynker og annet som skal maskere at vi eldes. Medfølelse er noe som kommer innenfra og er ikke noe vi kan kjøpe eller spise eller poppe en pille for å oppnå. Det er en livskilde i vårt indre som vi kan trene opp for å bedre egen og andres livskvalitet og dermed også holde oss friskere og mer tilfredse.

Gjennom aktiv utøvelse av medfølelse skal man kunne bremse inflammasjon og trekke dette videre til at medfølelse kan bidra til å bremse aldringsprosessen. I det minste er det en sannsynlig ingredient i cocktailen.

Hvorfor lever så ikke alle medfølende mennesker til de er over 100? Det kan tenkes effekten blir motvirket av andre livsvalg vi gjør, livsstil og genetiske forutsetninger.  Vi kan være svært medfølende for andre og ikke oss selv og da har vi misforstått hva ekte medfølelse handler om. Har du ikke evnen til medfølelse for deg selv, hjelper det ikke å ha aldri så mye for andre. Uten omtanke og medfølelse for seg selv tar vi kanskje ikke vare på kroppen vår og forpester den med gifter, overspiser, spiser feil, bruker medikamenter som er sentralnervestimulerende, er ikke fysisk aktive, drikker for mye, røyker, har mentale og emosjonelle påkjenninger vi er utsatt for gjennom livet, som igjen påvirker vår helse og velvære. Tren på medfølelse for deg selv, såvel som for andre.

Kanskje dette er et sted å begynne for noen?

[ft_video ratio=»16:9″ url=»https://www.youtube.com/watch?v=TJElLrpBetc»]

Bilde: fractalenlightenment.com

 

Referanser:

Inflamasjon og hjertesykdom

University of Wisconsin-Madison: Study shows compassion meditation changes the brain

Medfølelse – en treningssak forskning.no

Can we cure aging? –Discover

The inflammatory reflex
Effect of Compassion Meditation on Neuroendocrine, Innate Immune and Behavioral Responses to Psychosocial Stress

 

Annonse
BOK – Urter som krydrer livet
Lær å dyrke 35 urter selv

Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *