35 urter som krydrer livet

Stadig flere ser nytten av å dyrke urter og mat selv. Da har du full kontroll med produksjonen og vet hva slags vekstvilkår urtene dine har hatt. Mer kortreist kan det heller ikke bli, for krydderurter kan du ha glede av absolutt hele året også i vinduskarmen.

prooftest1-middels

1stwave Books har gledene av å utgi, «Urter som krydrer livet – Slik dyrker du plantene som krydrer hverdagen», som er Hans J. Rosenfelds tredje utgivelse og i denne boken øser han av sin mangeårige erfaring med nettopp dyrking av krydderurter som egner seg i Norden. Boken i papriformat ventes klar etter påske.

Forfatter, forsker og vinbonde Hans J. Rosenfeld er født i 1945 og bor på Ås i Akershus, der han studerte ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. I hele sitt voksne liv har han vært forsker og tok doktorgraden innen fagområdet mat- og plantevitenskap. Dyrking av krydderurter har lenge stått hans hjerte nær og etter å ha publisert utallige vitenskapelige arbeider har han nå sammenfattet sin mangeårige kunnskap og erfaring om dyrking av krydderurter i bokform.

Hele 35 sorter krydderurter tar han for seg og forklarer hvilken familie de tilhører, hvor de vokser vilt i naturen, hvordan de ser ut, hva slags jord de trives best i og  hvordan du tørker dem. Vet du for eksempel hvordan du dyrker Wasabi eller Ramsløk?

ramslok

Litt om Ramsløk: «Fra hver av de 2-4 hvite løkene vokser det opp to brede lansettformede blad med lange bladskaft som er vridd en halv gang forveksles lett med den giftige liljekonvall. Liljekonvallens blad lukter imidlertid ikke av hvitløk, og bladskaftet er rødt nederst. Når plantene blomstrer, er det ikke vanskelig å se forskjell på ramsløk og liljekonvall. Ramsløk har trekantet blomsterstengelen planten blomstrer i mai-juni med ca. 1 cm brede, hvite, stjerneformede og duftende blomster som sitter sammen i en flat skjerm. Frøkapselen er 3-4 mm bred, med tre tydelige furer.»

«Dyrking: Ramsløk kan sås om våren eller en kan sette de små løkene når bladene har gulnet. Løkene har da gått i dvale og vil ikke skyte grønne skudd før neste vår. Frøet trenger som regel en kjølig periode for å bryte frøhvilen. Dette kan gjøres ved å så frøene i en potte med jord, dekke til med fuktig sand og sette potten i kjøleskap i 3-4 uker. Kuldebehandlingen bryter frøhvilen.»

Rosenfeld forteller: Det nevnes endel sorter av krydderurter som hittil ikke, eller bare i liten omfang er prøvd under nordiske klimaforhold. Det kan være vanskelig å få tak i frø av disse sortene, men man har iallfall anledning til å henvende seg til opphavslandet, endel av sortene finnes også i EU’s offisielle sortliste.

Dette er en profesjonell håndbok på 155 sider, som veileder både noviser og mer avanserte hage-entusiaster i hvordan dyrke frem spiselige vekster selv. En selvfølge å ha i hage-bokhylla!

Boken er oversiktelig og systematisk oppbygget. Hver krydderurt har eget kapitel med en tegning av planten. Rosenfeld forteller om dets opprinnelse, om dets eteriske oljer, duften og kjente naturmedisinske egenskaper.

Eboken er tilgjengelig for salg.

Utgivelsesdato:  Papirbok ventes i April 2015

Kategori: Faglitteratur

ISBN: 978-82-93263-12-8

Språk: Bokmål

Format: Hardcover, sort/hvitt – 155 sider

Pris: kr. 299

 

 

1 comment for “35 urter som krydrer livet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *