Når SYSTEMET utsetter deg for VOLD/FORTSETTELSESVOLD – alvorlige SYSTEMFEIL

Systemvold, hvordan det kan arte seg og hvor ustrakt det er, er et enormt stort og viktig tema. Jeg vet om mange som er hardt rammet av systemvold og likeså fortsettelsesvold knyttet til erfaringer med systemet. Når du endelig er komme ut av en relasjon med en mishandler, fortsetter systemet å mishandle deg på ulike måter fremfor å støtte og hjelpe.

Dette er fullstendig uakseptabelt og selvsagt alvorlig systemfeil når de systemer er ment for, blir belastet med feilbehandling, trenering av saker, mistro, manglende kompetanse og psykisk vold med mer.
Sosiologiprofessor Margunn Bjørnholt har skrevet en artikkel om hennes forskning med vold i parforhold og hva fortsettelsesvold kan innebære i forhold til hjelpeapparatet.

«Flere av mødrene Bjørnholt har snakket med, har opplevd at voldsutøveren bruker hjelpeapparatet og rettsvesenet til å fortsette å utøve vold og ha kontroll. Dette skjer gjennom stadige rettssaker, gjentatte ubegrunnede meldinger til barnevernet eller stadige omkamper om samvær med barn.» Dette skjer selvsagt også med fedre.
Når det gjelder psykisk vold på mikro- så vel som makronivå, har vi alle et ansvar.

«– Når du er vitne til vold og overgrep og ikke griper inn, blir du en del av volden. Det kan også gjøre situasjonen verre for den som er voldsutsatt fordi volden godtas og ikke får noen konsekvenser, forklarer professoren.»
I dagens podcast tar jeg for meg kjennetegn på systemvold som også bedriver fortsettelsesvold, er nytt begrep det er viktig å ta i bruk slik at utsatte så vel som ansatte i systemene kan orientere seg med hva dette handler om.

Først blir det generelt om hva systemvold og fortsettelsesvold som systemene også bidrar til er og en del kjennetegn.
Det blir flere podcast om systemvold, systemfeil, fortsettelsesvold og hvordan du kan varsle om slike forhold uten å bli forfulgt og utsatt for enda mer vold. Men man må uten tvil trå varsomt som varsler, fordi det er krefter i systemene som beskytter seg selv og som ikke ønsker eksponering eller endring. Mange av dere har erfart hvordan du som varsler blir forfulgt av løgner og svertekampanjer for at du skal diskrediteres.

Forskning og litteratur:
Margunn Bjørnholdt, Fortsettelsesvold etter samlivsbrudd
konsekvenser for mødres helse og livskvalitet https://www.idunn.no/doi/10.18261/tfv.27.1.1
Artikkel med Margunn Bjørnholdt https://fontene.no/barnevern/-hjelpeapparatet-kan-bli-en-del-av-volden-6.47.1042079.a3635714a2
Marit Skivenes og Line Sørsdal, «Norwegian Child Welfare Services: The Perspective of Minority Families,» Child and Family Social Work (2018) – Diskuterer utfordringene minoritetsfamilier møter i barnevernsystemet.
Svein Kjølberg og Ida Hydle, «Barn som Livsvitner,» Tidsskrift for Norsk Psykologforening (2014) – Omhandler barns erfaringer med rettssystemet og barnevernssaker.
NOU 2012:5 «Bedre beskyttelse av barns utvikling» – En norsk offentlig utredning som adresserer behovet for reformer i barnevernet for å sikre barnas beste.

MEDLEM/ABONNENT
Vil du grave dypere i temaet narsissisme, stille spørsmål og foreslå tema, er du invitert til å bli betalende abonnent i SPOTIFY/medlem i Youtube eller TIK TOK med ekstra fordeler.
Som en lidenskapelig forkjemper for psykisk helse og velvære, tilbyr jeg nå en unik mulighet til å skaffe enda mer kunnskap og forståelse for narsissisme og støtte som utsatt.
Samme tilbud legges ut i alle 3 medier og ingen podcast unikt for medlemmer blir lagt ut offentlig.
SØK på FRILANSER KANALEN for mer info i alle 3 medier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *