De senere år er det satt mer og mer fokus på kroppspleieprodukter og kosmetikk som tilfører oss helse-, miljøskadelige og hormonforstyrrende stoffer via huden. Stoffer som muskxylen, siloksaner (D5) og triklosan og parabener. Aluminium i deodoranter og spesielt antiperspiranter er nå i søkelyset og blir ansett som potensielt skadelig. Det er blant annet lenket til mulig utvikling av Alzheimer.
For å finne ut hvor mye aluminium vi opptar ukentlig, ga Mattilsynet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i oppdrag å sjekke dette.
– Vi har konkludert med at befolkningen i snitt ikke får i seg for mye aluminium gjennom mat og drikke. Legger vi til kosmetikk viser undersøkelsen at de som i tillegg bruker antiperspirant, kan få i seg for mye aluminium, sier seniorforsker Berit Granum til NRK.no.
Ingen grenseverdier
– Vi har ingen konkrete grenseverdier for hvor mye aluminium som kan finnes i mat og kosmetikk, sier Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet til NRK.no.
Men grenseverdien for inntak av aluminium er 2 mikrogram aluminium per kilo kroppsvekt per uke. Det er derfor total opptak via mat, drikke og kosmetikk VKM sjekket, og fant at både 13-åringer og voksne overskred det anbefalte nivået per uke.
Det blir ikke oppgitt hvor mye aluminium et produkt inneholder og forbrukern selv kan ikke beregne opptak. En tommelfinger regel er likevel at ingrediensene som ramses opp først, er de det er mest av i et produkt og at det er lurt å unngå aluminiumsforbindelser helt.
Konklusjonen til VKM
Aluminium trenger ikke kroppen og gjennom dyreforsøk med oralt inntak, opplyser VKM at kortvarig inntak viser lav giftighet, mens langvarig inntak kan skade nervesystemet hos voksne mus og rotter og deres avkom. Selv om dyreforsøk ikke kan overføres helt til mennesker, mener de at daglig bruk av antiperspirant kan føre til helseskade.
Naturlig deodorant
Det minst risikofylte er å ikke bruke deodorant overhodet, men i vår moderne tid er vi er opplærte til at kroppslukter ikke er av det gode, og det å lukte bedre enn svette er å foretrekke. Kan vi finne naturlige deodoranter uten skadelige tilsetninger?
Grønn hverdag har gjort tester av deodoranter og sett etter innhold av muskxylen, siloksaner (D5) og triklosan og parabener. Av 72 ulik produkter, fant de bare 17 uten skadelige stoffer. iLyskilden gir dem minus for å ikke anse aluminium som et unødvendig og potensielt skadelig innhold og fant bare 3 av deres anbefalte 17 deodoranter, aluminiumsfrie.
I denne jungelen av ulike deodoranter, er det også typer som ikke er testet på dyr.
Lag din egen deo
Googler du litt vil du finne en rekke oppskrifter på hjemmelagde deodoranter uten noen form for skadelige tilsetninger. Vi legger ved denne:
1 dl kokosolje (fast form)
1/2 – 1dl natron (natrium bikarbonat)
noen dråper eterisk olje (valgfritt)
Mos natron godt i kokosoljen med en gaffel eller mixer. Kokosoljen skal ikke varmes opp. Tilsett 5-10 dråper av en eller flere eteriske oljer du måte like. Tilsett mer kokosolje og natron underveis til konsistensen blir omtrent som kjøpt deostick.
Ha massen i en liten, tett beholder i romtemperatur. Blir det veldig varmt må du oppbevare det i kjøleskapet.
Masser inn en ertestor bit i hver armhule daglig eller når det trengs og vent et par minutter før du kler deg.
Fakta:
Deodorant er et kosmetisk produkt som påføres primært i armhulen for å overdøve, skjule, forebygge eller fjerne kroppslukter
Deodoranter kommer i form av krem, spray, roll-on og stift
Deodoranter har tradisjonelt inneholdt alkohol (som dreper bakterier) i kombinasjon med parfyme (som lukter godt)
De kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer som muskxylen, siloksaner (D5) og triklosan
Dette er stoffer som norske myndigheter jobber med å få ut av bruk
De kan også inneholde ulike typer parabener.
Noen av disse er mistenkt for kunne påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr.
I tillegg kan deodoranter inneholde stoffer som gir allergiske reaksjoner.
Produsenter av kosmetiske produkter, deriblant deodoranter, er pålagt å oppgi alle ingrediensene i produktet
Kilde: Wikipedia
Kilder: