Solskinnvitaminet og kreft

Vi finner C-vitamin i høye konsentrasjoner i sitrusfrukter som trenger mye sol og varme for å vokse. Derfor blir C-vitamin noen ganger referert til som solskinnvitaminet.  I tillegg har C-vitamin en unik regenerativ rolle i forhold til vår hormonelle helse og i forebygging av kreft.

Av Anita Sweeney for Kilden.info

Askorbinsyre eller det vi kaller C-vitamin er et vannløselig vitamin og en av de mest kjente antioksidantene. Du finner det i frukt og grønt, i tablettform, som kapsler, som pulver, samt som høydoseinjeksjoner oftest brukt i kreftbehandling.

I følge «Frisk som en fisk» er, «C-vitamin en vanlig antioksidant som finnes i mat og kosttilskudd, og beskytter celler mot skade. Derfor kan det forebygge celleskade som kan medvirke til utvikling av kreft. Det finnes allerede mye forskning som tyder på at C-vitamin kan forebygge kreft, men det er ikke gjort store randomiserte studier der halvparten av forsøkspersonene får C-vitamin og den andre halvparten får ikke-virksomt stoff – slik det gjøres med legemidler. Derfor sier forskerne at det må forskes mer før man kan si sikkert at det er en sammenheng.»

Banebrytende forskning

Selv om banebrytende forskning ble gjort for 20 år siden på C-vitaminets viktige roller, er det viet liten oppmerksomhet. Spesielt rundt forebygging av kreft.

Utsetter du progesteron, østron – en form for østrogen – for ulike biologiske og miljømessige forhold som; UV-lys, pH, ulike temperaturer, vil den molekylære strukturen bli påvirket slik at det mister elektroner, blir giftig og skaper ofte kreftfremkallende metabolitter. Dette utgjør en belastning på kroppens naturlige evne til å eliminere skade.

Det er kjent at C-vitamin donerer elektroner, det vil si en substans som donerer elektroner til en annen forbindelse – altså et reduksjonsmiddel. Denne elektrondoneringen kan ha virkning som en antioksidant som nøytraliserer frie radikaler, eller som tilfellet er med forbigående hormon-metabolitter regenererer dets struktur. Når cellene tar skade av frie radikaler, er dette gjerne en årsak til kroniske betennelser og oksidativt stress, som igjen kan være en årsak til kreft.

En studiet gjort i 1993, viste det oppsiktsvekkende at C- vitamin, kunne nesten helt regenerere østron og betydelig regenerere både progesteron 52,7% og testosteron 58,6%.

Undersøkelsen ble publisert i tidsskriftet «Radiation Physics and Chemistry» publiserte i 1993, «Photo-indusert regenerering av hormoner ved elektronoverføringsprosesser: Potensielle biologiske og medisinske konsekvenser. Objektivet var å undersøke om hormon-transienter som følge av for eksempel elektron-utslipp kan regenereres.»

Noe forskning ser med dette at C-vitamin kan ha en vital funksjon som kreftforebyggende, med dets regenerative egenskaper og som antioksidant.

C-vitamin ved kreft
Ifølge NIFAB rundt alternativ kreftbehandling eller komplementær behandling, blir C-vitamin brukt av noen for å styrke immunforsvaret, styrke effekten av noen typer cellegift og nøytralisere frie radikaler.

NIFAB skriver videre: «Når C-vitamin brukes for å forebygge eller prøve å behandle kreftsykdom, inntas det ofte i doser vesentlig større enn den øvre grensen som helsemyndighetene har satt på 1000 mg. Myndighetene fraråder slik bruk.

Noen kreftpasienter velger bevisst et kosthold som er rikt på C-vitamin og andre antioksidanter. Dette kan både inkludere mat som frukt og grønnsaker, tabletter, kapsler og pulver blandet i vann.

Man vet at enkelte helsepersonell i Norge gir kreftpasienter C-vitamin som injeksjoner i høydoser. Slike hevdes å ha ulike effekter:

  • At det forgifter kreftcellene, men ikke ødelegger normalt vev.
  • At det øker livskvaliteten.
  • At det beskytter normalt vev mot cellegift.
  • At det øker styrken av strålebehandling og noen typer cellegift.»

 

Foto: iStockphoto

 

Referanser:

NIFAB

Frisk som en fisk

Green Med info

CAM-Cancer

Cochrane Library

Natural Medicines

Vitamin C health benefit database

 

Relaterte saker:

Kilden om vitaminer

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *