Global fedme-epidemi kan skyldes BPA

Ny forskning  tyder på at den stadig voksende fedme-epidemien i utviklingsland, kan skyldes stoffet Bisfenol A (BPA) som brukes blant annet i matemballasje. Overspising er kanskje ikke problemet, men at maten er eksponert for BPA og at allerede i mors liv blir fostre utsatt for dette. 

Av Anita Sweeney

En studie publisert i PLOS ONE fant at jenter mellom 9 og 12 år med høyere gjennomsnittsnivåer av BPA i urinen, hadde dobbel så stor risiko for å bli overvektige enn jenter med lavere nivåer BPA.  Dette bekrefter tidligere studier på dyr som også ble overvektige med høye BPA-nivåer.

fatbaby

Bilde:www.telegraph.co.uk

BPA er hormonforstyrrende

Bisfenol A er et hormonforstyrrende stoff med østrogen-effekt. Selv med svært lave konsentrasjoner, har studier på pattedyr vist at det kan skade hjernens utvikling i fostre. Gravide og ammende kan også overføre BPA til spedbarn og fostre.

BPA blir brukt i plastforbindelser på innsiden av hermetikkbokser og lokk på glass for å hindre at metall smitter over i maten og ruster.

Andre BPA-kilder inkluderer PVC-rør, plastikk-servise, leker, tannfyllingsmasse og medisinsk utstyr. BPA er også å finne i  all papirvaluta over hele verden og i kassalappene og kvitteringer som er utstedt på termisk papir.  Kvitteringspapir spores tilbake til inntil 15 prosent av BPA-verdiene til noen befolkningsgrupper.

Forskerne mener at barn og unge får BPA gjennom mat og væske som har vært i kontakt med BPA – holdige materialer.  BPA lekker ut i mat og drikke fra plastikkbokser, lokk og fôring i metallbokser som hermetikk.

Jenter mest utsatt

Det er først og fremst jenter i puberteten som står i fare for å bli overvektige når de får høye nivåer BPA. Forskerne tror det skyldes at BPA kan ha større innvirkning på jenters fettforbrenning midt i puberteten. Jenter med nivåer på mer enn 10 mikrogram per liter hadde fem ganger så stor risiko for å bli overvektige.

36% av jentene i studien som hadde høyere-enn-gjennomsnittet BPA var overvektige eller fete, sammenlignet med 21% av de med en lavere-enn-gjennomsnittet BPA-nivåer.

Forskning har vist at overvektige barn gjerne får overvekstproblemer som voksne.

BPA skaper «miljøfedme»

Forskerne har kalt BPA en potensiell ny «miljøfedme»gen eller en kjemisk forbindelse som kan forstyrre normal utvikling og balanse av fettstoffskiftet og føre til fedme, som kan være den direkte årsaken til en global fedme-epidemi. Hele verden er faktisk utsatt for BPA.

BPA kan trolig akselerere jenters pubertale utvikling og vektøkning under deres pre-pubertale år. I tillegg undertrykker BPA adiponectin, et proteinhormon som øker insulinfølsomheten og kan føre til insulinresistens og økt mottakelighet for fedme og metabolsk syndrom. BPA har også vist seg å påvirke bukspyttkjertelen, skjoldbruskkjertelens hormontrasé og hjernefunksjoner.

The Centers for Disease Control and Prevention fant BPA i kroppen til nesten hver person over 6 år. En 2009 CDC studie oppdaget BPA i 9 av 10 prøver av navlestrengsblod.

Forbud i andre land

I 2013 ropte Forbrukerådet varsko om BPA og ønsker et totalforbud, noe vi ikke har sett noe til.

– Å benytte Bisfenol A i matemballasje er å gamble med forbrukernes helse, sier Forbrukerrådet, som krever totalforbud mot det skadelige stoffet.

I Norge og EU er allerede BPA forbudt i tåteflasker og gravide blir advart mot å drikke fra plastflasker, mens Danmark og Sverige har et totalforbud i all barnematemballasje.

Hvordan unngå BPA

Det er blitt nesten umulig å unngå BPA helt, men her er noen tips:

– Les etiketter og unngå hermetikk med mindre det spesifikt står at den er fri for BPA

– Velg mat som selges på glass eller vokset pappkartong

– Ikke bruk kopper, tallerkener eller matbeholdere merket med » PC» ( for polykarbonat ).

– Ikke bruk plastbeholdere i mikrobølgeovner

– Ikke ta imot kassalapper og kvitteringer med bare fingre

Klassifisert som skadelig

«Bisfenol A (BPA) er klassifisert som skadelig for øynene, irriterende for luftveiene, allergifremkallende ved hudkontakt, og kan skade evnen til å få barn. Stoffet kan være hormonforstyrrende og er skadelig for livet i vann.»

Kilde: Miljødirektoratet

Hovedbilde:yinstill.com

Kilder:
Forbrukerrådet
NRK
SVD Nyheter
PLOS ONE
Nine nations have banned or restricted BPA

Genotoxic potentials and related mechanisms of bisphenol A and other bisphenol compounds: A comparison study employing chicken DT40 cells

Concentrations and Profiles of Bisphenol A and Other Bisphenol Analogues in Foodstuffs from the United States and their Implications for Human Exposure

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *