«Dopamin-mat» superlader hjernen

Menneskehjernen vil automatisk produsere rett mengde kjemikalier den trenger , om den får de rette næringstoffene. For at kroppen skal opprettholde en sunn vekt, må signalstoffet dopamin aktivere stoffskifte. Dopamin har mange viktig oppgaver som å stimulere hjertet, holde kroppen i gang med tilstrekkelig energi og påvirke vårt følelsesliv slik at vi føler glede.

Av Anita Sweeney

Er stressnivået høyt vil prolaktin stige og dopamin falle, noe vi ikke ønsker da det fører til depresjon. Tilstrekkelig dopamin undertrykker altså produksjon av prolaktin.

«Dopamin er syntetisert i nervevev og i binyrer fra aminosyren tyrosin. Denne aminosyren er ikke bare forløperen til dopamin, men til stresshormonene adrenalin og noradrenalin. Disse to hormonene syntetiseres av dopamin, og blir frigjort ved stress. Jo større belastning , desto mer faller dopamin-nivåene.» skriver «Hormonbloggen».

Vi trenger derfor dopamin for energi og motivasjon som gir oss føleler av tilfredshet og glede, mens mangel på dopamin gjør det vanskelig å konsentrere seg og holde fokus med tanker som spinner avgårde.

Gi kroppen «dopamin-mat»

Hjernen utgjør bare 2 prosent av total kroppsvekt, men det er et krevende organ som bruker opptil 30 prosent av dagens kalorier og næringsstoffer. Hjernen trenger tilstrekkelige mengder av nevrotransmittere (kjemiske budbringere som brukes av nerveceller) for å fungere maksimalt.

Visse matvarer stimulerer dopamin og spesielt de som inneholder aminosyren tyrosin.  Ved å innta riktige næringstoffer optimaliserer vi hjernens evne til å produsere kjemikaliene den trenger.  Velg helst mat som er fri for GMO, sprøytemidler og kjemikalier. Økologisk og bio-dynamiske mat har aller best kvalitet.

Proteiner

Protein er høy på aminosyrer, som er nødvendige for dopamin-produksjon. Dette finner du i fisk, egg, kylling, kalkun og rødt kjøtt som forsyner kroppen med tilstrekkelig aminosyrer.  Belgfrukter anses som ufullstendige proteiner, men danner komplette proteiner når det spises sammen med korn,  og blir dermed en god kilde for dopamin-relaterte aminosyrer.

Grønnsaker

Visse  grønnsaker er spesielt  gode kilder for aminosyrer som stimulerer dopamin-produksjon. Avokado og artisjokker er funnet å øke dopamin-nivåer mens rødbeter med aminosyren betain,  hjelper i reguleringen av signalstoffer som dopamin.

Frukt

Tyrosin bidrar til å regulere og stimulere dopamin nivåer, økt hukommelse og årvåkenhet.  Modne bananer er en viktig kilde til tyrosin, forklarer MedHelp.com, og jo mer modne og søtere de blir, desto  mer potent blir tyrosinen.  Epler er anbefalt for å være høye i quercetin, et potent antioksidant, ifølge MedHelp.com, og vist å hjelpe i forebygging av neurodegenerative sykdommer ved å utløse produksjonen av dopamin i hjernen. Jordbær, blåbær og svisker er de beste fruktene  med næringsstofer som frigir dopamin.

bananas_logo

Bilde: www.threebananas.com

Frø og nøtter

Rå mandler, sesamfrø og gresskarfrø hjelper å regulere dopamin-nivåer. Mandelsmør eller tahini  laget av sesamfrø, er gode kilder for de aminosyrene som trengs for dopamin-produksjon.

Hvetekim

Hvetekim har den essensielle aminosyren fenylalanin, som blir konvertert til tyrosin, som deretter stimulerer ekstra dopamin. NB! Ikke bruk hvetekim hvis du er glute intolerant eller allergisk mot hvete.

Urter

Blesse Maine urter skriver at fler evanlige urter er kjent for å regulere dopamin som, brennesle, bukkehornkløver, ginseng, melketistel, rødkløver, og peppermynte. Disse r best anvendt som urteteer.

Kosttilskudd

For noen kan det være fornuftig å supplere kostholdet med kosttilskudd for å øke dopamin-nivåer. Tyrosin, vitaminer som B, C og E, samt jern, folsyre og niacin alle bidrar til dopamin.

Før du inkluderer jern i kosten, bør du konferere med helsepersonell.

 

Hovedbilde:   www.free-picture.net

Kilder:

Medhjelp

Blessedmainherbs

Monsanto.no

Hormonbloggen

 

1 comment for “«Dopamin-mat» superlader hjernen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *