6M. FORRÅDT av en NARSISSIST – svikstraume (Betrayal trauma)

Hva er svikstraume? Svikstraume, eller betrayal trauma, er en type psykologisk skade som oppstår når en person blir forrådt av en annen som de er avhengige av eller har en nær relasjon til. Dette kan inkludere foreldre, partnere, venner, eller andre som personen stoler på for omsorg og støtte. Traumer oppstår fordi svik bryter ned den grunnleggende tilliten som er nødvendig for en trygg tilknytning og følelsesmessig velvære.

Noen symptomer og effekter:

  • Følelsesmessig smerte, sinne, og forvirring
  • Depresjon og angst
  • Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)
  • Tillitsproblemer i fremtidige relasjoner
  • Problemer med selvfølelse og selvbilde

Det må ikke være en cluster B eller narsissistisk person som påfører andre svikstraume, men det er en integrert del av opplevelsen av narsissistisk mishandling. Den gjentatte bruken av manipulasjon, kontroll, og brudd på tillit som kjennetegner narsissistisk adferd kan forårsake dype emosjonelle sår hos den utsatte. Forståelse og behandling av svikstraume er avgjørende for å hjelpe utsatte med å helbrede og gjenoppbygge sunne forhold. Første steg er å få tillit til deg selv.

I dag skal jeg gi et eksempel på ett av de verste svikstraumer jeg ble påført av min psykopatiske mor mens jeg var gravid, og fortelle om unngåelsesreaksjoner jeg hadde på en narsissist jeg hadde i livet mens jeg helet meg selv fra svikstraumene.

Nyere forskning på svikstraume:

  1. «Betrayal Trauma Theory» av Jennifer Freyd
    Freyds teori om svikstraume utforsker hvordan og hvorfor traumer oppstår når en person blir forrådt av en nærstående. Hun argumenterer for at individer kan undertrykke minner om svik for å opprettholde nødvendige relasjoner.Referanse: Freyd, J.J. (1996). Betrayal Trauma: The Logic of Forgetting Childhood Abuse.
  2. Nevrobiologiske aspekter:
    Forskning viser at svikstraume kan påvirke hjernens funksjon, spesielt områder som er ansvarlige for minne og emosjonell regulering. Kronisk stress og traumer kan føre til endringer i amygdala og hippocampus.
    Referanse: DePrince, A.P., & Freyd, J.J. (2002). The Harm of Trauma: Pathological Fear, Shattered Assumptions, or Betrayal? in The Review of General Psychology.
  3. Effekten av relasjons traume i barndommen:
    Studier har vist at barn som opplever svikstraume fra foreldre eller omsorgspersoner har økt risiko for å utvikle mentale helseproblemer senere i livet. Dette inkluderer depresjon, angst, og kompleks PTSD.
    Referanse: Martin, C.G., Cromer, L.D., DePrince, A.P., & Freyd, J.J. (2013). The Role of Cumulative Trauma, Betrayal, and Appraisals in Understanding Trauma Symptomatology. Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy.
  4. Behandling av svikstraume:
    Terapeutiske tilnærminger som fokuserer på å gjenoppbygge tillit, bearbeide følelser knyttet til svik, og utvikle mestringsstrategier har vist seg å være effektive. Dette inkluderer traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) og EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Referanse: Goldsmith, R.E., & Freyd, J.J. (2005). Awareness for Emotional Abuse. Journal of Emotional Abuse.

Denne podcast er for betalende medlemmer av FRILANSER KANALEN i Youtube, Spotify og Tik Tok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *