Stress dreper – gjør deg fet, gal og skallet

Hvert år dør 110 millioner mennesker av stress. Stress er en usynlig og dødelig gift som gjennomsyrer stadig flere i vårt moderne samfunn. Det blir påstått at 80% av all sykdom har stress som underliggende faktor og er hovedgrunnen til at vi oppsøker lege. Vi mumler om at vi er stresset og haster videre i våre travle hverdager i tidsklemma mens vi blir sykere og sykere.

Av  Anita Sweeney

Vi bruker ordet stress både positivt og negativt, men om det er emosjonelt, mentalt eller fysisk stress vi opplever, reagerer kroppen likedan.

Fight or flight

De tre stresshormonene kortisol, adrenalin og noradrenalin blir dannet sammen med en kaskade av inflammatoriske cytokiner når kroppen utsettes for stress.

Adrenalin og noradrenalin blir dannet i binyremargen og kortisol i binyrebarken og alle tre i binyrene. Disse tre hormonene har som funksjon å skjerpe oss under «fight or flight» situasjoner og bremser ned kroppen med unntak av store muskler og hjertet til faren er over.

Inntil faren er over utløser alle tre hormonene en sekvens av:

– Undertrykt nevrotransmitteraktivitet

– Endokrinsystemisk sammenbrudd (hormoner)

– Dårlig immunitet

– Treg fordøyelse

Stresshormonene kan også føre til håravfall, fedme og humørsvingninger og innvirker på sexlysten. Det påvirker også sykdommer som bipolar, tvangshandlinger og depresjon.

Føler du trang til å kjempe mot noe du oppfatter som fare, vil reaksjoner være sinne, irritasjon, aggresjon og voldelighet. Om du føler flukt eller flight reaksjon er mental forvirring, trøtthet og tilbaketrekning typiske reaksjoner. Frykt fører så til angstanfall, mer frykt, depresjon og panikk. En ond sirkel er dannet.

Sykdommer/symptomer som kan oppstå som følge av langvarig stress er;

·  høyt blodtrykk

·  vann i kroppen

·  gikt

·  hjerteutvidelse

·  slag

·  sår

·  nyresykdom

·  eklampsi og toxemia av svangerskapet

·  allergier

·  diabetes

·  nevrologiske problemer

·  kreft

Oksidativt stress fører til indre skader, betennelse, Alzheimers sykdom, kardiovaskulær sykdom, hjerneslag, kroniske inflammatoriske sykdommer som aterosklerose, astma, reumatoid artritt, osteoartritt, bindevevssykdommer som lupus, hjerteinfarkt, nefropati, retinopati, neuropati, fibromyalgi, polymyalgia og mer.

Stress og insulinresistens

Kronisk stress har blitt hyppigere i befolkningen og fører til en økning i tilfeller insulinresistens. Når kroppen er i en konstant tilstand av «trussel eller krise», blir glukose frigjort for å føre kampen. Bukspyttkjertelen skaper en bølge av insulin for å håndtere angrep av glukose og over tid sliter denne onde sirkelen bukspyttkjertelen ned som så skaper insulinresistente celler. Mønsteret blir dermed, trøtthet, utmattelse og gjerne fedme spesielt rundt buken.

Dette igjen kan føre til at hjernen, lever, binyrer, skjoldbruskkjertelen og tarmen får funksjonsfeil grunnet utilstrekkelig drivstoff. Når systemet vårt blir så overarbeidet, følger alltid sykdomsutvikling som høyt blodtrykk, reumatisme, nyresvikt, neurologiske problemer og magesår.

sunsetmeditation

Foto: livingstressfree.org

«Gå sakte» -aksjon mot stress

Det er viktig å finne årsaken til og ikke bare symptombehandle stress du opplever i livet om det er emosjonelt, mentalt eller fysisk. For mange er det nødvendig å endre deler av ens kosthold og ernæring for å unngå oksidaktivt stress i tillegg til å lære stressmestring på ulike plan.

Vedvarende stress tapper kroppen for progesteron og dopamin og skaper en rekke hormonelle tilstander som kan utvikle seg til sykdom, som igjen hemmer livsutfoldelse og senker livskvaliteten.

En enkel måte å håndtere stress på, er å bli bevisst når du stresser og hva som utløser det.

Som at pusten går fortere, svetten pipler, kaos i hodet fremtrer, irritasjon stiger, du blir humørsyk, tar lett til tårene eller blir aggressiv  Når du kjenner stress – Gå sakte, jobb sakte, beveg deg sakte, ikke øk pulsen om mulig. Som regel får vi gjort mindre når vi er oppkavet og stresset, fremfor mer.

Emotional Freedom Technique – EFT

 

Kilder:

http://www.mayoclinic.com/health/stress-symptoms/SR00008_D

http://www.huffingtonpost.com

http://www.foxnews.com

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16930802

Vitamin D Council

EFT Norge

Hormonbloggen

Progesterone therapy

 

1 comment for “Stress dreper – gjør deg fet, gal og skallet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *