Falske aktører i alternativbransjen

Har skeptikerne rett? Er det bare sjarlataner og pengegriske, kyniske mennesker i alternativbransjen? Aktører som kun er ute etter å utnytte sårbare mennesker for pengenes skyld? Selvsagt er ikke dette sant, men det er sant at det fins luringer og bedragere i alternativbransjen som i alle andre bransjer. Det er neppe noe unikt, men like fullt uakseptabelt. 

Av Anita Sweeney

I en artikkelserie tar jeg et oppgjør med bedragerne og de som innbiller seg at de har ferdigheter de ikke har i alternativbransjen, etter å ha fulgt den nøye i over 30 år. Samtidig setter jeg fokus på gråsoner innen bransjen som kanskje bør ses nærmere på.

Jeg har alltid ment at alternativbransjen trenger å ta et oppgjør med seg selv. Tydeliggjøre seg, ha en felles intensjon og noen felles rammer for etikk, forretningsskikk, kundebehandling, klageinstanser og sertifisering. Det er tross alt forretningsvirksomhet som eksisterer for kunder som skal betale for en vare eller tjeneste som ofte angår helsen. Vi som forbrukere og pasienter skal lett vite hvilken sertifisering, erfaring og bakgrunn en behandler har. Vi skal kreve det før vi legger igjen penger på bordet eller utsetter oss for mennesker som verken har kompetanse eller innsikt, men gjerne gir inntrykk av det eller innbiller seg det.

Er det ikke på sin plass at bevisste, helhetstenkende mennesker ser verdien av å gjøre navigasjonen innen et hav av terapiformer og tilbud, så ærlig, enkel og seriøs som mulig? Skal ikke kundene på best mulig måte finne frem til de seriøse og gode aktørene og lettere snu ryggen til luringene? Hva er gode retningslinjer for å finne frem til seriøse behandlere i dagens villniss av tilbud?

Selv har jeg opplevd å vandre rundt på en Alternativmesse der en healer påsto han kunne helbrede hva som helst på 15 minutter.  Er dette greit? Slett ikke.

Jeg skal ta for meg to områder innen alternativbransjen med eksempler;

 1. Behandling og tjenester
 2. Produkter

Under behandling og tjenester skal jeg blant annet se på;

 • Coaching/livsveiledere
 • Homeopati
 • Yoga/meditasjon/mindfulness
 • Healing/energibehandling
 • Klarsyn

Under tema produkter tar jeg for meg;

 • Salg av næringsmidler som kosttilskudd og supermat
 • Maskiner og utstyr som skal påvirke helse og velvære

Sertifisering og beskyttede titler

Det er blitt hundrevis av behandlingstilbud innen alternativbransjen og derfor umulig å ta for seg alle.  Derfor ønsker jeg å vektlegge behandlingsmetoder som bør kunne vise til en utdanning/opplæring eller kunnskap/erfaring som tilsier at behandler er kvalifisert til oppgaven.

 • Hvilken utdanning/opplæring/kunnskap/erfaring tilbys eller kreves?
 • Hvor langvarig er utdanningen/opplæringen?
 • Hva slags sertifisering finnes og hva er kriteriene, nasjonale/internasjonale?
 • Hvordan kvalitetssikres terapier som ikke krever en utdanning/opplæring?
 • Hvilken terapier har beskyttede titler?

Lover og regler rundt alternativ behandling av sykdom

Lov om alternativ behandling av sykdom, skal sikre både pasient og behandler et vern.

 • 1.Lovens formål «Lovens formål er å bidra til sikkerhet for pasienter som søker eller mottar alternativ behandling samt å regulere adgangen til å utøve slik behandling.»

Er denne loven tilstrekkelig som pasientvern eller er den for streng og diffus? Hvordan kan vi akseptere at et individ går et par helgekurs og mener de for eksempel kan være en livsveileder/Coach for andre eller helbrede noen med healing?

Markedsføring

Det er svært delte meninger om hva som burde være lov og ikke rundt markedsføring av alternative behandlingsformer. Her vil jeg ta et dykk i dagens rett og praksis rundt lover og regler for alternative behandling og hvor pasienter kan henvende seg om de føler seg utsatt for en inkompetent eller falsk behandler. Fra NIFAB.no:

«Her gir vi her en gjennomgang av regelverket for markedsføring av alternative behandlingstjenester.  Mer om bakgrunnen for hele paragrafen om beskyttet tittel og markedsføring kan du lese i Ot.prp. nr. 27 (2002-2003) i kapitlet 12.15 Bestemmelser om beskyttet tittel og markedsføring. Paragrafen kan også leses i sin helhet hos Lovdata (link til §8)

I tillegg til lovens §8, har markedsføring av alternative behandlingstjenester og -produkter en egen forskrift: Forskrift om markedsføring av alternativ behandling av sykdom. Dessuten fins det detaljerte og omfattende merknader til forskriften. Det kan her igjen understrekes at”alternativ behandling” omfatter all ”behandling som er helserelatert”.

Formålet med forskriften om markedsføring er å bidra til at informasjonen som behandlere gir til potensielle kunder, gis på en ”nøktern og saklig” måte, og slik at pasienters sikkerhet blir ivaretatt. Det betyr at markedsføringen ikke skal gi mer informasjon enn nødvendig, og ikke hevde mer enn det er grunnlag for.

Markedsføring får generelt ikke være villedende. Med hensyn til behandling, betyr det at markedsføringen ikke kan utnytte publikums mangelfulle kunnskap, eller skape misforhold mellom tilbudet slik det fremstilles og resultatet av behandlingen. Alternative behandlere har heller ikke lov til å markedsføre seg med opplysninger som kan undergrave tilliten til den ordinære helsetjenesten, eller til andre «konkurrerende» behandlingstilbud.»

Alternativ behandling er også regulert av pristiltakslovens forbud mot urimelige priser og forretningsvilkår, og konkurranselovens forbud om samarbeid om priser mellom foretak.

Selv om seriøse aktører registrerer foretaket sitt hos Brønnøysundregistrene, er ikke dette i seg selv en kvalitetssikring da det er frivillig, men i det minste et klart tegn på at en aktør drifter en virksomhet som er synlig for det offentlige.

«Registerordningen skal bidra til å ivareta pasientsikkerhet og forbrukerrettigheter for den som oppsøker en registrert alternativ behandler. I tillegg skal ordningen bidra til seriøsitet og forretningsmessig ordnede forhold blant utøvere av alternativ behandling.»

Ekte bedragere

Artikkelserien er basert på og motivert av reelle tilfeller av falske/inkompetente behandlere som underlag. De springer ut fra egne erfaringer så vel som overleverte erfaringer fra andre. Jeg er overhodet ikke ute etter å sverte visse behandlingsformer eller dets seriøse utøvere. Målet er å sette fokus på det alvoret som alltid har ligget i at et mindretall useriøse ødelegger for de mange seriøse, dyktige behandlere. Og enda viktigere sette fokus på pasienter og forbrukere som blir utsatt for useriøse aktører som kan gjøre stor skade på mange plan.

Neste artikkel vil ta for seg blant annet coaching.

Etiske retningslinjer for coaching fra Den Norske Coachforening

«Jeg misbruker ikke min stilling som coach. Jeg sørger for at coachingen ikke forveksles med vennskap eller personlige og fysiske relasjoner. Jeg involverer meg ikke seksuelt med noen av mine klienter, eller utnytter disse økonomisk eller emosjonelt.»

 

 

coaching puzzle

Bilde: youthsectorconnect.com

Hovebilde: healingwithodette.wix.com

 

Referanser:

NIFAB

Lov om alternativ behandling

Pristiltakslovens

Konkurranselovens

 

17 comments for “Falske aktører i alternativbransjen

 1. Trygve L
  13. mars 2015 at 21:34

  Noen er som dag og natt. I flere år brukte jeg en dyktig coach som dessverre flytta til utlandet. Han hadde solid skolering og erfaring.

  Et par år etter snubla jeg over en dame som virka usedvanlig dyktig og tillitvekkende og hun klarte å selge seg inn lett. Etter noen måneder ble jeg bare sliten og utilpass av hennes «sesjoner» og intense mas. Dessuten skulle jeg prøve nye teknikker hele tiden og ble bare pest og pumpa av det og det virka useriøst og tilfeldig og en del av disse greiene var bare merkelig.

  Etter mye om og men fant jeg ut at hun knapt hadde gått kurs og det smarte hun sa var tillærte fraser. Summa summarum var at jeg kutta henne ut og følte meg mye bedre etterpå, men hun maste lenge etterpå om at jeg skulle fortsette for jeg hadde vist så flott framgang. Jeg trua med forbrukerrådet om hun ikke lot meg være og da gav hun seg. Det siste jeg hørte er at hun fortsatte businessen sin i en annen by.

  • sweeney
   14. mars 2015 at 13:40

   Hei Trygve!

   Interessante erfaringer du har gjort deg. Da har du sikkert lært å sjekke kompetansen til en coach/behandler til en annen gang.

   Og jeg ville ha meldt fra til forbrukerrådet uansett, da denne personen fortsetter sin virksomhet. Det er dine og mine og andres erfaringer med tvilsomme terapeuter som ikke burde vært det, som kan bidra til at de forsvinner fra markedet og ikke ødelegger for de seriøse.

   Mvh Anita

 2. Johnny Hansen
  13. mars 2015 at 23:45

  Tommel opp! Hva med å ta med alternativmesser som spyr ut hummer og kanari?

  • sweeney
   14. mars 2015 at 13:41

   Hei Johnny!

   Jeg skal nok innom alternativmesser ja, men hvor dyptgående vet jeg ikke her og nå. Det er jo et elderado for seriøse og useriøse behandlere og tilbydere så det er absolutt et viktig moment.

   Mvh Anita

 3. Geir
  14. mars 2015 at 08:20

  Alternativ behandling er humbug fra ende til annen. Hvordan skal du motbevise det?

  • sweeney
   14. mars 2015 at 13:42

   Hei Geir!

   Jeg har ikke tenkt å bruke en kalori på å motbevise akkurat den påstanden. Da ville ikke skeptikerne hatt noe å drive med på fritiden. Så slem er jeg ikke 😀

   Mvh Anita

 4. Anne Lie
  14. mars 2015 at 10:16

  Ganske enig i at det er for vanskelig å finne fram blant terapeuter og behandlere. Noen er knallflinke og andre er håpløse. Jeg har lært og spør alltid ut en ny behandler om deres opplæring og erfaring før jeg bestiller time. Noen gir også testtimer gratis.

  • sweeney
   14. mars 2015 at 13:45

   Hei Anne!

   Du har lært noe viktig jeg håper du vil dele med andre. Jungeltelegrafen er viktig i alternativbransjen, da det er en rekke begrensinger i forhold til markedsføring. Og det kan slå ut begge veier. Når en behandler ikke kan vise til resultater og erfaring er det vanskeligere å navigere seg til de som faktisk har noe å fare med.

   Spør alltid en behandler om sertifisering, erfaring og utdanning. 🙂

   Mvh Anita

 5. Elisabeth Klepp
  15. mars 2015 at 10:19

  På jobben har vi brukt coacher til team building og det har vært ganske vellykket. Kommer litt an på hvor lenge de har bidratt syntes jeg.

  Egentlig ser jeg ikke coaching som alternativt, men jeg ser det blir brukt for personlig building også. Jeg hadde vært skeptisk til å bruke en coach før en psykolog for eksempel. I hvert fall måtte jeg ha visst det var en bunnsolid person med lang erfaring. Litt kursing i å veilede andre er ikke godt nok.

  Ha en fin dag

  • sweeney
   19. mars 2015 at 16:41

   Hei Elisabeth!

   Coaching har vel blitt et sekkebegrep for så mye nå, og det er derfor vanskelig å skille de seriøse fra de useriøse og hva folk egentlig kan og bør tilby. Her skal jeg gå grundig til verks og ta et seriøst oppgjør med de som aldri burde få behandle andre mennesker.

   Jeg ville også skilt tydelig mellom bedriftscoaching og personlig coaching eller life coaching. Bedrifts coaching går ikke inn på individet som sådann, men dynamikken i et team feks. Å bli life coachet av uetiske mennesker som tror de er verdensmestre, ville jeg tattovert «faresone» i panna på. Så ille anser jeg dette for, da en life coach bør være totalt etisk og varsom med nettopp andres indre liv og aldri noensinne blande roller. Jeg har noen skrekkhistorier her. Som du skjønner er jeg ganske enig med deg. Gå heller til psykolog enn å gi makt til en uansvarlig coach.

   OG – meld fra til forbrukerrådet om behandlere dere har dårlig erfaring med og som ikke følger etiske retningslinjer for faget de representerer! Likeså om de ikke er registrert i Brønnøysundregisteret.

   Mvh Anita

 6. Svein Ove Granli
  15. mars 2015 at 23:07

  Stupide mennesker finner stupide løsninger og skriver stupide blogger om stupide, fiktive tema. 😀

  • sweeney
   19. mars 2015 at 16:27

   Svein Ove!

   Håper det hjalp deg! 😀

   Mvh Anita

 7. Sara Berg
  16. mars 2015 at 08:05

  Over årene har jeg vært innom 4 ulike healere. To var naturtalenter, den ene var mester reiki healer og den siste var en bedrager tror jeg. Han drev med noe han kalte re-connection healing og jeg kjente absolutt ingenting etter tre runder. Han påsto dette var bra og forklarte at det nok ville fungere på et dypere plan allikevel. Jeg merket absolutt ingenting som sagt verken under behandling eller etterpå.

  De andre trean derimot merket jeg god effekt fra. Jeg hørte om dem alle tre via andre som hadde brukt dem. Det blir å lete på måfå så noenbedre retningslinjer synes jeg er på tide.

  • sweeney
   19. mars 2015 at 16:26

   Hei Sara!

   Healing i likhet med coaching representerer et villniss av ulike metoder og grader av seriøsitet. Her er det lett for bedragere å få innpass en stund.

   Re-connection healing har vært en stor greie i USA. Jeg har selv brukt en håndfull healere over årene, alle dyktige, med unntak av den som ga meg re-connection. Samme opplevelse som deg med andre ord. Kan det være tilfeldig? Helt sikkert. Healing skal jeg grundig innom så takk for innspill! 🙂

   Mvh Anita

 8. Siri
  17. mars 2015 at 07:36

  Jeg ble kvitt en alvorlig allergi jeg hadde slitt me hele live hos en homøopat. Hvert år måtte jeg ta masse sprøyter på senvinteren, når tar jeg ingenting og slik har det vert i 4 års tid.

  • sweeney
   19. mars 2015 at 16:23

   Hei Siri!

   Veldig hyggelig å høre at du har god erfaring med homeopati. Jeg skal skrive spesifikt om dette etter hvert. 🙂

   Mvh Anita

 9. Trond Lie
  28. mai 2015 at 14:08

  Min erfaring med ymse behandlere er bare positiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *