Ekstreme tider i karantene

Vi lever i ekstreme tider over hele kloden. og de færreste av oss har erfart livet i denne form for isolasjon og manglende frihet som pålegges av samfunnet. Likevel er det mange tidligere utsatte som faktisk har erfart nettopp isolasjon og en kamp om tilærelsen, mens de levde med eller hadde nære relasjoner med en narsopat. I dag vil jeg snakke spesielt til dere som lever i forhold med narsissister og psykopater, for dere har det ekstra utfordende nå.


Narsissister spesielt, som er sperret inne med en partner og eventuelle barn og familie, blir neppe greiere under disse omstendighetene. Jeg vil si tvert imot. Nettopp fordi de har mistet tilgang til sine drivstoff-nettverk som holder deres narsissisme virksom, vil de bli stresset, sur, grinete, utagerende, tause, ruse seg mer, skape kaos, sabotere og gjør det de ellers ofte gjør noe de føler de har mistet kontrollen. Hvordan kan du overleve dette og håndtere en slik situasjon? Det fins verktøy du kan bruke og måter du kan avlede narsopaten på, uten at jeg sier at det vil gi helt fred og ro, men det kan gi litt mer fred og ro.


Til dere som har null kontakt (NK) med en narsissist eller psykopat, vil de selvsagt forsøke å hoovre dere tilbake i denne kritiske situasjonen. De vil trykke på alle knapper de vet du har, som vil vekke din dårlige samvittighet, empati, medmenneskeligehet og omsorg. Jeg råder dere til å ikke bryte NK uansett, men det er ditt valg. Også eventuelle konsekvenser av å åpne døren for omgang med en narsopat igjen. Det vil aldri bli bedre uansett hvor mye de gråter, tigger, ber, later som om de har sett lyset, lover på tro og ære – noe de overhodet ikke har – at alt skal bli bra fra nå av. Eller at de gir deg skylden for at de sitter mutt alene nå og du har sikkert i tillegg skapt og spredd denne sykdommen også. De vet om mange måter å vippe deg av pinnen og få deg til å syns synd på dem eller føle deg forpliktet til å bistå dem. Husk at du er ALDRI forpliktet til å si ja takk til å bli behandlet elendig og mishandlet.


Fordi vi alle lever i usedvanlige tider, kommer jeg til å snakke en del rundt hvordan ting kan arte seg i forhold til narsopater nå og selvsagt etter at denne krisen er over. Og på veien dit sier jeg, ta godt vare på DEG og de som står deg aller nærmest. Skriv ned dine tanker og følelser i denne situasjonen og sammenlign hvordan du følte og hadde det onsdag 11. mars og nå etter lockdown. Hva savner du, hva savner du ikke? Hvem og hva vil du ha med deg videre, og er det noe du virkelig vil endre? Det kan være viktige notater og en referanse på veien videre.

Og for all del, dokumenter det som skjer rundt deg! Ta opp lyd og video, ta bilder, skriv ned det du erfarer. Det kan være essensielt for din egen mentale helse og fremdrift videre.


Oppsøk terapeuter og behandlere på nett som har narsissisme & psykopati som fagfelt og få gode råd. Let opp støttegrupper og forum med likesinnede. Bruk hjelpetelefoner i norge, for de fins. Ikke gi opp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *