Narsopater er som kunstig søtstoff – en etterlikning av det originale

Hvordan føles livet etter at du har kommet deg fri fra en eller flere narsopater og deres systemer? Mange tidligere utsatte sliter med tomhet etter disse forholdene og det har naturlige grunner. Narsopater gjør hva som helst for å få oppmerksomheten din og sørge for at du holder fokus på dem, også i tankene. Bevisst eller ubevisst okkuperer de ofte mye av din tankevirksomhet og energi både under forholdet og etterpå. Det er vanlig å lure på hvorfor narsopaten eksploderte på deg over noe du sa som ikke var kritikk, eller hvorfor de har straffet deg med taushet hele 3 uker, eller hvorfor de beskyldte deg for at de valgte å være utro. Narsopater flest vet hvordan de skal okkupere våre tanker og tid. De er tidstyver og når du har viklet deg helt ut av et forhold med dem, har du mer tid tilgjengelig og det er gjerne denne «ekstra» tiden du kan bruke på deg selv og mennesker som vil deg vel, som skaper forvirring og tomhet. Dessuten syns mange at biffen som smakte så vidunderlig før sammen med narsopaten, smaker helt annerledes nå og det fører gjerne med seg en indre uro. Tok du feil likevel? Er du problemet og ikke narsopaten? Noen spørsmål blant endeløst mange utsatte stiller seg når de omsider er utenfor kaninhullet.

Etter at forholdet er over og du kjenner på tomhet, forvirring og selvtvil, er de fleste utsatte ekstra sårbare, ikke minst for hoovering av narsopaten og deres flygende aper. Nå må du må stålsette deg for å ikke fylle tomrommet med tidstyven narsopaten. Narsopatene vil kun ha deg som drivstoff, de vil ha makt og kontroll over deg og gjerne mishandle deg mer enn noensinne som straff for at du våget å smake på friheten uten dem. Noen utsatte kapitulerer og føler at det er bedre å ha narsopaten synlig i livet enn snikende rundt i skyggene i det skjulte. Selv om det er forståelige tanker, er det en destruktiv logikk. Like destruktivt som å tro at narsopater er i stand til å elske andre, for det er de ikke selv om de er gode til å late som, for de har innarbeidet adferd som skal overbevise oss om nettopp det. Husk at deres kjærlighetsvaluta er materielle goder, status og penger, ikke deg.

Når du omsider er ute av kaninhullet til narsopaten, er det viktig å gi deg selv og livet tid. Du skal bli kjent med livet igjen på en annen måte og på andre vilkår, for nå bestemmer du helt og fullt over eget liv, ikke narsopaten. Så hvorfor smaker ikke biffen som før da du spiste sammen med narsopaten? Ingrediensen er endring, og dette snakker jeg mer om i foredraget.

Jeg snakker også litt om NRK-serien «Exit» og anbefaler den til alle som har vært bort i narsopater og vil se hvordan de tenker og handler. Selv om serien handler om høytfungerende narsopater, vil de fleste kunne gjenkjenne typiske trekk hos narsopater flest. *Trigger varsel til dere som lider av PTSD og andre angstlidelser, ikke tving deg selv til å se serien om du føler du blir retraumatisert.

Thumbnail foto: CC-BY-SA-4.0 Fotograf: TH Foto

https://youtu.be/dbB8cdz3K1s

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *