Vil forby hormonforstyrrende matemballasje

Mange bevisste forbrukere har lenge visst at Bisfenol A ( BPA) er både giftig og svært hormonforstyrrende. Likefullt finnes det som foring i blant annet hermetikkbokser. Endelig går Forbrukerrådet ut med varsko og vil ha det forbudt i all matemballasje.

– Å benytte Bisfenol A i matemballasje er å gamble med forbrukernes helse, sier Forbrukerrådet, som krever totalforbud mot det skadelige stoffet.

Av Anita Sweeney

Inspirert av et lignende forsøk hos journalister i Svenska Dagbladet,  ble Marit Evertsen Grimstad, programleder i Forbrukerinspektørene, og Martin Skaug Halsos fra Forbrukerrådet forsøkskaniner og resultatet etter å ha spist kun hermetikk i to dager, var alarmerende. BPA-nivået i urinen deres økte med over 1000 prosent.

– Dette er skyhøyt. Dere fyker rett opp i noen konsentrasjoner jeg sjelden har sett i mitt forskerliv, sier Jan Øyvind Odland professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø til NRK Forbrukerinspektørene.

– Det viser hvordan denne typen produkter påvirker innholdet av giftige stoffer i kroppen vår. Hvis dere gikk med denne konsentrasjonen over lang tid, og spiste så mye hermetikk daglig, ville det kunne påvirke hormonbalansen, evnen til reproduksjon og immunforsvaret, sier Odland.

BPA er hormonforstyrrende

Bisfenol A er et hormonforstyrrende stoff med østrogen-effekt. Selv med svært lave konsentrasjoner, har studier på pattedyr vist at det kan skade hjernens utvikling i fostre. Gravide og ammende kan også overføre BPA til spedbarn og fostre.

BPA blir brukt i plastforbindelser på innsiden av hermetikkbokser, lokk på glass for å hindre at metall går over i maten og ruster.

Forbud i andre land

I Norge og EU er allerede BPA forbudt i tåteflasker og gravide blir advart mot å drikke fra plastflasker, mens Danmark og Sverige har et totalforbud i all barnematemballasje.

Frankrike går foran med et «føre-var» prinsipp og forbyr all BPA i all matemballasje fra 2015.

– Vi burde umiddelbart satt en stopper og ligge i forkant og ikke som et etterslep etter andre land som tar dette mer alvorlig, sier professor Odland til NRK Forbrukerinspektørene.

Kilden oppfordrer alle til å lage sitt eget «føre-var» prinsipp og unngå hermetikk, plastflasker og kartonger som har BPA.

Fakta om Bisfenol A

Bisfenol A ter en viktig byggesten i plast, men brukes i alt fra kvitteringer og maling til CD-plater og plastinnpakning. Bisfenol A, eller BPA som det også kalles, er mye brukt i metallembalasje, og da særlig i epoxilakken på innsiden av hermetikkbokser. Denne lakken er der for å beskytte maten mot metaller og rust fra selve boksen.

BPA har en svak østrogen effekt. Før plastindustrien begynte å bruke BPA på 50-tallet ble det brukt som et veksthormon for storfe og for å behandle kvinner i overgangsalderen. Miljømyndighetene kaller stoffet et verstingstoff og ønsker å redusere bruken kraftig, eller få det stoppet, innen 2020.

Grenseverdier BPA

EUs matmyndighet EFSA sin grense for hvor mye BPA som er trygt å konsumere, såkalt TDI, er 50 mikrogram pr kilogram kroppsvekt pr. dag gjennom et helt liv. Denne grensen ble satt i 2006. EFSA har siden vurdert BPA på nytt i 2008, 2010 og 2011, uten å justere ned TDI.

Kilde:Forbrukerrådet

 

Kilder:

Forbrukerrådet

NRK

SVD Nyheter

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *